Gir seg som Stolt-Nielsen-sjef etter 22 år: – Alltid bra å få nytt blod inn

Niels G. Stolt-Nielsen går av som Stolt-Nielsen-sjef, og blir i stedet styreleder. Rederarvingen er fortsatt åpen for å skille ut konsernets tankrederi gjennom en børsnotering, men venter på at markedet blir bedre.

VIL BLI STYRELEDER: Niels G. Stolt-Nielsen i rederiet Stolt-Nielsen.
Publisert: Publisert:

– Jeg har vært administrerende direktør i 22 år, og det er svært sjeldent at en CEO sitter så lenge i et selskap. Jeg synes det er sunt og bra med en ny person inn som kan se om ting kan gjøres på en annen måte, kanskje bedre, sier Niels G. Stolt-Nielsen til E24.

Han varsler onsdag sin avgang som toppsjef i rederiet som bærer hans etternavn, Stolt-Nielsen, etter 22 år i sjefsstolen. Ønsket er å fortsette som styreleder i selskapet, som driver med shipping, logistikk og oppdrett.

Les også

Stolt-Nielsen-sjefen vil gå av etter 22 år

Stolt-Nielsen kaller endringene en rolig overgang.

– Det er ikke noe dramatikk bak dette. Jeg kommer fremdeles til å være involvert i selskapet, men som styreformann istedenfor daglig leder. Det er alltid bra for et selskap å få nytt blod inn og ta selskapet videre.

Overrasket

Skagen-medgründer og privatinvestor Harald Espedal eier aksjer i Stolt-Nielsen verdt 25 millioner kroner med dagens kurs.

Til E24 sier Espedal at redersjefens avgang kommer som en overraskelse.

– Men det er ikke noe jeg oppfatter som dramatisk. Han har sittet lenge som konsernsjef, og vil fortsatt være aktiv som styreleder og representere eierfamiliens betydelige aksjepost, sier Espedal.

Investor Harald Espedal.

– Har han vært en god leder for selskapet?

– Ja, i et krevende marked så synes jeg de har klart å bevare konkurranseposisjonen sin, og gjort virksomheten mindre konjunktursensitiv, sier Espedal.

Det som i dag er det børsnoterte Stolt-Nielsen ble startet av Jacob Stolt-Nielsen. Rederfamilien er den dominerende eieren med litt under 50 prosent av aksjene i selskapet.

Les også

Advarer om betydelig shipping-uro i år: – Enda høyere risiko

Stolt-Nielsen sier at beslutningen «ikke er tatt på sparket, men noe jeg har tenkt på».

– Den endelige beslutningen ble tatt nå og derfor vil vi annonsere det nå, slik at vi kan engasjere et rekrutteringsselskap til å finne den nye personen.

– Har det vært noe ønske fra andre eiere om at det kommer inn nytt blod?

– Dette har ligget i kortene. Vi er enige om at dette er den riktige prosessen. Det er ikke noen interne konflikter, men en rolig og planlagt overføring til en ny person.

Fornøyd med utbyttene

Siden Niels G. Stolt-Nielsen tok over sjefsstolen i 2000 har aksjekursen ligget omtrent flatt, men medregnet utbytter er avkastningen på rundt 120 prosent, ifølge tall fra Infront.

– Når du er involvert i industriell shipping så er avkastningen i det segmentet altfor lav. Jeg er absolutt ikke fornøyd med avkastningen i shippingsegmentet. Det er derfor vi vurderer å gjøre en børsnotering slik at vi kan separere det ut, og konsolidere videre for å få en bedre avkastning i næringen, sier Stolt-Nielsen.

Konsernet har likevel gitt en utbytteavkastning på rundt seks prosent de siste 20 årene, påpeker han.

– Hvis du ser på hva vi har gitt av cash til investorene siste 20 år, så er jeg veldig fornøyd med det.

Venter på rett øyeblikk for tank-notering

Selskapet har i lengre tid hatt planer om en mulig notering av Stolt Tankers, som har en flåte på over 70 skip i kjemikalietankmarkedet.

– Det er fremdeles et ønske om å gjøre det, men det må være på det riktige tidspunktet. Det må være litt bedre moment i kjemikalietank-markedet før man kan gjøre en slik børsnotering. Men vi er klare for å gjøre det og vi kommer til å gjøre det, sier Stolt-Nielsen.

Han mener det er viktig med et rendyrket kjemikalietank-selskap, og peker på at det er sunt for næringen at man ser på videre konsolidering og oppkjøp.

– Det vil da være bedre at Stolt Tankers er et enkeltstående selskap, slik at slike transaksjoner kan bli gjort med både aksjer og med kontanter, ikke bare kontanter.

Den mulige noteringen av det landbaserte oppdrettsselskapet Stolt Seafarms ble droppet i fjor. Ifølge Stolt-Nielsen er det ikke noen planer om å hente den noteringsplanen opp av skuffen.

– Det var ikke noe vi måtte gjøre. Vi har nok cash flow i det selskapet til å vokse uten å hente penger.

Ser verdier langt over aksjekurs

– Den samlede verdien av de fire hovedvirksomhetene, altså tankskip, terminaler, container og havbruk, ligger 70–80 prosent over dagens aksjekurs, sier Espedal.

Denne rabatten forklarer han delvis med at de ulike virksomhetene har forskjellige avkastningskrav, noe som i hans øyne taler for at en oppsplitting er riktig.

– Samtidig har inntjeningen innenfor tank vært lav de siste årene, og dette har nok bidratt til den lave prisingen, sier investoren.

Han tror kjemikalietankvirksomheten står overfor et syklisk oppsving de neste årene, og viser samtidig til at selskapet betaler et høyt løpende utbytte i forhold til egen aksjekurs.

– Når det gjelder en mulig notering av Stolt Tankers, så er det ingen tvil om at det er riktigere å gjøre dette på et tidspunkt der man kan vise til høyere inntjening enn bransjen har hatt de siste årene, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no