SAS med 186.000 flere passasjerer og fullere fly
SAS-trafikken peker i riktig retning igjen som følge av lettelser i reiserestriksjonene. Men Ukraina-situasjonen og høye drivstoffkostnader truer gjenreisningen, advarer analytiker.
SAS fraktet 946.000 passasjerer i februar, ifølge ferske trafikktall.
Til sammenligning fløy 760.000 passasjerer med SAS i januar. Det var 237.000 færre enn i desember som var kraftig påvirket av omikron-utviklingen.
SAS påpeker at antallet passasjerer steg med rundt 25 prosent i februar mot januar, mens kapasiteten ble redusert med rundt 12 prosent.
– Nok en gang ser vi at etterspørselen er positivt påvirket når reiserestriksjonene verden rundt letter. Vi må være lett til bens og fleksible når etterspørselen endrer seg på grunn av uventede hendelser som pandemien eller det usikre geopolitiske klimaet, sier SAS-sjef Anko van der Werff, og fortsetter;
– Vår nylig lanserte plan, SAS Forward, vil gjøre oss til et konkurransedyktig og bærekraftig flyselskap fremover.
I november, før omikron-utviklingen og reiserestriksjonene tok hold, fraktet SAS 1,3 millioner passasjerer.
Fyllingsgraden var på 58 prosent i februar, mot 49 prosent i januar, der de mer fulle flyene i chartertrafikken bidrar positivt. Fyllingsgraden i SAS’ rutetrafikk var på 56,3 prosent.
Passerer milliarden
SAS hadde rundt 1,05 milliarder svenske kroner i billettinntekter i februar (961 mill. norske kroner), mot 835 milliarder svenske kroner i januar, og rundt 2,2 milliarder svenske kroner like før pandemien i februar 2020, ifølge E24s beregninger.
Dette tar utgangspunkt i at yielden havnet på 1,03 svenske kroner, mens selskapet hadde 1026 millioner inntektsgivende setekilometer (RPK).
Meglerhus varsler utradering av dagens SAS-eiere
Ukraina og drivstoffpriser truer
Analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank mener trafikktallene viser at omikronviruset har begynt å slippe taket.
På den annen sider truer nå situasjonen i Ukraina, der SAS kan rammes av redusert reiselyst, samtidig som at oljeprisutviklingen bidrar til skyhøye flydrivstoffkostnader.
– Dagens februartall viser at trafikkgjenreisningen er i gang igjen etter omikron-tilbakeslaget. Det er dog svært langt tilbake til tidligere tiders inntjeningsnivåer, og akkurat nå truer massive drivstoffprisøkninger med å trekke teppet vekk under SAS’ inntjeningsgjenreisning, skriver Pedersen i en oppdatering mandag.
Oljeprisen rakt opp
Nordsjøljeprisen for utsatt levering, brent 1. posisjon, er opp over syv dollar til 125 dollar fatet siden forrige sluttnivå.
Siden nyttår tilsvarer det en økning på over 60 prosent, mens oljeprisen er opp over 80 prosent det siste året.
Flydrivstoffprisene, som utvikler seg parallelt med med oljeprisen, har per fredag 25. februar steget over 60 prosent i Europa det siste året, ifølge IATA.
Flydrivstoffprisen på verdensbasis sluttet til 111,1 dollar fatet fredag, eller omkring 878,5 dollar tonnet.
Oljeprisutviklingen kan gi kostnadsbombe for luftfarten
Enhetsinntektene øker
SAS’ planlagte avganger og ruter hadde en regularitet 98,4 prosent i februar, men punktlighet, som vil si ankomst innen 15 minutter av oppsatt tid, skjedde kun ved nær tre av fire flyginger (74,5 prosent).
SAS’ inntekter per fløyet passasjerkilometer (yield), det vil si sete med betalende reisende, var på 1,03 svenske kroner i februar. Det er en nedgang på −25,3 eller -28,9 prosent valutajustert mot samme periode i fjor.
I januar var yielden 0,85 svenske kroner, ned fra 0,89 svenske kroner i desember.
Passasjerinntektene i rutetrafikken per fløyet tilbudte setekilometer (PASK) var 0,58 svenske kroner, en økning på 63,3 prosent eller 53,3 prosent valutajustert, mot februar i fjor. I januar var PASK på 0,40 svenske kroner.
Taper milliarder
Mens selskaper som Norwegian har hatt et begrenset vinterprogram, og tatt ned ytterligere kapasitet, har SAS hatt et ambisiøst program med 150 ruter til 90 destinasjoner.
Det har også satt spor i regnskapene.
SAS la i forrige måned frem et resultat før skatt på – 2,6 milliarder svenske kroner i regnskapsmessig første kvartal, som for SAS løper fra november til og med januar.
Parallelt varslet selskapet en «radikal» omstrukturering.
SAS varsler «radikal forvandling»: Skal kutte milliarder og hente penger
Dugnad
Via «SAS Forward» skal selskapet skal spare 7,5 milliarder svenske kroner årlig samt styrke balansen gjennom å hente et ukjent pengebeløp og omgjøre gjeld til aksjer.
Planen forutsetter imidlertid at alle parter, eiere som ansatte og kreditorer, bidrar.
«Uten radikal forandring kommer dette til raskt å uttømme SAS’ likvide midler. SAS kommer derfor proaktivt til å gjennomføre en fullstendig forvandling av sin virksomhet, inklusive nettverk, flåte, kollektivavtaler og kostnadsstrukturer gjennom en bred og omfattende forvandlingsplan», het det i kvartalsrapporten.
SAS vil oppdatere markedet på planen i april.
Omikron-tynget
I forrige uke la også konkurrentene Norwegian og Flyr frem trafikktall preget av omikronutviklingen og reiserestriksjoner i første del av februar.
Norwegian fraktet 637.376 passasjerer i februar, noe mer enn i januar, med 44 fly av rundt 50 fly i drift og en fyllingsgrad på over 81 prosent.
Flyr fraktet 50.017 passasjerer i februar, opp fra rundt 30.000 i januar, med fire av seks fly i drift, og en fyllingsgrad på 64 prosent.