Greenstat inviterer Aker inn på eiersiden – skal skyte inn 60,5 millioner

Akers hydrogenselskap blir invitert inn på eiersiden i fornybarselskapet Greenstat. – Positivt å få en sterk industriell eier med på laget, sier gründer Vegard Frihammer.

INVITERT INN: Greenstat-styret foreslår Aker inn på eiersiden. Her konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker og Aker Horizons-sjef Kristian Røkke.
Publisert:

Fornybarselskapet med base i Bergen har ekstraordinær generalforsamling tirsdag. Der skal eierne stemme over styrets forslag om å slippe Aker inn på eiersiden.

Forslaget innebærer at Aker-selskapet Aker Clean Hydrogen Operating Company skyter inn 60,5 millioner kroner, som vil gi en eierandel på rundt 23 prosent i Greenstat, viser innkallingen til generalforsamlingen.

Les på E24+

De har tapt 18 millioner på fire år. Men investorene strømmer likevel til hydrogenselskapet.

– Positivt for vår del

– Det er positivt for vår del å få en sterk industriell eier med på laget, sier Greenstat-gründer Vegard Frihammer til E24.

Frihammer peker på at selskapet har kapitalkrevende prosjekter fremover og at selskapet med Aker får inn en strategisk og tung investor.

– Når vi går fra planlegging til realisering er det klart at Aker med sin industrielle kompetanse og demonstrerte gjennomføringsevne er viktig, sier han.

Aker har de siste par tiårene investert i olje, gass og offshore, men nye investeringer skal nå gjøres mest innenfor fornybar kraft. Fredag denne uken skal konsernet gi investorene mer informasjon om hydrogensatsingen.

– I forbindelse Aker Horizons’ strategiske satsing på hydrogen og etableringen av Aker Clean Hydrogen, er det dialog med flere aktører, inkludert Greenstat, om samarbeid og potensielle prosjekter, skriver Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i en melding.

– Vi kommer tilbake med mer informasjon om våre ambisjoner innen hydrogen fredag 19. februar, skriver han.

Satser på hydrogen

Greenstats viktigste satsingsområder er hydrogen, og tillegg kommer utvikling av vindkraftprosjekter, solenergi og energianalyse. Selskapet ser også på muligheter innen havvind, geotermisk energi og hurtigladeløsninger.

Greenstat-gründer Vegard Frihammer

Greenstat har flere forskjellige hydrogenprosjekter under utvikling.

Blant annet er selskapet på eiersiden i Glomfjord Hydrogen hvor målet er å etablere et anlegg for produksjon av hydrogen i stor skala. Her eier Greenstat, hydrogenselskapet Nel og Meløy Energi 33 prosent hver.

Greenstat er også på eiersiden i selskapet Green H2 Norway sammen med Nel, Akershus Energi og H2 Energy, som skal levere hydrogen til Hyundai-lastebiler.

Tilbake i 2015 ble milliardær Trond Mohn en av de første investorene i Greenstat. I styrets forslag kommer det også frem at Mohn-selskapet skal skyte inn nye 8,25 millioner kroner.

Les også

Vil ikke kaste kortene i NBT ennå: Slik satser Aker milliarder på mange fornybar-hester

Tungt inn i fornybar

Kjell Inge Røkkes eldste sønn Kristian Røkke leder satsingen som er lagt i selskapet Aker Horizons.

Nylig kjøpte Aker Horizons vannkraftleverandøren Rainpower, kort tid etter kjøpet av det irske fornybarselskapet Mainstream Renewable Power (MRP), hvor Aker kommer inn i fornybar energiproduksjon fra vindkraft på land og sol.

Også de store eierpostene i vindselskapet Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture, samt Rec Silicon, er lagt inn i Aker Horizons.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om