Aksjer for nybegynnere – del 3: Hvordan velge vinneraksjene?

Følg tett med, se etter selskap og bransjer du forstår, og ikke påta deg mer risiko enn du kan tåle.

FØLG MED: Vil du finne vinneraksjene, gjelder det å følge tett med på hva som skjer på markedet.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

E24 har tidligere gitt en innføring i det aller mest grunnleggende du trenger å vite om aksjemarkedet og hvordan du kommer i gang med aksjehandel.

I denne runden gir aksjeekspertene deg tips til hvordan du kan velge riktige aksjer for langsiktige investeringer og hvordan du minsker risikoen for å tape det du har satset.

– Først og fremst, se etter de selskapene og bransjene som du forstår, sier daglig leder Lene Refvik i AksjeNorge.

– Selskapene bør også tjene penger, kunne vise til solid historisk utvikling og ha forventninger til god fremtidig avkastning. Husk igjen at avkastning både er kursstigning og utbytte, sier hun.

Vurderer du begynne kjøpe aksjer? Da kan kanskje Aksje-NM være en god arena å starte på. I Aksje-NM får alle deltakere 100.000 fiktive kroner til å handle på børsen med.

Aksje-NM starter 1. mars. Her kan du melde deg på!

Hvordan velge vinneraksjene?

Når du har lest deg opp og skaffet deg grunnleggende innsikt i aksjemarkedet, er det ifølge Indeksanalyse-trader Nicolay Steensen én ting som gjelder fremfor alt annet:

– Det er ingen kunnskap fortalt eller bok lest som slår å sitte og følge tett med. Les deg opp på nyheter, se hvordan markedet reagerer.

– Vet du hva selskapet du har kjøpt holder på med? Hvordan tjener de penger? Er de i en voksende eller fallende sektor, spør Steensen retorisk.

– Etter hvert vil du få en følelse av hvordan aksjen bør bevege seg på gode og dårlige nyheter og hvordan dynamikken i markedet fungerer opp og ned.

Les også

Aksjer for nybegynnere – aksjeskolen del 1: Hvordan fungerer aksjemarkedet?

Hvordan minske sjansen for å tape pengene du har satset?

Du bør for det første tenke langsiktig når du investerer i aksjemarkedet, mener Refvik.

KAN AKSJEMARKDET: Daglig leder Lene Refvik i stiftelsen AksjeNorge.

– Vær bevisst avkastning og risiko i aksjemarkedet, og påta deg ikke mer risiko enn du kan tåle, sier hun.

Det å diversifisere aksjeporteføljen gjennom å investere i flere selskaper og bransjer bidrar dessuten til å redusere den totale risikoen ved aksjesparing, påpeker hun.

– Til eksempel gjorde oljeaksjer det dårlig i 2015 grunnet den lave oljeprisen, uttaler hun til E24.

– Sjømatsektoren, derimot, dro nytte av den lave kronen og var en sektorvinner. De som hadde aksjer i begge disse bransjene – og gjerne flere – hadde mye bedre avkastning i 2015 enn de som kun eide en oljeaksje eller flere i samme bransje.

Hun råder videre til å investere jevnt og trutt, gjerne månedlig, og følge med på investeringene du gjør.

Les også

Aksjer for nybegynnere – del 2: Slik kommer du i gang med aksjehandel

– Utålmodig i minus, ekstremt tålmodig i pluss

Steensen har tre hovedregler han terper på overfor sine kunder i Indeksanalyse. Disse mener han er uhyre viktig når man handler aksjer aktivt.

TETT PÅ MARKEDET: Trader Nicolay Steensen i Indeksanalyse

Den første dreier seg om «stoploss», som er en funksjon du kan bruke til å selge eller kjøpe aksjer når kursen går opp eller ned til et bestemt nivå.

– Det er viktig å begrense nedsiden. Kjøper du på ti kroner og tror aksjen kan stige til 13, er du kanskje ikke villig til å tape mer enn én krone per aksje, sier Steensen.

– Stoploss hjelper også psyken, det hjelper deg å være mer tålmodig og det definerer din risiko mot potensiell avkastning. Det kan alltid skje uforutsette hendelser i markedet, og en stoploss hjelper deg unngå de aller største blemmene, legger han til.

Regel nummer to handler om tålmodighet.

– Jeg skriver én setning til mine kunder nesten hver dag i vårt chatrom: Utålmodig i minus, ekstremt tålmodig i pluss. Har du hatt en antagelse som har vist seg å være korrekt, hvorfor ta gevinst bare fordi du har gevinst? Ri en god bølge, kast taperne så raskt som mulig. En aksje går som regel lenger enn du tror – og dette gjelder begge veier, sier Steensen.

Den tredje regelen går ut på å gjøre seg en velfundert analyse.

– Min oppfatning er at altfor mange kjøper fordi «det har falt mye». Det er viktig å ha en analyse til grunn for dine bevegelser i markedet. At noe har falt mye er ikke alene grunn nok til å kjøpe en aksje. Uansett hvilken analysemetode eller strategi du bruker, ha en god grunn til å gjøre det du gjør.

Ifølge Steensen bruker en god trader 95 prosent av tiden på å analysere markedet, og fem prosent av tiden på faktisk å trykker kjøp eller salg.

Les også

Hvordan fungerer aksjemarkedet?

Les også

Aksjer for nybegynnere: Slik kommer du i gang med aksjehandel

Les også

Aksjer for nybegynnere – del 4: Aksjer eller aksjefond?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Aksjer for nybegynnere: Slik kommer du i gang med aksjehandel

  2. – Har sittet rolig i oljeservice

  3. Aksje-NMs kjendisliga: Siste uken tar hun plutselig ledelsen

  4. Trader Nicolay Steensen ble beste kjendisdeltaker i Aksje-NM 2016:
    – Det var godt å slå Svend Egil

  5. Hvordan fungerer aksjemarkedet?