Kongsberg Gruppen gleder seg over svak krone

Denne uken har kronen falt kraftig målt mot utenlandske valutaer. Det merkes i norsk eksportindustri.

- EN FORDEL FOR OSS: Finansdirektør Hans Jørgen Wibstad i Kongsberg Gruppen gleder seg over en svakere krone, men har sikret en stor del av valutabehovet gjennom flere kontrakter.

Marius Lorentzen
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

KONGSBERG (E24): Tirsdag denne uken opplevde valutamarkedet en merkedag i et kroneperspektiv. Den norske kronen nådde svakeste nivå mot dollar og euro på fem år.

Kronefallet gjør det å kjøpe varer fra utlandet, og nordmenns utenlandsturer, dyrere.

Samtidig opplever norske eksportbedrifter at de blir mer konkurransedyktige. Deres varer og tjenester, produsert i Norge og solgt til utlandet, blir nemlig relativt sett billigere enn de har vært tidligere.

Torsdag morgen koster én dollar 6,83 kroner mens én euro koster 8,54 kroner. Det tilsvarer en kronesvekkelse på henholdsvis 12,76 prosent mot dollar og 2,5 prosent mot euro siden nyttår.

I teknologi- og forsvarskonsernet Kongsberg Gruppen ser man nå frem til en gunstigere kronekurs. Konsernet er én av Norges største eksportbedrifter og sysselsetter tusenvis av nordmenn.

– Dette er utvilsomt positivt for oss, men jeg ønsker ikke å si akkurat hvor mange kroner det blir, sier Hans Jørgen Wibstad, finansdirektør i Kongsberg Gruppen, til E24.

Wibstad gleder seg nå over et valutamarked som er langt mer lukrativt for selskapet.

– Dollar er dominerende og viktigst for oss. Euro kommer etter det, men vi har blant annet mye av kostnadene våre i dollar, sier han videre.

Ettersom det også er dollaren som har styrket seg mest har Kongsberg Gruppen trukket vinnerloddet i så måte.

8 av 10 kroner fra utlandet

Selv om dollarene, euroene og de andre valutaene som kommer inn i selskapskassen betaler mer av norske lønninger enn de gjorde før, så skal selskapet likevel betale regninger og lønninger i utlandet. Derfor gir ikke kronefallet full uttelling i regnskapet, selv om effekten vil bli merkbar.

Kongsberg Gruppen får i underkant av 80 prosent av inntektene sine fra utlandet, men bare rundt 30 prosent av kostnadene i utenlandsk valuta.

Av denne differensen sikrer Kongsberg seg med sikringsinstrumenter i valutamarkedet. Derfor vil ikke kronefallet gi en umiddelbar effekt i regnskapet, men når nye sikringskontrakter inngås for valuta, vil prisen bli mer og mer gunstig for selskapet.

– Vi har en ganske stor hedging-portefølje, men kursene her er på vei oppover, så det merker vi og det er positivt, sier Wibstad.

Ved utgangen av tredje kvartal hadde konsernet valutasikringer for 1,2 milliarder kroner i euro, 5,6 milliarder i dollar og 393 millioner i andre valutaer.

Svakere krone

– Effekten (av en svakere krone, journ.anm.) vil komme inn i resultatet vårt over tid, men vi har også noen åpne posisjoner som gir effekt nå (der man kjøper valuta i spotmarkedet, journ.anm.), sier Wibstad.

Han forteller at Kongsberg sikrer deler av forpliktelsene og inntektene deres med opp til to år, men at det er en spredning, slik at forbedringen blir gradvis.

– Denne miksen er også viktig hvis kronen går andre veien. Det gir oss en buffer og robusthet mot uventede ting i markedet, sier Wibstad.

– Har situasjonen vært vanskelig for dere i den perioden vi har hatt med en ganske sterk krone?

– Egentlig ikke. Vi har sikret oss slik at vi har hatt en mer gunstig kronekurs enn prisen har vært i markedet, sier finansdirektøren.

Wibstad illustrerer Kongsbergs valutasituasjon med at de følger små og jevne bølger, mens det frie valutamarkedet svinger i store bølger.

Les også:

Kongsberg-sjefen om spekulasjonene: - For gammel til å bli Statoil-sjefNorges nye kampfly har sikret Kongsberg Gruppen 460 ordremillioner i årUSAs marine vil teste norsk missil fra Kongsberg Gruppen - kan ende med milliardordreKongsberg tror på kutte-stopp i forsvarsbudsjettene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. – Vi er engstelige

  2. Jubler ikke over rekordsvak kronekurs: – Stabilitet er å foretrekke

  3. Derfor kan dollaren skape trøbbel for USA

  4. Annonsørinnhold

  5. – En skandaløs prognose

  6. Dyr dollar og euro rammer handelsbransjen: – Lenge siden det har vært så
    utfordrende