Rec taper penger før skilsmissen

I den siste kvartalsrapporten før Rec skilles ut i to selskaper øker omsetningen, men driften endte i minus.

Bildet er fra Rec sin solcellefabrikk i Singapore.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Solenergiselskapet Rec markerer torsdag den siste kvartalsrapporten som et konsern. Fremover vil Rec Solar og Rec Silicon leve hver sine liv.

Avslutningen blir likevel ikke bare fest og moro.

Rec-gruppen omsatte for 1,62 milliarder kroner i tredje kvartal, en oppgang fra 1,53 milliarder i samme periode i fjor. Driften gikk derimot med 75 millioner i tap (EBITDA), en kraftig omveltning fra overskuddet på 668 millioner i fjor.

Tapet inkluderer 182 millioner i trekk for utskillelsen av Rec Solar. Holder man det utenfor, gikk konsernets drift med 106 millioner i pluss.

Nettogjelden på 2,6 milliarder kroner vil bli redusert med 800 millioner når salget av Rec Solar er ventet gjennomført fredag. Rec Solar får forøvrig med seg Rec-logoen i transaksjonen.

Kvartalsrapporten kommer samtidig som Rec varsler at konsernsjef Ole Enger gir seg som toppsjef, etter fire og et halvt år i jobben. Det skjer også andre større omrokeringer i toppledelsen.

Handelskrig stoppet ikke salget

Rec Silicon, silisiumvirksomheten som er den delen av selskapet som blir igjen etter splittelsen, leverte en omsetning som steg fra 498 til 738 millioner kroner, sammenlignet med andre kvartal. Driften (EBITDA) gikk 80 millioner i pluss, en nedgang fra 106 millioner i andre kvartal.

Rec gleder seg derimot over at polysilisium-salget steg til tross for den pågående handelskrigen mellom USA, Kina og Europa som rammmer solindustrien.

Mens kineserne har innført en midlertidig anti-dumping toll på polysilisium av solcellekvalitet, har det samlede salget økt med 56 prosent fra kvartal til kvartal. Det er takket være en høy etterspørsel etter såkalt polysilisium-granulat.

I september skrev E24 at Rec unngikk en ny anti-subsidie toll, i motsetning til mange av konkurrentene.

Prisene faller

Rec Solar, solcellevirksomheten som nå blir et eget børsnotert selskap på Oslo Børs, hadde en omsetning på 917 millioner, ned fra 1,07 milliarder i kvartalet før. Driften (EBITDA) endte 59 millioner i pluss, ned fra 75 millioner.

«Nedgangen fra forrige kvartal reflekterer hovedsaklig lavere leveranser og salgspriser, men motvirkes noe av kontinuerlige kostnadsreduksjoner», skriver selskapet.

LES OGSÅ: Aksjonærene godkjente splitten: Nå bytter Rec navn

Rec peker på at prisene på solcellesystemer har falt så mye over de to siste årene at installasjonene kan produsere strøm for mellom syv og åtte euro cent uten subsidier i solfylte regioner. Samtidig har etterspørselen i Europa stagnert, mens den vokser i andre deler av verden, ifølge selskapet.

«Til tross for den nylige prisstabiliseringen er den globale produksjonskapasiteten for stor gjennom verdikjeden i solindustrien, og fortsatt økt etterspørselsvekst eller reduksjon på tilbudssiden er nødvendig for å forbedre prisnivået», skriver selskapet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Renewable Energy Corporation

Flere artikler

 1. Rec tar kjempesmell – skylder på handelskrig

 2. Betalt innhold

  REC Silicon tar milliardtap

 3. Betalt innhold

  Svake resultater gir nedbemanning hos REC Silicon

 4. Betalt innhold

  Nedturen fortsetter for REC Silicon

 5. Resultatsmell, milliontap og jobbkutt fra Rec