Fredriksens riggsatsinger: Nye tap i andre kvartal

To av John Fredriksens riggselskaper, Northern Ocean og Northern Drilling, tapte samlet 260 millioner kroner i andre kvartal.

John Fredriksen er tungt inne i sektorer som rigg, shipping og laks.
Kvartalsrapporter
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Begge selskapene er svært tynget i kjølvannet av coronaviruset og det påfølgende oljeprisfallets påvirkning på riggbransjen.

Fredag morgen la de frem tall for andre kvartal som viste underskudd:

 • Northern Ocean fikk et resultat før skatt på minus 28 millioner dollar, ned fra et tap på 6 millioner dollar i samme periode i fjor.
 • Northern Drilling fikk et resultat før skatt på minus 1,1 millioner dollar, omtrent det samme som året før.

Samlet tilsvarer det et tap på i underkant av 260 millioner kroner.

Northern Drilling skilte i 2019 ut sine to halvt nedsenkbare rigger for røffe farvann i et nytt selskap kalt Northern Ocean.

For øyeblikket er en av riggene, «West Bollsta», i arbeid, mens kontrakten til den andre, «West Mira», i mai ble kansellert på grunn av flere «alvorlige hendelser». Den ligger nå på et verft nær Bergen, opplyses det.

Situasjonen er presset, og Northern Ocean gjentar at det går tom for likviditet, som reiser spørsmål om evnen til å fortsette virksomheten. Tidligere har selskapet opplyst at flere alternativer for å håndtere selskapets likviditetssituasjon utforskes i dialog med de viktigste interessentene.

Northern Drilling har kun hatt bestilling på to ultradypvanns-boreskip, «West Aquila» og «West Libra», siden utskillelsen, og dermed ingen inntekter. De to skulle ha vært levert nå, men er flere ganger blitt utsatt.

En eventuell levering av boreskipene og påfølgende mer betaling i det tyngede riggmarkedet, ville vært problematisk å håndtere.

Nylig ble det kjent at Northern Drilling har varslet det sørkoreanske verftet Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering om at det ikke ønsker å ta levering av ett av dem, «West Aquilia». Riggselskapet krever også å få refundert 90 millioner dollar, eller rundt 800 millioner kroner, som er forhåndsbetalt til verftet – i tillegg til renter og andre eventuelle kostnader.

Northern Drilling-aksjen faller fredag ettermiddag i 13-tiden rundt seks prosent, mens Northern Ocean-aksjen er ned om lag fire prosent.

Les også

Skadeskutt riggaksje rett opp etter kansellering: – Absolutt berettiget

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Riggselskaper
 3. Northern Drilling
 4. Northern Ocean
 5. Oslo Børs

Flere artikler

 1. John Fredriksen-selskap kansellerer riggbestilling

 2. Skadeskutt riggaksje rett opp etter kansellering: – Absolutt berettiget

 3. Nicolay Grove selger aksjer i Northern Drilling

 4. Snuoperasjon for Golden Ocean: Tjente 923 millioner i andre kvartal

 5. Frontline tapte 235 millioner kroner i andre kvartal