Dette skjer denne uken: Resultatrush og BNP-fasit

Fasit for verdiskaping i pandemi-året 2020 får følge av kvartalsrapporter fra nesten 80 selskaper på Oslo Børs – og flere økonomiske nøkkeltall fra både Norge og Europa.

HÅP I MARKEDENE: Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.
 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Vi går inn i uken med en fornyet vekstoptimisme i finansmarkedene, sier sjefstrateg for Danske Bank, Christian Lie.

Etter mye konflikt og turbulens i det politiske USA er det en stadig større forventning hos investorer til hvordan landet styres gjennom coronakrisen.

– Det er knyttet til en veldig klar ambisjon fra Biden-administrasjonen om å få gjennomført omfattende finanspolitiske stimulanser. I tillegg er det noen mer positive nyheter om vaksiner og mutasjoner som bidrar til optimisme, sier Lie.

Les også

Toppøkonom advarer om knekk på rekordhøye børser

Resultatrushet fortsetter

I Norge er resultatsesongen i full blomst denne uken, med et skred av kvartalsrapporter fra store og små selskaper på Oslo Børs – se kalender under.

Selv om det er noen tilbakeslag i kampen mot pandemien er det de gode nyhetene som gjør investorene håpefulle for tiden, ifølge Lie.

– Vi ser at vaksineutrullingen akselererer, særlig i Storbritannia og USA. Men den henger etter i noen europeiske land. Og så er det en avtagende smittevekst i USA, Storbritannia og flere av landene i Europa, som Tyskland, sier han.

Generelt er det nå en god stemning i aksjemarkedet etter overraskende gode resultater fra USA og til dels også Europa, mener sjefstrategen.

– Tallene har vært langt bedre enn forventet ved inngangen til sesongen. Ekskluderer man energisektoren ligger det an til en positiv vekst. Rekordmange selskaper slår forventninger på både inntjening og omsetning.

Dette gjelder særlig tek-gigantene, som har vokst til nye høyder i verdi.

– Med den høye prisingen en del steder i verden er nok kursutviklingen veldig avhengig av at den inntjeningsveksten fortsetter å stige utover året og ikke får skuffelser på det området, understreker Lie.

Les også

Økonomiprofessor mener næringslivet må få mindre innflytelse på krisepakkene

Venter historisk dårlige Equinor-tall

Her hjemme har Oslo Børs fått god drahjelp av oljeprisen, som nå snuser på 60 dollar fatet etter å ha steget 57 prosent siden oktober.

Rallyet følger blant annet store produksjonskutt fra Opec+ og USA.

Til sammen har oljekartellet og samarbeidslandene holdt tilbake 2,1 milliarder fat, og i USA er oljeproduksjonen omtrent 17 prosent lavere enn før pandemien.

– Det understøtter en global nedbygging av oljelagrene, sier sjefstrategen.

Ukens kalender er godt oljesmurt: Tirsdag kommer lagertall fra API, onsdag slippes Equinors resultatrapport, senere samme dag kommer lagertall fra det amerikanske energidepartementet, og torsdag kommer månedens oljerapport fra Opec og IEA.

Norges oljekjempe øynes et historisk dårlig resultat for fjerde kvartal 2020: Konsensusestimatet fra 23 analytikere er et justert resultat før skatt på 764 millioner dollar, kraftig ned fra 3,55 milliarder dollar året før.

Selv om oljeprisen har tatt seg opp, var det først i desember at prisen bikket 50 dollar – og analytikernes pessimisme bygger dessuten på selskapets varslede Tanzania-nedskrivning på 982 millioner dollar.

Les også

Nordea-økonomer venter forbruksfest etter pandemien: – Sommeren vil markere et vendepunkt

– Europa vil slite en stund til

Fredag kommer fasiten for norsk BNP for fjerde kvartal, og dermed også hele 2020.

Det er forventet at høstens corona-bølge vil prege tallene for fjerde kvartal. Lie tror likevel effekten blir «langt mindre» enn da pandemien lammet Norge og økonomien på vårparten i fjor.

– Det kan gjøre at frykten for dagens restriksjoner dempes litt, tror han.

Selv spår Danske Bank 1,4 prosents vekst i Norges fastlands-BNP fra tredje til fjerde kvartal. Også Danmark og Tyskland slipper BNP-tall denne uken.

I det Kinas økonomi nå begynner å miste sin voldsomme fart, er de negative konsekvenser for Europa større enn for USA, ifølge Lie, som også påpeker at smittetilfellene er stigende i flere land.

– Det fører til fortsatt strenge restriksjoner, som sammen med mindre impulser fra kinesisk økonomi gjør at vi tror europeisk økonomi kommer til å slite en stund til, sier Lie.

Han utelukker en teknisk resesjon for eurosonen i hverken første og fjerde kvartal.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Philly Shipyard
 3. Techstep
 4. Komplett
 5. Instabank
 6. Industriproduksjon
 7. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: SAS og Norwegian i resultatilden

 2. Dette skjer denne uken: PMI-rush og januarfasit for detaljhandel

 3. Dette skjer denne uken: – Kan bli en rufsete start

 4. Denne uken kommer tall fra gigantene: – En av de viktigste ukene på lenge

 5. Dette skjer denne uken: Bolig- og Nav-tall preges av nedstenging