Trøim gikk. Nå er Fredriksens aksjer verdt 6 milliarder kroner mindre

Siden radarparet Tor Olav Trøim og John Fredriksen skilte lag i sommer, har verdien på John Fredriksens aksjer i egne selskaper falt med over 6 milliarder kroner.

SKILLES: Tor Olav Trøim (t.h.) var involvert i det aller meste av John Fredriksens (t.v.) selskaper og forretninger. Nå er Trøim ute av styrene i alle Fredriksen-kontrollerte selskaper.

Heiko Junge
 • Andreas Wolden Fredriksen
 • John Thomas Aarø
 • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:,

Den 28. juli kom den overraskende meldingen om at John Fredriksens høyre hånd gjennom en årrekke, Tor Olav Trøim, skulle trappe ned samarbeidet etter nesten 20 år. For få dager siden ble det kjent at Trøim også trekker seg fra alle styreverv i selskapene hvor Fredriksen er største eier.

Trøim har i årevis vært en av Fredriksens aller nærmeste rådgivere, og ting tyder på at hans exit kan ha blitt kostbar for norsk-kyprioten som er en av verdens aller rikeste.

Knappe to måneder etter at Trøim forlot sin faste stilling i Seatankers Group - selskapet som staker ut den overordnede kursen for Fredriksen-systemet - viser en gjennomgang av Fredriksen-selskapene som er notert på Oslo Børs, at Fredriksens aksjer i egne selskaper har falt stort i verdi.

MILLIARDER BORTE: «Skilsmissen» mellom Tor Olav Trøim og John Fredriksen er blitt en kostbar affære for sistnevnte, på papiret.

Håkon Mosvold Larsen

Milliardærens aksjeposter har krympet med hele 6,4 milliarder kroner i verdi etter den uventede exiten til Trøim i sommer.

Sammen har de stått bak en av norsk næringslivs største suksesshistorier: De bygde opp verdens største tankskipselskap i Frontline, verdens største riggselskap Seadrill og verdens største oppdrettsselskap Marine Harvest.

Men nå er samarbeidet over.

Analytikere som E24 har snakket med, beskriver Trøim som en av arkitektene bak Seadrills finansiering.

De legger ikke skjul på at hans avgang har bidratt til verdifallet, selv om de også peker på andre årsaker.

Les også

Spetalen: - Ikke spesielt at de skiller lag

Størst fall i Seadrill

Men Fredriksen kan i alle fall – sammen med de andre aksjonærene – glede seg over utviklingen i oppdrettsselskapet Marine Harvest. Fredriksens aksjepost på rundt 29 prosent i dette selskapet har styrket seg med nærmere 230 millioner kroner på de drøyt to månedene.

Men både Seadrill, Northern Offshore, Frontline og Deep Sea Supply har falt kraftig i verdi.

Størst er kursfallet i riggkjempen Seadrill.

Dagen etter at Trøim forlot Seatankers sto Seadrill-aksjen i 230,60 kroner. Sluttkursen mandag var på 177,90 kroner, en nedgang på vel 22 prosent.

Hittil i år har Seadrill-aksjen falt vel 30 prosent.

For Fredriksen, som eier 24,6 prosent av selskapet, tilsvarer kursfallet i riggkjempen et papirtap på over 6 milliarder kroner.

Til sammenlikning har utviklingen på Hovedindeksen på Oslo Børs i samme periode vært tilnærmet flat. Børsen har falt med 0,2 prosent fra 28. juli til 22. september.

Nedturen har likevel ikke skremt norsk-kyprioten nevneverdig.

Tirsdag kom meldingen om at et av investeringsselskapene til Fredriksen, Hemen Holding, har kjøpt to millioner aksjer i selskapet til en verdi av snaut 360 millioner kroner.

Dette stemmer godt med uttalelsen til Finansavisen tidligere denne uken, hvor han meldte at han kom til å kjøpe seg ytterligere opp i riggselskapet.

Les også

Trøim trekker seg fra Marine Harvest-styret

Ventet nedgang

Analytikere som følger Fredriksens selskaper på børsen, tror ikke Trøims avgang er den viktigste årsaken til den massive nedgangen.

Kursfallet i riggselskapet Seadrill har for eksempel ikke slått ned som en bombe hos meglerhuset Carnegie, som mener Trøims avgang bare er én av faktorene til nedgangen de siste månedene.

Analysesjef Frederik Lunde forteller at meglerhuset ble negativ til aksjen for rundt et års tid siden.

- Det har vært en betydelig svekkelse i riggmarkedet, og det er dette som har drevet Seadrill-nedgangen, sier Lunde. Analysesjefen peker også på at Seadrill har svært høy gjeld.

