Rekordutbytter tross stup i aksjeverdiene

Noterte aksjer falt med 15,8 prosent i fjerde kvartal av 2018. Likevel ga fjoråret tidenes høyeste utbytte for aksjonærene, viser ferske tall fra SSB. 

BAKRUS: Mens 2018 ga gode resultater og rekordutbytter for norske aksjonærer, så gjorde pessimisme at aksjeverdiene i Norge samlet sett gikk ned i fjor.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Markedene har det siste året hatt en tilsynelatende merkelig utvikling: Verdipapirers verdi, altså aksjer, faller, mens utbyttene til aksjonærene stiger. Det viser nye tall fra SSB.

– Vi har ikke kommet så langt at vi har fått sett på hva som ligger bak tallene, dette er deskriptiv statistikk. Planen fremover er å gjøre mer analysearbeid på dette, sier SSB-forsker Ole Petter Rygvold.

Her er noen nøkkeltallene for 2018:

 • Fra tredje til fjerde kvartal sank noterte aksjer 15,8 prosent i verdi. 453 milliarder kroner ble med det borte.
 • Noterte aksjers falt fra 2.499 milliarder kroner i verdi i første kvartal til 2.407 milliarder kroner ved utgangen av året. Det er 92 milliarder ned i verdi.
 • Det ble betalt ut 107 milliarder kroner i utbytte for aksjer og egenkapitalbevis, som er det høyere noensinne.
 • Aksjemarkedet hadde en historisk topp i tredje kvartal på 2.859 milliarder kroner.

Samtidig som aksjeverdiene fikk seg en kraftig knekk, så holdt obligasjonsmarkedet seg stabilt, viser tallene fra SSB:

Utlandet eide 39 prosent av noterte aksjer registrert i VPS, mens offentlig forvaltning eide 34 prosent ved utgangen av 2018.

Ikke overrasket

At utbytte og aksjekurs beveger seg i motsatt retning av hverandre er ikke overraskende, mener Thore Johnsen, professor emeritus ved NHH.

NATURLIG: At utbyttene er rekordhøye kommer av gode resultater i 2018, mener NHH-professor Thore Johnsen.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

– Utbyttet er et resultat av hva som har skjedd tidligere, og norske selskaper har hatt gode resultater, sier professoren.

– For de store, profesjonelle selskapene så er investorenes utbytte under vanlige forhold drevet av utbetalinger ut fra normaliserte resultater. Utbytter forventes å betales regelmessig på samme måte som gjeldsrenter, fortsetter han.

– Mens utbyttet er styrt av hva som har skjedd, er aksjekursen et resultat av hva investorene mener kan komme til å skje, sier Johnsen.

– Investorene har vært mer nervøse for hva som vil skje fremover, og det skjønner jeg godt nå når Trump styrer verdensøkonomien. Men at utbytter ble betalt ut som forventet er et godt tegn sier han – så lenge investorene ikke frykter katastrofale resultater fremover.

Les også

Kraftig brems i resultatfesten på Wall Street

Bedring i 2019

Utviklingen for aksjemarkedet og utbyttet sier Johnsen er drevet av de største selskapene, siden utbyttemålet er kapitalvektet.

– Statistikken tar et snitt, og da veier de store selskapene tungt inn på tallene vi får.

Av fredagens mest omsatte selskapene på Oslo, som var DNB, Equinor, Telenor, Mowi og Norwegian, så opplevde alle utenom Telenor et fall på børsene i fjerde kvartal. Mens trenden for de fire andre selskapene har vært oppadgående de siste uken, så har Norwegian fått mye juling på børsen etter kalenderen skiftet til 2019.

– De store har gjort det bra. Det har ikke skjedd noe i starten av 2019 som styrker det negative, sier han.

De siste årene har utbyttene jevnt over steget. Utbetalt utbytte falt kraftig i 2009 etter at finanskrisen slo inn over verdensøkonomien. Årets utbytte på 107 millioner var 157 prosent over kriseåret, da det ble utbetalt 42 milliarder kroner, viser tall fra SSB.

Her kan du lese mer om

 1. Aksjehandel
 2. Aksjer
 3. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Elkem med byks på børsen etter resultat

 2. Resultatet faller, men aksjonærene skal få mer

 3. Positiv børsdag på Oslo Børs etter resultatrush

 4. Annonsørinnhold

 5. – Det går veldig mye dårligere nå

 6. – Klart det er krevende