Wall Street falt med to prosent etter Ukraina-bråk

Våpenprodusenter steg på børs, stikk i strid med resten av markedet.

Publisert:

Slik endte de tre viktigste indeksene på Wall Street torsdag:

  • Dow Jones ned 1,8 prosent
  • Nasdaq ned 2,9 prosent
  • S&P 500 ned 2,1 prosent

– Det er Ukraina-konflikten som tynger markedet i stor grad, sier Joachim Bernhardsen, senior strateg i Nordea.

President i USA, Joe Biden, kom torsdag med oppvekkende spådommer om Ukraina-krisen.

Joachim Bernhardsen, senior strateg i Nordea

– Russland er på kanten til å invadere Ukraina innen noen dager, sier Biden, ifølge Financial Times.

– Det er klassisk risikoaversjon i markedet. Investorer blir usikre, de vet ikke hvordan dette slår ut og søker til tryggere havner og ut av aksjer, sier Bernhardsen.

Indeksen Dow Jones Industrial Average, som består av 30 fremtredende aksjer notert på børs i USA, endte med årets verste dag.

Blant aksjene som trakk ned var Apple, som falt 2,13 prosent, Microsoft var ned 2,87 prosent og Boeing falt 2,3 prosent.

Nordea-strategen tror likevel markedene kan komme sterkt tilbake.

– Konflikten mellom Russland og Ukraina blir nok ikke langvarig for markedet. Jeg tviler på at dette er noe markedet snakker om to til tre måneder.

– Det skal tilspisse seg ganske mye, og gjerne involvere flere land, for at dette skal få store økonomiske konsekvenser og skade inntjeningen til børsnoterte selskaper i USA. Det handler mer om sentiment i markedet, sier Bernhardsen.

Før dagens fall hadde S&P 500-indeksen steget 1,3 prosent denne uken på bakgrunn av «forsiktig optimisme» for Ukraina-situasjonen. Denne oppgangen er nå barbert bort.

– Beviset på bakken tilsier at Russland beveger seg mot en nært forestående invasjon. Dette er et kritisk øyeblikk, skriver amerikanernes ambassadør til FN, Linda Thomas-Greenfield, kun få timer før børsåpning på Twitter.

Antony Blinken, USAs utenriksminister, skal torsdag delta på et møte i Sikkerhetsrådet, ifølge ambassadøren.

Russland avviser at de planlegger en invasjon av Ukraina, mens Nato sier Russland har rustet opp de siste dagene, og anslår at det står 130.000 russiske soldater på grensen til Ukraina. USA tror Russland vil utføre en «false flag»-operasjon, hvor de utgir seg for å være noen andre, for å ha et påskudd for å eskalere.

Oppgang for krigsaksjer

Torsdag steg USAs største forsvarsentreprenør, Lockheed Martin, med en halv prosent på børs, stikk i strid med resten av markedet. Våpenprodusenten Northrop Grumman økte samtidig med én prosent.

– Det kan være at det sitter noen der ute og tenker at hvis det blir krig, da vil disse forsvarsentreprenørene potensielt tjene mer. Det kan også være at noen tror at disse aksjene skal opp i en slik situasjon, og at de nå prøver å kjøpe seg inn tidlig, sier Bernhardsen i Nordea.

Så langt i år har de tre største våpenprodusentene i USA steget betydelig på børs. Lockheed Martin er opp ti prosent, Raytheon har steget åtte prosent, og Northrop Grumman er opp tre prosent på tross av et fall i januar etter et skuffende kvartalsresultat.

Amerikas største arbeidsgiver stiger

Walmart, selskapet med mest ansatte i USA, rapporterte før børsåpning om kvartalstall som slo forventningene, ifølge CNBC.

Aksjene til Walmart endte dagen opp fire prosent.

Kvartalsrapporten viste at Walmart omsatte for 152,8 milliarder dollar i fjerde kvartal, rundt én milliard mer enn ventet. Samtidig endte inntjeningen noe høyere enn ventet, og selskapet kunngjorde at de øker utbyttene og tilbakekjøpene av aksjer fremover.

Les også

Lavrov: – Ikke lenger mulig å fortsette Nato-samarbeid

Publisert: