Nels gjennombrudd

Nikola-grunnleggerens avgang gir kraftig aksjefall i Nel: – Klart man er nervøs for hva som skjer videre

Nikola-aksjen ligger an til å stupe på Wall Street, mens nervøse investorer sender Nel ned mer enn 17 prosent på Oslo Børs.

SLUTTER: Arbeidende styreleder og grunnlegger Trevor Milton i Nikola.

MASSIMO PINCA / Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Nel-aksjen faller kraftig mandag på nyheten om at grunnlegger Trevor Milton i Nels storkunde Nikola slutter på dagen.

– Dette er ikke direkte selskapsrelatert for Nel i utgangspunktet, men han har vært en viktig person. Jeg synes usikkerheten øker for Nel, sier analytiker Ole-Andreas Krohn i DNB Markets til E24.

Rundt klokken 14 er Nel ned over 17 prosent på Oslo Børs. Når handelen åpner på Wall Street i ettermiddag vil trolig Nikola-aksjen gå samme vei. Førhandelen indikerer foreløpig et fall på 24 prosent.

Les også

Nel-sjefen: Nikolas forpliktelser til Nel er uendret

– Nervøs for hva som skjer videre

– Det er klart at man er nervøs for hva som skjer videre med Nikola, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til E24.

Nel-aksjen har i lang tid vært populær blant småsparere, mye tyske sparere, men også blant Nordnet-kundene.

Nel-aksjen har steget kraftig i lang tid, men kursen har vært under press i september:

– Investorene blir nok ganske nervøse når man ser at Nikola er ned 25 prosent. Det er absolutt ikke positivt med alle disse beskyldningene mot Nikola og at toppsjefen og gallionsfiguren i tillegg forlater skipet, sier Johannesen.

Han sikter at Miltons avgang kommer etter den siste tiden storm rundt selskapet. Bråket startet med at Hindenburg Research, som selv shorter Nikola-aksjen, kalte Nikola en «intrikat svindel» – påstander som Nikola har avvist.

Ifølge Financial Times og Bloomberg undersøker det amerikanske justisdepartementet og finanstilsynet anklagene mot Nikola.

Arctic Securities mener avgangen sannsynligvis stammer fra en kombinasjon av den pågående etterforskningen mot selskapet og press fra aksjonærer på grunn av Miltons personlighet og markedskommunikasjon, skriver TDN Direkt.

Meglerhuset venter at aksjen til Nikola vil reagere negativt.

«Følgelig forventer vi å se noe press på Nel-aksjen også», skriver Arctic Securities.

Les også

Krasse påstander mot Nels storkunde: Slik slår Nikola tilbake

Mener risikoen er stigende

Krohn har vært skeptisk til Nel-aksjen, uavhengig av kritikken som har kommet mot storkunden Nikola. Han har en salgsanbefaling med et kursmål på fem kroner, langt under dagens kurs på 16,5 kroner.

Krohn har pekt på at fremtidig salg til Nikola underbygger mye av kursoppgangen i Nel, og argumentert for økt risiko knyttet til omfanget av Nels deltagelse i den planlagte utrullingen hydrogenstasjoner.

Nikola har meldt om store planer for utbygging av hydrogenstasjoner, og Nel har en rammeavtale med Nikola på inntil 448 elektrolysører – et apparat som splitter ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm. Avtalen skal ha en verdi på flere milliarder norske kroner.

Les også

Shortselger fortsetter ordkrigen mot Nikola

«Vi observerer at ledelsen i Nikola ved flere anledninger den siste tiden har valgt å gå videre med nye partnere på bekostning av tidligere etablerte partnere, at de har flyttet stadig mer fokus over på El-kjøretøy, og skjøvet ut lanseringen av hydrogenkjøretøy, samt at de fortsatt arbeider med å få plass en tredjepartspartner for bygging og drift av hydrogenstasjoner», skrev Krohn i en rapport nylig.

Ifølge analytikeren har Nikola behov for å få partnere på plass for utbyggingen av hydrogenstasjoner, i tillegg til at han mener selskapet trenger ytterligere finansiering.

I sommer fikk Nel en Nikola-kontrakt til en verdi av rundt 30 million dollar, som gjelder 85 megawatt elektrolysører til deres bygging av nye hydrogenfyllestasjoner i USA.

– Som jeg ser det, er kontrakten på 30 millioner dollar fast. Hva som kommer etter det er mer usikkert, sier Krohn.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nels gjennombrudd
 2. Nel
 3. Hydrogen
 4. Mads Johannesen
 5. Aksjer

Flere artikler

 1. Nel-sjefen: Nikolas forpliktelser til Nel er uendret

 2. 1.500 Nordnet-kunder gikk på Nikola-smell

 3. Betalt innhold

  General Motors kan være nøkkelen for hvor alvorlig Nikola-bråket er for Nel

 4. Gründer Trevor Milton forlater Nikola

 5. Betalt innhold

  Aksjonærene i Nel bør særlig stille seg selv ett spørsmål