Gründer og aksjonær: – Kjører Unicare i grøften

Unicare-gründer og aksjonær Tom Tidemann mener helsekonsernets pengetrøbbel skyldes dårlig ledelse, og at Covid-19 «brukes som unnskyldning».

Fredrik Solstad / Unicare
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Vi mener de London-baserte eierne er i ferd med å kjøre Unicare rett i grøften, og bruker Covid-19 som unnskyldning, sier Tom Tidemann.

Som E24 meldte mandag, risikerer helsegiganten Unicare å havne i brudd med sine lånebetingelser som følge av et mulig pengekrav fra Helse Sør-Øst på over 80 millioner kroner.

Årsaken er at Unicare har fått løpende betalt fra det regionale helseforetaket for tjenester som det delvis ikke har klart å levere, noe ledelsen begrunner med økte smitteverntiltak som følge av koronaviruset.

LANGER UT: Unicare-gründer Tom Tidemann mener ledelsen i selskapet kan takke seg selv for krisen som er oppstått.

Privat

– Den underliggende driften i de fleste av selskapets operative enheter går nå svært godt. Etter de strategiske grepene som ble gjort i fjor med avvikling og salg av tapsbringende enheter og kjøp av nye lønnsomme enheter, har Unicare en solid posisjon, sier Tidemann, og legger til:

– Når de nå varsler betalingsproblemer og mulig brudd med lånebetingelser, så er dette et resultat av feilslått ledelse og manglende forståelse for hvordan et norsk selskap innenfor helsetjenester skal styres.

Les også

Helsegiganten Unicare i pengeskvis: - Vi er i en krevende situasjon

Kastet fra styret

Tidemann grunnla Unicare med Una Aas i 2008, og bygde opp selskapet til å bli et av Norges største private helseforetak, med rundt 1,400 ansatte.

De to gründerne har solgt seg ned i to runder, sist i forbindelse med at det britiske investeringsfondet G Square Capital kjøpte seg inn i 2016, men duoen kontrollerer fortsatt 32 prosent av aksjene. Det siste året har selskapet vært preget av opprivende interne konflikter og etter hvert full krig mellom Tidemann og G Squares grunnlegger, Laurent Ganem.

– Etter at Ganem tok over styringen, har selskapet hatt tre administrerende direktører, to finansdirektører og brukt veldig mange millioner kroner på konsulenter, advokater og innleide midlertidige ledere. Vi har spurt om hvor mye som faktisk er brukt, men får ikke vite det. De har også hatt to store varslingsskandaler, mistet en rekke flinke nøkkelansatte og ikke vunnet et eneste ny kontrakt, sier Tidemann.

Les også

Unicare selger seg ut av eldreomsorg i Oslo

Han sier at han selv gikk frivillig av som adm. direktør for å fortsette som arbeidende styreleder.

– Men så fikk jeg sparken fra alle styreposisjoner da jeg aktivt valgte å støtte de ansatte i varslingssakene, sier Tidemann.

– Det virker noe opportunistisk å angripe ledelsen for en situasjon som er forårsaket av Covid-19. Hva ville du ha gjort annerledes?

– Unicare fikk panikk under Covid-19, og valgte selv å stenge ned flere av rehabiliteringsstedene. Dette burde aldri vært gjort. Når det er sagt, er Helse Sør Øst en fleksibel og profesjonell samarbeidspartner, og vil helt sikkert bidra til å finne en god løsning på denne situasjonen, sier Tidemann.– Sterkt uenig

Unicare-styreleder Laurent Ganem sier til E24 at han ikke ønsker å kommentere enkeltbeskyldninger fra Tom Tidemann.

– Men vi er sterkt uenig i hans påstander og fremstilling. Påstandene er av samme karakter som han tidligere har kommunisert om gruppen og dens majoritetseier, og de blir ikke korrekt av at han gjentar dem, sier Ganem.

SLÅR TILBAKE: Unicare-styreleder Laurent Ganem.

G Square Capital

Ifølge styrelederen var det Tidemanns «oppførsel, handlinger og ulike utsagn som gjorde det nødvendig å fjerne ham fra styrene i gruppen».

– Selskapet og gruppen har nå en profesjonell og svært kompetent ledelse, som har både styrets og hovedeierens tillit. Vi finner det uheldig at Tidemann velger å fremsette påstandene vi er blitt gjort kjent med, spesielt siden har ikke er i en posisjon der han har innsikt i den daglige driften av selskapet, sier Ganem.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Unicare
 2. Helse
 3. Obligasjonslån

Flere artikler

 1. Helsegiganten Unicare i pengeskvis: - Vi er i en krevende situasjon

 2. Otellos nominasjonskomité i strupen på storaksjonær – anbefaler å stemme ned forslag om å kaste styreleder

 3. Bitcoin-prisen har hoppet med 4.500 dollar på tre dager

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Jeg har aldri opplevd lignende kynisme

 6. Konserndirektør i Hurtigruten går av midlertidig