Statoil kjøper skifergass for 3,3 mrd

Gjør storkjøp i skifergassområde i USA.

KJØPER: Statoil kjøper om lag 280.000 kvadratkilometer operert areal i en væskerik del av Marcellus-formasjonen i USA.

Keith Srakocic
 • Even Landre
Publisert:,

Statoil fortsetter å styrke sin landbaserte portefølje i USA ved å kjøpe mer areal i de verdifulle, væskerike delene av Marcellus skifergassområde i Ohio og West Virginia.

Onsdag varsler selskapet at det kjøper om lag 280 kvadratkilometer operert areal i en væskerik del av Marcellus-formasjonen i USA.

- Ukonvensjonelle områder i USA utgjør en betydelig ressursbase, og representerer en stadig viktigere del av framtidens energiforsyning, sier Torstein Hole, direktør for Statoils landbaserte virksomhet i USA.

Statoil betaler en samlet godtgjørelse på 590 millioner dollar, eller 3,3 milliarder kroner for området.

Bygger seg gradvis opp
Selskapet gikk inn i Marcellus i 2008 gjennom en allianse med Chesapeake Energy Corporation.

 • I 2010 kjøpte Statoil et område i det væskerike skiferområdet Eagle Ford i Texas.
 • I 2011 ble selskapet eier og operatør av lisenser i formasjonene Bakken og Three Forks i Nord-Dakota og Montana gjennom oppkjøpet av Brigham Exploration.
 • I 2013 vil Statoil bli operatør av en andel på 50 prosent av Eagle Ford, i samsvar med avtalen som ble inngått med Talisman Energy i 2010.

– Statoil gikk tidlig inn i skiferområder, og har over tid bygget opp en mangfoldig portefølje i noen av de mest attraktive områdene i USA. Vi er allerede operatør i Bakken, vi er i rute i forberedelsene for operatørskap i Eagle Ford neste år, og med denne transaksjonen vil Statoil bli operatør også i Marcellus. Da vil vi være operatør i alle de viktigste skiferområdene våre i USA, sier Torstein Hole.

Statoil opplyser at mesteparten av området som dekkes av denne transaksjonen ligger i den væskerike delen av Marcellus. Markedet for disse produktene er substansielt bedre betalende enn dagens marked for tørrgass i USA.

Les også: Statoils skifergass-partner i store problemer

På dette tidlige stadiet av utviklingen er det riskede ressursanslaget på mellom 300 og 500 millioner fat oljeekvivalenter (foe, equity).

Nåværende egenproduksjon er om lag 5.000 fat oljeekvivalenter per dag.

For å sikre en trygg og effektiv overføring av operatøransvaret vil selgerne i en periode yte overgangstjenester til Statoil.

Les også: Statoil kunne kjøpt samme selskap for en brøkdel

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ny milliardhandel fra Statoil

 2. Statoil selger for tre milliarder i USA

 3. Betalt innhold

  Nytt milliardmarked for norske leverandører

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Statoil selger for 2,9 milliarder

 6. Betalt innhold

  Nå er Statoil operatør