Statoil: Kuttene handler ikke om redusert aktivitet

Statoil har staket ut kursen for kuttrunde nummer to, men det er fortsatt uklart hvordan selskapet skal kutte.

MYE ARBEID IGJEN: Statoil bekreftet i dag spekulasjonene om nye kutt. Selskapet skal over de neste 18 månedene kutte opp mot 1.500 faste stillinger og 525 konsulenter. Her er informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. (t.v.) og konsernsjef Eldar Sætre avbildet.

Cornelius Poppe
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Statoil bekreftet tirsdag at selskapet kommer til å kutte opp mot 1.500 faste stillinger og redusere antallet konsulenter med 525 i den andre fasen av effektiviseringsprogrammet som selskapet jobber med.

Arbeidet ble første gang presentert på kapitalmarkedsdagen i London i februar 2014 av daværende Statoil-sjef Helge Lund. Da nåværende Statoil-sjef Eldar Sætre inntok podiet på kapitalmarkedsdagen i år, omtrent seks måneder etter at oljeprisen begynte å falle, annonserte selskapet at effektiviseringen skulle trappes opp (se faktaboks).

Statoil skal jobbe fra august til november med å få oversikt over hvor mye som skal kuttes på de ulike områdene og hvordan man skal gjennomføre det. Derfor er det fortsatt mye som er uklart rundt hvordan Statoil vil se ut etter prosessen.

– Mer med mindre

Denne andre fasen av effektiviseringen skal foregå over de neste 18 månedene.

– Er disse nedbemanningene mulige fordi utbygginger er satt på vent?

– Dette knytter seg ikke til redusert aktivitet, men forenkling og bedre drift. Vi gjør dette for å kunne gjør mer med mindre, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. til E24.

Under kapitalmarkedsdagen i London i februar var Eldar Sætre og resten av ledelsen svært opptatt av å vise at porteføljen av nye prosjekter er svært fleksibel, og viste frem illustrasjoner over hvor mange som ennå ikke er vedtatt utbygget (sanksjonert).

YS-leder og konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige i Statoil er overrasket over at tallene er så høye.

– Selskapet er i vekst og bygger ut nye felt. Vi har fire felt, inkludert Johan Sverdrup, under utbygging, pluss et par andre prosjekter på lengre sikt. I en slik fase er det nesten rart man går ut med et så høyt tall. Det var 2.300 i fjor høst, så er det nesten ytterligere 2.000 til, sier YS-leder Bjørn Asle Teige til E24.

Han omtaler størrelsen på kuttet som «et forferdelig tall».

Rammer ingeniørene

Statoil vil ikke si så mye konkret om kuttene nå fordi man ikke har tatt de endelige beslutningene ennå. Det er selve rammen for kuttene som selskapet har gått ut med nå.

– Hvor er det dere skal kutte i denne andre runden?

– Vi har sett primært på de tekniske disiplinene, blant annet boring, brønn, drift vedlikehold og operative miljøer. Men det er for tidlig å si hvordan dette konkret vil ende, sier Lindbæk jr.

– Kuttene på konsulentsiden er nå oppe i nesten 1.500. Er det blitt strengere kriterier for å leie inn eksterne folk nå?

– Vi er opptatt av kostnadsbevissthet i måten vi driver på og vi tilpasser oss også når det gjelder konsulentbruk (...) Vi har signalisert at vi har og skal ha en arbeidsstyrke der vi i mindre grad benytter oss av innleid arbeidskraft, sier Lindbæk jr.

Lars Olav Grøvik, hovedtillitsvalgt for ingeniørene i Statoil, sa tirsdag morgen til E24 at han foreløpig ikke har en kommentar til kuttnyhetene. Tirsdag kveld har det ikke lyktes E24 i få tak i Grøvik.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Statoil bekrefter kutt på opp mot 2.000

  2. Ansatte vil halvere utbyttet til Statoil-eierne

  3. Tillitsvalgt om Statoil-kutt: – Står i fare for å miste spisskompetanse

  4. Betalt innhold

    – 2.000 Statoil-ansatte må gå

  5. – Et forferdelig tall