Oljeprisen passerte 1.000 kroner fatet: – Ingen ønsker å lefle med russisk olje

Det brennhete oljemarkedet skaper rekordhøye priser i norske kroner.

  • Eivind Bøe
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Onsdag var oljeprisen oppe i over 112 dollar fatet. Samtidig er den norske kronen langt svakere mot dollar enn det den var forrige gang oljeprisene var så høye.

Det fører til at oljeprisen målt i norske kroner blir mye høyere enn den tidligere har vært. Onsdag passerte prisen 1.000 kroner fatet, ifølge Infront.

Til sammenligning la regjeringen til grunn en snittpris på oljen på 559 kroner fatet i år, i Nasjonalbudsjettet fra i høst.

Senioranalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets mener at mange aktører i oljemarkedet er bekymret for å handle med russisk olje. Ifølge Martinsen eksporterer Russland rundt fem millioner fat per dag. Det totale globale forbruket er på rundt 100 millioner fat per dag.

– Vi ser nå en mer aggressiv tone mot Russland fra USA og andre viktige vestlige land. Men det aller viktigste som skjer nå er selvpålagte sanksjoner, fordi shippere, tradere, banker og raffinerier ikke ønsker å være assosiert med Russland, sier Martinsen til E24.

– Det skyldes både at det er uklarheter rundt sanksjonene og at det kan påvirke omdømmet deres. Ingen ønsker å lefle med russisk olje, sier han.

Prisoppgangen dempes noe onsdag formiddag og ett fat nordsjøolje koster 989 kroner.

Viktig Opec-møte onsdag

Prisstigningen på olje skjer mens Opec og deres oljeproduserende allierte, som inkluderer Russland, forbereder seg på å møtes onsdag for å diskutere produksjonen for april.

Det internasjonale energibyrået (IEA) sa tirsdag at det vil frigjøre 60 millioner fat olje fra globale reservelagre, i et forsøk på å lette den nåværende forsyningsbegrensningen, skriver CNBC.

Men kunngjøringen gjorde lite for å roe markedene.

– Vi ser ikke på dette som tilstrekkelig lettelse, skrev Goldman Sachs i et notat til kunder etter kunngjøringen.

Russisk olje selges med rekordrabatt

Invasjonen av Ukraina har resultert i at handelsmenn og rederier er uvillige til å handle med russisk olje, som igjen gir utslag på eksporten.

Oljehandelsgiganten Trafigura Group, lokalisert i Singapore, prøvde tirsdag å selge russisk olje, kalt Urals, til en rabatt på 18,60 dollar per fat i forhold til referanseprisene for levering i Nordvest-Europa. Det var ingen kjøpere som interesserte seg for tilbudet tross den store rabatten.

Martinsen i DNB Markets tror markedet er overrasket over hvor kraftig tiltakene mot Russland nå rammer flyten av russisk olje.

– Man trodde først at energi var luket ut av sanksjonene og at energiflyten ikke skulle påvirkes så mye. Men når det gjelder olje er kjøperne av russisk olje i stor grad fraværende, og det er en helt annen utvikling enn man kanskje så for seg for få dager siden, sier Martinsen.

– Og kan verden leve uten russisk olje? Nei, det regnestykket går ikke opp. Og dette fører til at det fysiske markedet strammer seg til, og det presser oljeprisen oppover, sier han.

Usikker på etterspørselen

Martinsen sier at en så høy oljepris som 110 dollar fatet normalt sett ikke vil dempe den globale etterspørselen mye.

– Det vil kunne dempe veksttakten, men sørger neppe for at etterspørselen faller. Samtidig er vi på vei ut av en pandemi med økende mobilitet i verden, og derfor er det mye større usikkerhet enn vanlig rundt hvordan høyere priser vil påvirke etterspørselen, sier han.

Nå er det store spørsmålet hvor langvarig Ukraina-krisen blir, mener analytikeren.

– Om en måneds tid kan jo denne konflikten ha deeskalert, det er umulig å forutsi. Nå har vi blitt overrasket over dybden i effektene, men hva som skjer fremover avhenger av hvor lenge dette varer, sier han.

Hvis russisk olje holdes borte fra markedet kan det gi høye priser, tror han. Vinterens prissjokk på gass og strøm i Europa viser at markedet er villig til å betale mye for sin energisikkerhet.

– Russland eksporterer fem millioner fat per dag, og hvis dette skal holdes borte fra verdensmarkedene så er det ikke nok kapasitet ellers i verden til å kompensere for det. Da må oljeetterspørselen dempes, og da skal prisen fortsatt opp fra dagens nivå, sier Martinsen.

Les på E24+

«Skrikende behov» for å bytte ut russisk energi: Peker på norske aksjer

Les på E24+

Robert Næss: Nordmenn kan tape 100 prosent av Russland-investeringer

Les på E24+

Visa og Mastercard blokkerer handel i Russland. Men russerne var godt forberedt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljepris
  2. Oljeindustrien

Flere artikler

  1. Råvareanalytiker om oljeprisen etter nytt hopp: – Ingen begrensning på oppsiden

  2. Oljeprisen er over 111 dollar

  3. Kinesiske obligasjoner kan finansiere Russland

  4. Anslår oljepris på 100–130 dollar i tredje kvartal

  5. «Selvsanksjonering» kan ha fryst flere millioner fat russisk olje