Yaras rapporter

Yara snur fra minus til pluss

Yaras resultat etter skatt snur fra ett år siden og går svakt i pluss i første kvartal. Økte priser mer enn utlignet effekten av dyrere gass, sier selskapet.

Illustrasjonsbilde av Yara Porsgrunn.

Ole Walter Jacobsen, Yara
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Gjødselprodusenten Yara leverer et resultat etter skatt og minoritetsinteresser på 13 millioner dollar i første kvartal 2021.

Det er en oppgang fra minus 117 millioner dollar i samme periode i fjor.

På forhånd hadde analytikerne i snitt anslått et resultat etter skatt på 251 millioner dollar, ifølge Infront.

Selskapet melder om høyere priser på produktene sine. Yara økte også leveransene sine av videreforedlede produkter (premiumprodukter).

Omsetningen i første kvartal var på 3,14 milliarder dollar. Analytikerne hadde på forhånd ventet en omsetning på 3,26 milliarder dollar.

For ett år siden var omsetningen på 2,85 milliarder dollar.

Høyere priser, dyrere gass

Ifølge Yara steg brutto driftsresultat (ebitda utenom spesielle poster til 585 millioner dollar, fra 504 millioner dollar på samme tid i fjor.

Årsaken er at økte priser på Yaras produkter mer enn utlignet høyere energikostnader, opplyser selskapet.

Analytikerne hadde ventet en ebitda utenom spesielle poster på 599 millioner.

Selskapets kostnader er blant annet knyttet til et stort gassforbruk. Yara forventer at gasskostnadene vil øke med 180 millioner dollar i andre kvartal og 220 millioner dollar i tredje kvartal målt mot samme tid året før.

I første kvartal betalte Yaras europeiske virksomhet 6,9 dollar per MMBtu for gassen sin, opp fra 4,5 dollar per MMBtu på samme tid i fjor.

Selskapet noterer også en smell på 256 millioner dollar knyttet til valutaendringer i kvartalet. Også i samme periode i fjor fikk Yara en valutasmell, da på 301 millioner dollar.

Kan gi mer til eierne

– Yara leverer sitt ellevte kvartal med økt kapitalavkastning, med ebitda eksklusive spesielle poster opp 16 prosent, og fortsatt vekst i leveranser av premiumprodukter. Yaras organisasjon fortsetter å levere i en krevende situasjon, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

Selskapet sier det har en solid kontantstrøm. Nå vurderer Holsether å dele ut enda mer til aksjonærene, noe som kan skje i form av utbytte eller tilbakekjøp av aksjer. Selskapet har også tidligere delt ut ekstrautbytter.

– Vår kontantstrøm fortsetter å øke, med en fri kontantstrøm på 2,7 milliarder dollar for de siste fire kvartalene. Vi vil vurdere ytterligere kontantutdelinger i de kommende kvartalene, i tråd med Yaras retningslinjer for kapitalallokering», sier Holsether.

Selskapet har også foreslått et nytt tilbakekjøp av aksjer.

Yara-sjef Svein Tore Holsether.

Stein J. Bjørge

Satser på grønn ammoniakk

I løpet av kvartalet presenterte Yara nye planer som involverer satsinger på produksjon av grønt hydrogen og grønn ammoniakk. Disse produktene kan blant annet erstatte bruk av fossil energi til industri og transport.

I februar sa Yara at selskapet ser grønne vekstmuligheter i ammoniakk, og selskapet opprettet en ny enhet for denne satsingen, Yara Green Ammonia.

Selskapet har flere pilotprosjekter på gang, blant annet i Nederland hvor det skal bruke havvind fra Ørsted til å produsere grønt hydrogen som igjen kan brukes til å produsere grønn ammoniakk.

Selskapet skal også ta i bruk hydrogen fra solkraft i en ammoniakkfabrikk i australske Pilbara.

Kjempeprosjekt i Porsgrunn

Før jul la Yara også frem et forslag til et kjempeprosjekt på ammoniakkfabrikken i Porsgrunn som kan kutte selskapets og Norges årlige CO₂-utslipp med 800.000 tonn fra 2026.

I februar inngikk Yara et partnerskap med Aker Horizons og kraftleverandøren Statkraft som skal forsøke å realisere prosjektet i Porsgrunn.

Yara vil ha behov for statsstøtte for å kunne gjennomføre prosjektet, men det vil til gjengjeld bidra betydelig til at Norge kan nå sine ambisiøse mål om halverte klimautslipp frem mot 2030.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken ble resultatet etter skatt oppgitt i milliarder. Det riktige er millioner. Dette ble rettet klokken 08.15 den 23. april 2021.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Yaras rapporter
 2. Yara
 3. Svein Tore Holsether
 4. Hydrogen
 5. Klimautslipp

Flere artikler

 1. Yaras eiere kan vente seg pengedryss: – Bare se på historien

 2. Håper Porsgrunn blir Ernas demoprosjekt på hydrogen: – En sterk kandidat

 3. Yara dobler utbyttet: – Fornøyd med utviklingen

 4. Leder Yaras ferske satsing på ammoniakk: – Et vell av nye muligheter

 5. Norsk Hydro snur til pluss i første kvartal