Les også

Trøim trekker seg fra Seadrill-styret

Trøim bidratt

Likevel er det liten tvil om at nyheten om at Trøim ikke lenger er Fredriksens høyre hånd, har hatt betydning.

- På toppen av dette har Trøim trukket seg ut, og han er blant annet blitt sett på som arkitekten bak finansieringen av Seadrill, sier han.

Skal man tro Lundes prognoser, ser det ikke ut til at John Fredriksen kommer til å tjene inn noe av det tapte på en stund.

Les også

Seadrill-krasj etter Trøims farvel

Les også

Trøim trapper ned: - Nesten alt de har tatt i har blitt til gull

Les også

Trøim får tidenes «sluttpakke»

Lunde mener Seadrill-aksjen skal helt ned til 150 kroner aksjen, og dette er en pris han beskriver som «ikke veldig pessimistisk.

Lundes analyse får også gehør hos rigganalytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier, som sier disse tre faktorene har bidratt til en rød kursutvikling:

 • Usikkerheten rundt datterselskapets North Atlantic Drillings kontrakter i Russland
 • Et generelt svakt riggmarked
 • Tor Olav Trøims avgang fra Seadrill-styret
Les også

«Storeulv»-forfatter: - Det smarteste Fredriksen har gjort

Heller ikke Daul tror på snarlig oppgang for Fredriksens børsverdier i Seadrill.

- Vi har fortsatt en salgsanbefaling og et kursmål på 144 kroner, sier rigganalytikeren.

Til tross for store papirtap i aksjemarkedet er Fredriksen langt fra blakk. Ifølge milliardæroversikten til Bloomberg, har han en estimert formue på 15 milliarder dollar, tilsvarende 95,2 milliarder kroner.

Det plasserer gutten fra Oslo øst på 69. plass i oversikten over verdens rikeste.

På eiendomstokt

I august hamstret Fredriksen aksjer i eiendomsselskapet Norwegian Property gjennom selskapet Famaday Trading, noen som på kort tid gjorde ham til største eier i selskapet, med Stein Erik Hagen på andreplass.

Oppkjøpet har drevet kursen til eiendomsselskapet kraftig opp, men siden oppkjøpet skjedde etter at Trøim var ute av bildet, har vi ikke tatt selskapet tatt med i beregningene over Fredriksens aksjeverdier.

Raste over Golar-salg

Noe av årsaken til bruddet skal ha ligget i salget av Fredriksens aksjer i Golar LNG

Nasdaq-noterte Golar stod i 36,80 dollar per aksje ved utløpet av fjoråret. John Fredriksen solgte sin eierandel på 32 millioner aksjer i selskapet til en kurs på 58,50 dollar per aksje 5. september – tilsvarende 11,9 milliarder kroner, noe som ga en meget pen gevinst på Fredriksens investering i selskapet.

Golar-kursen fortsatte imidlertid videre opp de to neste ukene og toppet på 72,50 dollar 19. september. Dermed kunne Fredriksen potensielt sett ha fått ytterligere 2,8 milliarder kroner for aksjene sine.

Ifølge Finansavisen skal dette ha falt Fredriksen tungt for brystet, og han skal ha stått og skreket til Trøim på generalforsamlingene på Bermuda fredag og ment at Trøim hadde håndtert salget på en svært dårlig måte.

Det skal ifølge Finansavisen vært dråpen som fikk begeret til å renne over for Trøim og som førte til at han trakk seg fra sine gjenværende styreverv i Fredriksen-selskapene.

Trøim kan glise

I «sluttpakken» fra Seatankers fikk forøvrig Trøim med seg 3 millioner aksjer i Golar LNG, samt 2 millioner aksjer i Seadrill.

Les også:

Spetalen: - Ikke spesielt at de skiller lagMinst 250 må gå i Fredriksen-eide North Atlantic DrillingFredriksen-rederi har sikret seg kontrakterFredriksen-selskap om Russland-sanksjonene: - Vi jobber fortsatt med å kartlegge konsekvenseneRussland-sanksjonene senker Fredriksen-selskap

Her kan du lese mer om

 1. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 2. Seadrill
 3. Frontline

Flere artikler

 1. - Nesten alt de har tatt i har blitt til gull

 2. Trøim trekker seg fra Marine Harvest-styret

 3. Spetalen: - Ikke spesielt at de skiller lag

 4. Annonsørinnhold

 5. Trøim trekker seg fra Seadrill-styret

 6. Slik gikk Seadrill fra utbyttefest til konkursfare