«Pølsefinger» kan ha utløst Statoil-løft

Børsens største aksje steg 6,50 kroner på få sekunder.

KORTVARIG: En serie kjøpsordre fra ABG Sundal Collier førte til denne kortvarige kursoppgangen mandag formiddag.

  • Johann D. Sundberg
  • Maren Løhre
Publisert:

En unormal sterk kursoppgang for Statoil-aksjen førte til at handelen automatisk ble stanset av Oslo Børs.

Det bekrefter kommunikasjonsjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs som viser til at handelen i Statoil-aksjen automatisk vil bli stanset ved plutselige og uforklarlige kursendringer som er større enn fem prosent.

Det skjedde da aksjen like før klokken 10.00 plutselig steg fra 151,50 kroner til 158 kroner på det meste.

Steg brått

Når handelen blir stanset, undersøker Oslo Børs handelen. Samtidig blir alle ordre fjernet før handelen blir startet opp igjen og meglerhusene legger inn sine ordre på nytt.

Aase bekrefter at handelen ble startet igjen etter kort tid, men har ikke anledning til å uttale seg om hva Børsens undersøkelser avdekket.

En av intensjonene med den automatiske handelstansen er å sikre at ikke feilaktige innlagte ordre i handelssystemet skal føre til store kursbevegelser.

Handelsloggen til Infront, som E24 bruker som informasjonsverktøy om kursutviklingen på Oslo Børs, indikerer at det er en feil, ofte omtalt som «pølsefinger», som ligger bak den plutselige kursoppgangen.

Uttrykket «pølsefinger» stammer rett og slett fra at man kan ha tastet feil tall når ordren blir lagt inn. Særlig gjør det seg gjeldende i Japan hvor det av og til legges inn kjøpsordre som er mange ganger større enn det som var meningen.

Ett sekund

Klokken 09.56.26 er det registrert en lang rekke handler hvor ABG Sundal Collier er oppført som kjøpende megler. ABG Sundal Collier kjøpte i dette sekundet en lang rekke Statoil-aksjer fra flere selgende meglerselskaper.

Kjøpene ble stanset etter at aksjekursen i løpet av dette sekundet hadde kommet opp i 158 kroner.

Oppgangen forduftet

Det at aksjen etter at handelen ble gjenopptatt, handles omtrent på nivået som var før ABG Sundal Collier på et eneste sekund løftet aksjen til 158 kroner, underbygger at kjøpsordren var feil.

Den mulige «pølsefingeren» førte til at markedsverdien for Statoil løftet seg med 20,7 milliarder kroner på et sekund. Sekundet etter var milliardene «forduftet».

- Vi kommenterer ikke de handler vi gjør i markedet, sier head of Equity Sales Hans Øyvind Haukeli i ABG Sundal Collier i en sms til E24 på spørsmål om de omtalte handlene er et resultat av feil fra meglerselskapets side.

Normalt vil det økonomiske oppgjøret for eventuelle «pølsefinger»-handler bli en sak mellom de to meglerselskapene som er involvert.

Les også:

Amerikanske børskonkurrenter vurderer krisesamarbeidAll handel på Nasdaq sto stille i to timerDNB Markets' aksjesjef: Aksjemegleren gjør nå comeback«Pølsefinger» ga aksjestup

Publisert:

Flere artikler

  1. Dette er de største «pølsefinger»-tabbene

  2. Sjekk meglerens milliardtabbe

  3. «Ingen» skjønner det brå fallet i gullprisen

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Hva er pølsefingre, og hvorfor blir vi ikke kvitt problemet?

  6. Tastefeil ved Oslo Børs stanset Nel-aksjen: – Bommet på aksjen