Vekstselskaper utenfor børs rammes av markedsuro: – Vanskeligere for hele sektoren

Tapstyngede selskaper i sterk vekst har falt kraftig på børs den siste tiden. Også unoterte vekstselskaper prises lavere.

VERDIFALL: Konsernsjef Karl Munthe-Kaas i Oda måtte se verdiene falle da en av eierne, det svenske investeringsselskapet Kinnevik, la frem forrige kvartalsrapport.
 • Eivind Bøe
Publisert:

Oda-sjef Karl Munthe-Kaas peker på uroen som rammer vekst- og teknologiselskaper på pengejakt.

– Det vil bli vanskeligere for hele sektoren å hente inn kapital, men så er det forskjeller mellom selskaper, sier Munthe-Kaas.

Oda, som leverer dagligvarer på nett, ble i fjor verdsatt til 7,5 milliarder kroner, i investeringsrunden da Softbank gjorde sitt inntog.

– Alt annet likt er det negativt for oss at renter stiger og at fremtidig inntjening blir mindre verdt. Hvorvidt det påvirker vår prising er for tidlig å si.

Det svenske investeringsselskapet Kinnevik har imidlertid kappet verdien på Oda med 105 millioner kroner, eller seks prosent.

Oda ekspanderer i Finland og Tyskland, og har tidligere meldt om behov for mer penger, men det er usikkert når dette vil skje.

Tøft i Sverige

Svenske teknologiselskaper har blitt hardt rammet. Betalingsgiganten Klarna meldte tidligere denne uken om store kutt og milliardtap. Et vanskeligere marked får deler av skylden.

Blant de mest profilerte eierne i Klarna er den japanske teknologiinvestoren Softbank, som også er inne på eiersiden i Oda.

For Klarna skal kuttene som ble annonsert ha kommet i forbindelse med at selskapet er på pengejakt.

Markedet har angivelig satt en betydelig lavere verdi på Klarna enn tidligere. Verdien har falt mer enn 30 prosent, ifølge anonyme kilder til Wall Street Journal, Bloomberg og Dagens Industri.

Klarna har i en tidligere kapitalinnhenting blitt verdsatt til 46 milliarder dollar. Beløpet tilsvarer rundt 440 milliarder kroner med dagens kurs.

Svenske Trustly, Storytel og Readly har nedbemannet, ifølge Dagens Industri. Kry, som leverer helsehjelp i form av leger, psykologer og sykepleiere på nett, har kuttet ti prosent av sin arbeidsstokk på 1.000 ansatte, skriver Bloomberg.

– Blir færre transaksjoner

Vekst- og teknologiaksjer fløy høyt i fjor høst, før det ble en hard landing. Varsler om økte renter får utslag i lavere forventet inntjening i tapstyngede selskaper som har vært luftig priset.

På Oslo Børs har Euronext Growth-aksjene falt kraftig. Teknologiindeksen OBX Technology GR er nesten halvert siden toppen i september.

I USA er den teknologitunge Nasdaq-indeksen ned rundt 30 prosent siden «all time high» i november.

Erik Fjellvær Hagen er sjef i Viking Venture, som investerer i programvareselskaper, i hovedsak utenfor børs. Han sier at også unoterte selskaper rammes av markedsuroen.

Erik Fjellvær Hagen, «Managing Partner» i Viking Venture

– Det blir færre transaksjoner i unoterte selskaper fremover. Det tar tid før kjøper og selger finner hverandre, sier Fjellvær Hagen.

Verdsettelsen av unoterte selskaper ligger seks til ni måneder etter børsen, ifølge Viking Venture-sjefen.

– Jeg tror vi vil se at selskapene prioriterer lønnsomhet fremfor vekst fremover, men man får fortsatt mer betalt for vekst, så det blir viktig å finne balansen.

Viking Venture har også børsnoterte selskaper i porteføljen. Blant dem er programvareselskapet Mercell. Onsdag meldte Mercell at det er lagt inn et milliardbud på selskapet, som Viking Venture-fond har gitt forhåndsaksept på. Mercell har falt kraftig siden det gikk på børs i 2020, men Viking Venture var med som eier allerede før noteringen.

Markedsuroen bidrar til kostnadskutt og nedbemanninger, også i Norge. I april meldte Mercell at det kutter driftskostnader med 50 millioner, noe som vil ramme 40 ansatte. Også det digitale sjakkselskapet Play Magnus nedbemanner ved å kutte 15 stillinger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. ODA
 2. Netthandel
 3. Teknologi
 4. Vekstbedrifter
 5. Emisjon
 6. Viking Venture

Flere artikler

 1. Selger seg ut av børstaperen Mercell: – Et godt tilbud

 2. Play Magnus nedbemanner – tapene tårner seg opp

 3. Klarna sier opp ti prosent av alle ansatte

 4. Betalt innhold

  Oppkjøpsfond sluker Euronext Growth-aksjer etter kursras

 5. Overblikk: Oljemilliarder, markedsuro og gigantisk kryptoran