Dof-aksjen gikk rett til værs: – Urealistisk

Offshorerederiets aksjekurs svinger kraftig på Oslo Børs, og har i løpet av dagen gitt dobbelt så høy børsverdi som i kriseplanen. – Urealistisk, mener investeringsdirektør.

SER FEILPRISING I DOF-AKSJEN: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.
Publisert:

– Det fremstår som en feilprising, sier Robert Næss i Nordea til E24.

Han har sett på redningsplanen Dof har lagt frem og sammenholdt det med markedets prising.

I forrige uke la det kriserammede offshorerederiet frem planen for å få finansene tilbake på rett kjøl, en pakke som innebærer at milliarder i gjeld omgjøres til aksjer.

Kreditorene skal få det meste av aksjekapitalen, mens dagens aksjonærer blir forespeilet å sitte igjen med fire prosent av verdiene, viste planen.

Mener kursen er «urealistisk»

I løpet av børsdagen har Dof-aksjen ligget på 1,66 kroner, noe som har priset Dof til 525 millioner kroner.

Hvis man tar utgangspunkt i at dagens aksjer skal utgjøre fire prosent av «nye» Dof gir kursen en implisitt prising av selskapet på over 13 milliarder kroner.

Det er mer enn dobbelt så høyt som verdien Dof selv legger frem i presentasjonen av redningsplanen, påpeker investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Mot slutten av børsdagen har imidlertid Dof-aksjen snudd kraftig ned. I skrivende stund ligger kursen på 1,32 kroner – noe som gir en børsverdi på omtrent 418 millioner kroner.

Basert på verdianslag for flåten rederiet har gitt og gjenværende gjeld i selskapet etter restruktureringen, skal verdien av egenkapitalen bli på rundt fem milliarder kroner.

– Noen selskaper prises med rabatt og noen høyere, men det er i alle fall utgangspunktet, sier Næss.

– Så har de vært klar på at dagens aksjonærer får fire prosent. Fire prosent av fem milliarder er 200 millioner kroner. Dof verdsettes i dag til rundt 520 millioner. Kursen burde vært på rundt 60 øre, sier han.

Les også

Tok millionveddemål på Dof før aksjeras: – Kanskje litt mye ønsketenkning

Næss fremholder at dagens aksjekurs priser Dof-flåten til rundt 28 milliarder kroner, nærmere 50 prosent over verdianslaget på 19,5 milliarder kroner.

– Det er urealistisk at det skal være verdt så mye mer.

Opp 30 prosent på tre dager

Dof-aksjen avslutter handelen onsdag ned 10,9 prosent, men har vært markant opp tidligere på dagen.

– Det er vanskelig å forstå. Det kan være at man tenker offshore er tilbake igjen, alle har gått veldig bra så tenker man at denne skal gå bra også fordi de er reddet.

Næss peker på at fenomenet har skjedd flere ganger tidligere, blant annet i Norwegian og Seadrill da selskapene ble reddet fra konkurs.

– Mange investorer regner ikke på tallene, sier Næss.

– Før i tiden skjedde det aldri. Det er de siste årene det har begynt å komme, sier han.

Les på E24+

Møgster om Dof-løsning: – Grusomt mye penger som går tapt, men dette vil trygge arbeidsplasser

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier at Dof er blant aksjene som har blitt mye handlet blant nettmeglerens kunder.

– Man ser at det er veldig interesse rundt olje og oljeservice og spesielt høyt girede selskaper.

– Jeg ville vært ekstremt forsiktig med å sitte lenge i slike selskaper, fordi det vil bli en ekstrem utvanning. Du sitter dessverre igjen med smuler i Dof i refinansieringen, sier han.

Vil kutte milliarder i gjeld

Dof har i likhet med andre offshorerederier gått fra krise til krise de siste årene, først oljenedturen og deretter pandemien.

Men i år har det begynt å lysne igjen i markedet. Flere venter at bedre tider er på vei, hjulpet av høyere oljepris, økte investeringer fra oljeselskaper og at skipene som har blitt lagt i opplag er vanskelig å få tilbake i drift.

Redningsplanen ble lagt frem etter flere år med forhandlinger med kreditorene.

Den må godkjennes av både kreditorer og aksjonærer. Planen vil kutte gjelden fra 18,7 til 13 milliarder kroner og innebære lettere betingelser på lånene som gjenstår.

Dof har 3,2 milliarder kroner i obligasjonsgjeld. Av dette skal 2,5 milliarder kroner bli omgjort til aksjer, mens resten blir lagt inn i et nytt lån, ifølge planen.

Bankene skal i tillegg gjøre om 3,2 milliarder til egenkapital.

Det vil gi obligasjonseierne en eierandel på 53 prosent av Dof, mens bankene får 43 prosent og dagens aksjonærer får 4 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om