Seismikkselskapet TGS varsler ny undersøkelse i Permian-bassenget

TGS varsler ny undersøkelse i Permian-bassenget.

POPULÆRT: I tråd med økende aktivitet i den landbaserte amerikanske oljesektoren har interessen for det såkalte Permian-bassenget skutt i været.
Publisert: Publisert:

Storavisen Financial Times kaller det «Permania».

Det såkalte Permian-bassenget på grensen mellom Texas og New Mexico er det heteste området innen amerikansk skiferenergi, både når det kommer til boring, produksjon og storstilte avtaler, og nå er et norsk seismikkselskap klare for å «skyte» i dette området.

Mandag melder TGS-NOPEC Geophysical Company at selskapet skal innhente 3D-seismikk over et området på over 150 «square miles», tilsvarende rundt 388 kvadratkilometer, i Permian-bassenget.

Undersøkelsen vil kunne bidra til å kaste nytt lys over blant annet Wolfcamp- og Bone Spring-formasjonene, og beskrives som «en viktig milepæl for TGS» av konsernsjef Kristian Johansen.

Selskapet har allerede data fra tre områder i Nord-Amerika.

– Dette er vårt første prosjekt i Permian. Vi har hatt tyngdepunktet vårt i andre områder, men dette har kanskje vært det heteste skifer-bassenget de siste par årene, og vi er veldig fornøyde med at vi nå gjør vår inntreden der, sier finansdirektør Sven Børre Larsen til E24.

– Det er sånn i denne bransjen at et prosjekt kan lede til det neste, og det handler om å sakte, men sikkert bygge seg opp posisjoner i de forskjellige områdene. Vi er derfor fornøyde med å gjøre vårt første prosjekt i Permian, og håper det kan lede til mer, legger han til.

Les også

Slik har skiferselskapene i USA respondert på Opec-avtalen

Driver oljeveksten i USA

Tall fra amerikanske Energy Information Administration viser at det er Permian-området som driver skiferoljeveksten i USA, og dette underbygges av riggtellingen som gjennomføres av Baker Hughes.

Ifølge tellingen var det sist uke 291 aktive rigger Permian – rundt 40 prosent av det totale antallet i USA.

EIA tror også at det er i dette området at aktiviteten vil bli størst i årene som kommer.

Det amerikanske myndigheter definerer som den sørvestre regionen, som utgjøres av den vestre delen av Texas og New Mexico, er ventet å være USAs mest produktive region nesten sammenhengende frem til 2040.

Saken fortsetter under grafen ...

OPPSVING: Grafen viser Permain-produksjonen, basert på tall fra EIA.

– Hardt rammet av nedturen

Finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS forteller at de i flere år har skutt seismikk både onshore (på land) og offshore, men at de i fjor kun hadde ett mindre prosjekt onshore.

– Skifermarkedet i USA har vært ganske hardt rammet av nedturen. Men vi så mot slutten av fjoråret at riggaktiviteten økte relativt betydelig, og vi ser at aktiviteten onshore er i en oppadgående trend. Dette er en refleksjon av denne utviklingen, og en del av vår strategi om å være både onshore og offshore, sier Larsen.

Les også

USA kan ha gjort tidenes oljefunn i Texas: Tror det kan hentes opp over 20 milliarder fat olje

Han understreker at virksomheten til havs fortsatt er det klart viktigste området for selskapet, men landaktiviteten har fått økende viktighet det siste året.

– Veksten innen onshore kommer til å bli relativt sett sterkere onshore i 2017 enn offshore, sier Larsen.

I dagens melding fremgår det at undersøkelsen er støttet av industrifinansiering, og finansdirektøren bekrefter at Permian er etterspurt.

– Det er høy interesse for Permian og mye interesse rundt Oklahoma. I Oklahoma har vi en sterk posisjon fra før, sier han.

Les også

– Til slutt kommer det til å handle om dette feltet

Ifølge Larsen er det normalt er høy industrifinansieringsgrad på landprosjektene, på over 70 prosent.

Høy oppkjøpsaktivitet

Hvor ettertraktet Permian er, illustreres av den høye aktiviteten innen oppkjøp, fusjoner og investeringer i området. Gunstige utvinningsforhold og påfølgende lave potensielle utvinningskostnader, kombinert med en forventet oppsving i skiferoljesektoren på bakgrunn av de Opec-ledede produksjonskuttene, har fått kjøperne til å flokke seg.

Tidligere i januar ble det kjent at Exxon Mobil legger hele seks milliarder dollar på bordet for eierandeler i denne regionen, og dette er toppen av en delikat kransekake.

– Vi har sett en fantastisk renessanse innen olje- og gassoppkjøp, i stor grad drevet av Permian-bassenget. Permian har ganske tydelig blitt den beste oljeprovinsen på planeten etter min mening, ikke bare i dette landet. Det er en eiendel som nesten er påkrevd, sier investeringsdirektør for energi Ralph Eads i Jeffries til The Street.

Ifølge samme nettsted venter analysebyrået Wood Mackenzie at Permain-produksjonen vil overstige hele Nordsjøen innen 2020.

Les også

– 2017 blir tøft

Les også

Slik har skiferselskapene i USA respondert på Opec-avtalen

Les også

Venter Opec-fest i skiferolje

Publisert:

Her kan du lese mer om