Usikkerhet rundt gigantnoteringen av Saudi Aramco – kan selge til kinesiske investorer

Fortsatt er mye uavklart rundt det som kan bli verdens største børsnotering. Nå har kinesiske investorer uttrykt ønske om å kjøpe fem prosent av selskapet direkte.

USIKKERHET: Saudi-Arabia ønsker å kapitalisere på det statseide oljeselskapet Saudi Aramco, men hvordan dette skal skje er fortsatt usikkert. Her kronprins Mohammed bin Salman, mannen som regnes som pådriver bak nedsalget.
Publisert: Publisert:

Saudi Aramco har fått tilbud om å selge en større eierandel i selskapet direkte til kinesiske investorer. Et slikt salg kan komme til å finne sted før man eventuelt går videre med den lenge varslede børsnoteringen av oljegiganten, opplyser kilder til nyhetsbyrået Reuters.

I utgangspunktet var Saudi-Arabias plan å selge i underkant av fem prosent av Aramco-aksjene for opp mot 100 milliarder dollar i markedet i løpet av neste år, men fremdriften i prosjektet har ikke vært som ventet.

Før helgen meldte flere internasjonale medier at saudierne vurderte å skrinlegge børsnoteringen. Mandag kommer det meldinger om at Kina har tilbudt seg å kjøpe fem prosent av selskapet direkte.

Les også

Ny rapport om Aramco-notering: – Gigantnoteringen blir klimatest for investorer

De statseide kinesiske gigantene Petro China og Sinopec skal de siste ukene ha skrevet til Saudi Aramco og gitt uttrykk for kjøpsviljen. De potensielle frierne opptrer som en del av et statsledet konsortium som også inkluderer landets pensjonsfond.

– Kineserne ønsker å sikre oljeleveransene. De er villige til å ta samtlige fem prosent, kanskje mer, sier en kilde.

Oljepris gir hodebry

Børsnoteringen av Saudi Aramco ansees som en del av en massiv reform som skal gjøre Saudi-Arabias økonomi mindre avhengig av oljepris.

Denne består ellers av elementer som reduksjon i statlige subsidier og høyere skatter, samt opprettelse av et massivt oljefond lik – men betydelig større enn – den norske ekvivalenten.

Prosessen har underveis blitt påvirket av de gjenstridige oljeprisene, som både har skapt et mer prekært behov for støtte til landets statsfinanser, men samtidig kan ha redusert verdien av Aramco i betydelig grad.

Dette kan tale for et direktesalg.

Den saudiske økonomien gikk inn i resesjon i andre kvartal, landets inflasjon er fallende og ledigheten i landet ligger på nærmere 13 prosent.

Mannen som regnes som hjernen bak programmet, kronprins Mohammed bin Salman, har tidligere indikert en verdsettelse av hele selskapet på rundt 2.000 milliarder dollar, men det er usikkert om dette kan oppnås med dagens oljeprisklima.

– Ingen avgjørelse

At planen om å gjøre nedsalget i det minste blir skjøvet på, virker det å være bred enighet om. Wall Street Journal siterer en kilde på at prosessen er utsatt fra 2018 til 2019.

Av andre alternativer trekkes blant annet frem et todelt nedsalg i markedet, først i Riyadh i 2019 og deretter på en internasjonal markedsplass året etter.

Financial Times skrev før helgen at et salg til Kina kan komme istedenfor noteringen.

– En rekke muligheter, deriblant offentlig notering av Saudi-Aramco, er fortsatt aktivt til vurdering. Ingen avgjørelse har blitt tatt, men noteringsprosessen er fortsatt i rute, sier en talsperson for selskapet.

Bekrefter samtaler

Nettopp det at ikke engang er valgt markedsplass for en eventuell notering skal være en faktor som har bidratt til utsettelsen.

Les også

Opec vurderer nytt møte med «fienden»

Noe av hovedutfordringen med dette skal være å sikre at selskapet oppfyller de nødvendige kravene til blant annet regnskapsstandarder og regelmessige finansielle oppdateringer. Aramco ble nasjonalisert på 1980-tallet, og har siden hatt et mindre omfattende regelverk å forholde seg til enn det som gjelder på de største børsene.

Aksjesalget i Saudi Aramco kommer imidlertid til å bli et av de største – om ikke det største – enkeltstående aksjesalget i verdenshistorien, og dette vekker ikke overraskende betydelig interesse verden over.

London og New York trekkes frem som favoritter til å gjøre selve noteringen, men også markedsplasser som Hong Kong, Tokyo og Toronto trekkes frem.

Lederen for det britiske finanstilsynet, Andrew Bailey, bekrefter ifølge The Independent at de har vært i kontakt med selskapet.

– Vi kan bekrefte at vi har hatt samtaler med Saudi Aramco og deres rådgivere i lys av interessen for en mulig notering i Storbritannia tidligere i år. Vi la under disse samtalene vekt på at vi gjennomgår vårt noteringsregime, sier Bailey.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Les også

– Oljeprisoppgangen kan fort reverseres

Les også

Oljegiganter satser på fornybar energi

Les også

Saudi-Arabia kan sette rekord: – Vil låne 140 mrd.

Publisert:
Gå til e24.no