Oljepengene

Oljefondet rammes av Ocado-søksmål: Har tapt 400 millioner på tre dager

Oljefondet har en papirgevinst på nær 1,8 milliarder kroner i år på den britiske dagligvareaktøren Ocado. De siste dagene har derimot verdiene blitt kraftig barbert, blant annet hjulpet av et norsk søksmål.

SØKSMÅL-KNEKK: Norske Autostore mener britiske Ocado har brutt med deres patenter. Det har gått hardt utover aksjekursen de siste dagene.

Peter Nicholls / Reuters
 • Martin Hagh Høgseth
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Siden 2011 har Oljefondet hatt en stadig økende posisjon i den britiske nettgiganten Ocado. Frem til torsdag var det få som hadde hørt om selskapet, men det var før norske Autostore valgte å saksøke selskapet for patentbrudd.

Autostore mener Ocado «produserer, importerer, bruker og selger teknologi som er i inngrep med Autostores patenter», skrev selskapet i en pressemelding torsdag.

Autostore lager automatiserte lagrings- og plukkesystemer for lagereiere og operatører. Selskapet har jobbet med teknologien siden 1996.

Ved utgangen av 2019 eide Oljefondet 1,83 prosent av aksjene i Ocado. Det ga den gang aksjene en markedsandel på 1,72 milliarder kroner.

Frem til denne uken hadde det stort sett vært en eneste lang himmelferd.

Aksjen hadde steget nærmere 130 prosent, og så sent som tirsdag steg aksjen til all-time high. Det førte til at markedsverdien endte på 21 milliarder kroner, og gjorde at Ocado passerte Tesco som Storbritannias største dagligvareaktør.

Den solide oppturen bidro til at Oljefondets aksjer tirsdag hadde økt med 2,3 milliarder kroner hittil i år til 4,04 milliarder kroner.

Men så var det bråstopp.

Les også

Norske Autostore saksøker nettgiganten Ocado

Barberer avkastningen

Onsdag morgen kom en korreksjon på i overkant av fem prosent, før søksmålet sendte aksjen ned rundt fire prosent torsdag ettermiddag. Ved lunsjtider på ukens siste handelsdag fortsetter aksjen ned mer enn fire prosent.

Kursfallet kommer samtidig som pundet har styrket seg noe de siste dagene, dette fører til at aksjene Oljefondet eide ved nyttår nå er verdt 3,61 milliarder kroner.

Dermed har Oljefondet i løpet av de tre siste dagene et papirtap på i overkant av 400 millioner kroner, noe som gjør at årets avkastning kan være barbert til 1,9 milliarder kroner.

Utregningen tar utgangspunkt i antallet aksjer Oljefondet hadde ved nyttår, da forvalteren (Norges Bank Investment Management) ikke rapporterer eller kommenterer endringer i porteføljen i løpet av året.

Les også

Ocado: Har ikke mottatt papirer om søksmål

Autostore-sjefen kritisk til investeringen

Autostore krever en ukjent sum i økonomisk erstatning fra Ocado for å ha brukt deres teknologi.

Allerede i 2016 mente Autostore-sjef Karl Johan Lier at Ocado kopierte lagerløsningen deres. Den gang het selskapet Jakob Hatteland Computer.

Lier sa til Finansavisen for fire år siden at Oljefondet ikke burde investert i selskapet.

– Vi synes det er veldig uheldig at Oljefondet investerer i et selskap som ser ut til å kopiere en norsk, patentert teknologi, sa Lier til avisen.

Da hadde Oljefondet over én milliard kroner investert i Ocado, som tilsvarte en eierandel på 4,3 prosent, ifølge Finansavisen.

– Hadde Oljefondet gjort jobben sin ordentlig, ville de visst at Ocado var i en patentdiskusjon knyttet til vår Autostore-teknologi, sa Autostore-sjefen.

E24 har vært i kontakt med Lier fredag, men han ønsker ikke å kommentere Oljefond-investeringene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Ocado
 3. Autostore
 4. Oljefondet

Flere artikler

 1. Ocado: Har ikke mottatt papirer om søksmål

 2. Norske Autostore saksøker nettgiganten Ocado

 3. Robotkrigen startet med et mislykket møte i en liten bygd på Vestlandet

 4. Autostore-sjefen om Softbank-oppkjøp: – Ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved verdsettelsen

 5. Betalt innhold

  Lagersensasjon fra Vindafjord tar verden med storm