Aksjeskolen: Sjekkliste for fundamental selskapsanalyse

Fundamental selskapsanalyse er en metode som går ut på å studere enkeltselskaper for å forsøke og spå fremtidig utvikling. Men hva bør du egentlig se etter?

ANALYSEMETODE: Fundamental selskapsanalyse er én av flere metoder brukt av investorer i prosessen med å velge ut riktige aksjer å investere i.

Foto: Daniel Leal-olivas AFP
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Aksjeskolen har tidligere gjennomgått teknisk aksjeanalyse og kvantitativ analyse. Nå står fundamental selskapsanalyse for tur.

Karl Oscar Strøm i Pareto Securities forklarer hva det handler om:

– I bunn og grunn er fundamental analyse å gå inn og studere enkeltselskaper, dels for å se hvordan markedet vil utvikle seg, dels for å se på sunnheten til de enkelte selskapet.

– Man gjør en analyse av forretningsmodellen og prøver å lage neste års regnskap.

Fundamental analyse er altså år man ut ifra et selskaps rapporterte avkastning, omsetning, kontantstrøm og lignende, forsøker å spå fremtidig selskapsutvikling. Fundamental analyse handler om selskapets økonomiske prestasjon, og skiller seg slik fra teknisk analyse, som tar for seg kursutviklingen.

E24s aksjekonkurranse Aksje-NM er inne i siste periode, og i mars tar igjen Aksjeligaen over. Aksjeskolen tar opp emner som kan komme til nytte både for dem som tester kunnskapene i konkurransene med fiktive penger, og dem som har lyst til å prøve seg i det virkelige aksjemarkedet med ekte penger.

Strøms sjekkliste

Denne formen for analyse brukes for å gi en veiledning på lengre plasseringshorisonter. Ved å gjennomføre fundamentale analyser skal man kunne gjøre seg opp en mening om selskapets faktiske verdi, og om den er det samme som markedsverdien. Er for eksempel den faktiske verdien høyere, gir det kjøpsmuligheter.

Strøm har en sjekkliste på tre punkter, som han mener er de viktigste:

DELTAR I AKSJE-NM: Karl Oscar Strøm i Pareto Securities.

E24

1. Har selskapet omsetningsvekst? Går det bra for selskapet, øker businessen?

2. Er selskapet lønnsomt? Klarer det å tjene penger? Vokser det fra år til år?

3. Har selskapet en sunn balanse?

– Det kan være enormt med detaljer og flere situasjoner å forholde seg til når en skal gjøre en fundamental analyse, men jeg tror man kommer langt med å gjennomgå disse tre punktene, sier Strøm, som for tiden deltar i E24s ekspertliga i Aksje-NM.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM her!

Øvrebøs sjekkpunkter

Robin Øvrebø, hobbyinvestor, Nordnet-blogger og også ekspertdeltaker i Aksje-NM, har en langsiktig, verdiorientert investeringsstrategi. Han er stor fan av sjekklister.

– Helt teoretisk så er jo verdien til et selskap nåverdien av fremtidige kontantstrømmer. Men i det virkelige liv er det umulig å gi et fasitsvar på hva nåverdien av den fremtidige kontantstrømmen til en virksomhet er, påpeker Øvrebø.

– Så hvordan skal du gå frem når du analyserer og vurderer et selskap, spør han retorisk.

Øvrebø mener det er viktig at du som investor, dersom du vil kjøpe aksjer i et selskap, gjør deg noen betraktninger om inntjeningen, veksten og avkastningen på investeringene kan opprettholdes. Selv forsøker han å finne selskaper som har:

1. En forretningsmodell som han kan forstå og gjerne har et forhold til.

2. En forretningsmodell med høy avkastning på kapitalen og som har holdbare konkurransefortrinn.

3. En dyktig ledelse som også tenker som en investor.

Øvrebø påpeker at det samtidig er viktig at prisen du betaler ikke er for høy.

– Aksjemarkedet er litt som et hesteveddeløp. Det kan være enkelt å plukke vinnerne og taperne. Men favorittene vil ofte ha lav odds på grunn av forventningen om at de vinner, sier han.

– Slik er det i aksjemarkedet også. Solide selskaper med ovennevnte karakteristika er ofte dyre. Derfor er jeg av den oppfatning at du må være selektiv i dine kjøp og kun investere når du ser at markedets forventninger er feilaktige.

Deler prosessen i tre

Øvrebø beskriver sine egne sjekklister i analyseprosessen som tredelt. Først er det selve utvelgelsen av selskapene.

– Det er nesten like viktig å definere hva du ikke forstår, som hva du faktisk forstår. Velg selskaper du har et forhold til og som inviterer til analyse, sier Øvrebø.

Deretter ser han på helt målbare, historiske, kvantitative data, som marginer, avkastning på egenkapitalen, salgsutvikling, kostnader, kapitalutgifter også videre over tid.

Les også

Aksjeskolen: Derfor bør du lære deg stop-loss

– Jeg ønsker helst at selskapet har minimum ti år med positive resultater, salgsvekst og utvikling, forklarer han.

– Her er det viktig å se på utviklingen over hele den økonomiske syklusen for å få et best mulig bilde av virksomheten gjennom ulike økonomiske perioder. Jo lenger tidsserie, jo bedre.

Stiller spørsmål

En god måte å tilnærme seg dette på, er ved å stille spørsmål, mener han. Øvrebø pleier å gjøre seg betraktninger rundt følgende tema: Holdbarhet, konkurransefortrinn, kvalitet, verdi, vekst, kapitalallokering og feilvurderinger/risikomomenter.

DELTAR I AKSJE-NM: Langsiktig investor Robin Øvrebø.

Eskil Wie Furunes

– Hvis jeg føler meg trygg på selskapet etter alle disse spørsmålene og selskapet har en fair pris, så kan jeg kjøpe det. Det selskapet jeg skal ta inn i porteføljen må også være et bedre alternativ enn det jeg allerede eier, sier Øvrebø.

Øvrebø tror denne tilnærmingsmetoden passer best for investorer som er tålmodige og som tåler et lavt aktivitetsnivå. Han tror for eksempel en daytrader vil mistrives med en metode som denne.

– Da skal du selvfølgelig ikke velge en slik tilnærming. Du må minimum eie selskaper i tre til fem år med en slik tilnærming og det innebærer få kjøp og salg. Det er derfor et premiss at du, som investor, kan etterleve dette i praksis, sier Øvrebø.

Robin Øvrebø har også skrevet et innlegg på Nordnet-bloggen om temaet. Der utdyper han blant annet analyseprosessen han bruker før kjøp av enkeltaksjer.

Les også

Aksjeskolen: Derfor bør du lære deg stop-loss

Les også

Advarer mot å handle på «hete aksjetips»: Derfor bør du tenke deg godt om

Les også

Aksjeskolen: Dette må du være obs på med teknisk analyse

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. «Mange bekker små»-taktikk har økt Larsens forsprang

  2. Ekspertdeltager Tom Hauglund i Aksje-NM 2017: – Ikke noe vits å gå for å bli nummer 50

  3. Langsiktig i Aksje-NM: Slik tenker Robin og Marcus når de setter sammen porteføljen

  4. Annonsørinnhold

  5. Ekspertdeltager Robin Øvrebø i Aksje-NM 2017:
    – Jeg ser på investeringer som et maratonløp

  6. – Synd at folk flest har et «bingo»-forhold til aksjemarkedet