Aker BPs kvartalsresultat

Aker BP-sjefen om russisk gassnekt: – En varslet krise

Russisk gassnekt til Polen og Bulgaria overrasker ikke Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik. – Ganske imponert over hvor enhetlig EU har valgt å reagere, sier han.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Russiske Gazprom vil stanse gassleveransene til Polen og Bulgaria fordi landene ikke vil gi etter for Russlands krav om å betale i rubler.

Det skaper ny usikkerhet om gassleveransene fra Russland til resten av Europa. Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik er ikke overrasket.

– Dette er på en måte en varslet krise, sier Hersvik til E24.

– Energisituasjonen i Europa har vært stram over tid, og avhengigheten av russisk gass har vært veldig stor. Når krigen da bryter ut og Russland invaderer Ukraina, er det bare et tidsspørsmål før man får spørsmål om russiske gassleveranser, sier han.

Høyere priser på olje og gass bidro til at Aker BP torsdag la frem et rekordhøyt resultat etter skatt på 537 millioner dollar (5,02 milliarder kroner) for første kvartal, opp fra 127 millioner dollar ett år tidligere.

Prisene bidro også til Vår Energis mer enn doblede resultat i første kvartal. Analytikerne venter også rekordtall fra Equinor i neste uke.

Les også

Hopp for Aker BP i første kvartal

Venter høye priser

Gassprisen i Europa steg etter Gazproms gassnekt til Polen og Bulgaria onsdag, men dempet seg noe igjen torsdag. Europa er fortsatt svært avhengig av russisk gass.

– I min verden utvikler dette seg omtrent som forventet. Nå er det energisikkerhet som er den viktigste trenden for kjøperne, og det driver opp prisene i Europa. Det betyr at det vil være relativt høye priser ikke bare på gass og olje, men også på strøm, sier han.

Dette vil også Norge merke, gjennom at høye gasspriser fører til høye strømpriser. Over tid må Europa finne andre energikilder, men det vil ta tid, påpeker Aker BP-sjefen.

Det er ikke bare Russlands invasjon av Ukraina som påvirker prisene. Hersvik har lenge ment at globale olje- og gassinvesteringer har vært for lave, og at det ikke er unaturlig at prisene er høye.

– Verden har underinvestert i olje- og gassaktivitet siden 2014. Den situasjonen vi ser nå er drevet av den underliggende situasjonen de siste åtte årene. Den naturlige nedgangen i produksjon i olje- og gassbransjen er markant, sier Hersvik.

– Det er ikke spørsmål om vi får høyere olje- og gasspriser, men hvor høye de blir, legger han til.

Les også

DNB: Russiske gasskutt kan føre til energirasjonering i Norge

– Imponert

Gazprom fortsetter inntil videre å levere gass til store land som Tyskland. Flere aktører skal være villige til å oppfylle det russiske kravet om å betale i rubler, inkludert Ungarn.

Hersvik tror likevel at EU vil klare å bevare samholdet.

– Jeg er ganske imponert over hvor enhetlig EU har valgt å reagere i denne situasjonen. Personlig tror jeg at enigheten i EU vil fortsette, selv om noen land gjør egne valg, sier Hersvik.

– Vår strategi som selskap er å forsøke å være robust gjennom volatile situasjoner. Prisene vil være høye i noen perioder og lave i andre, og vi har lagt en plan som skal sikre at vi er upåvirket av slike svingninger, sier Hersvik.

Les også

TotalEnergies skriver ned 38 mrd. kroner i Russland

– Skal øke produksjonen

Aker BPs samlede produksjon gikk ned i første kvartal. Produksjonen ble på 208.022 fat per dag, fra 222.200 fat per dag i samme periode året før.

– Vi var spot on på våre prognoser i kvartalet. Vi skal øke produksjonen i tredje kvartal fra blant annet Valhall og Hod, og i fjerde kvartal kommer Sverdrup fase 2 på plass og øker dette videre. I tillegg kommer integrasjonen med Lundin, som også gir økt produksjon, sier Hersvik.

NB! I en tidligere versjon av saken sto det at produksjonen på Valhall og Hod skulle øke i andre kvartal, men det riktige var tredje kvartal. Saken er rettet 29. april kl. 7.25.

Aker BP har tidligere sagt at selskapet venter å nå opp i en produksjon på 400.000 fat oljeeekvivalenter per dag på sikt.

Europa har lagt frem en plan for å redusere avhengigheten av russisk gass. Norsk gasseksport går for full maskin, men Equinor og partnerne har fått justert produksjonstillatelsene for å opprettholde produksjonen også i sommer, som normalt er lavsesong.

På norsk sokkel fortsetter selskapene å lete etter olje og gass, og Aker BP har ifølge Hersvik sitt mest ambisiøse leteprogram noensinne. Men selv om det skulle bli gjort funn, vil det ta tid å øke norsk produksjon, tror Hersvik.

– Langs leteaksen tar det typisk to til fem år, litt avhengig av størrelsen på funnene. På kort sikt handler dette om å ta grep som å droppe injeksjon av gass og heller selge den, og om kapasiteten på prosessering, i rørene og i mottakssystemet i Europa, sier han.

– Har du tro på nye norske gassrør opp til Barenshavet, eller nye rør til Europa?

– Spørsmålet er hvor lenge prisen blir høy, sier Hersvik.

– Hvis strategene i Europa og andre steder har tro på en langvarig høy energipris, så er det rasjonelt å begynne å tenke på ny energiinfrastruktur. Tror man heller på ekstremt rask utbygging av fornybar energi, så blir det heller investeringer i den type infrastruktur, sier Hersvik.

Les også

Venter rekordtall for Equinor

Les også

Kraftig Russland-smell for Wintershall Dea

Les også

Gassprisene opp 17 prosent etter russisk stans

Les også

Vår Energi-sjefen tror prisene holder seg høye

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker BPs kvartalsresultat
 2. Gass
 3. Olje
 4. Karl Johnny Hersvik
 5. Aker BP
 6. Gazprom

Flere artikler

 1. Hopp for Aker BP i første kvartal

 2. Vår Energi-sjefen tror prisene holder seg høye

 3. Aker BP tjente 188 millioner dollar i andre kvartal – øker utbyttet

 4. Russland stopper alle gassleveranser til Polen fra onsdag

 5. Oppgang på Oslo Børs etter resultatrush