Nasdaq tar nye grep for å redusere risiko etter Aas feilslåtte spekulering

Markedsplassen Nasdaq varsler nye grep etter «black swan»-hendelsen mandag, hvor Einar Aas tapte minst 1,3 milliarder kroner etter kraftspekulasjon.

  • Sigrid Moe
  • David Bach
Publisert:

Nasdaq varsler at de nå tar grep for å redusere risikoen etter at krafttraderen Einar Aas gikk på en milliardsmell mandag:

Høyere marginkrav, styrket sikkerhetsfond og ekstern gjennomgang av rutiner er de nye grepene, opplyser Nasdaq Oslo i en melding via sitt PR-byrå.

– Våre regler krever at vi stenger ute porteføljen så snart som mulig for å redusere ytterligere risiko for tap. Nasdaqs data-analyse konkluderte med at markedsbevegelsene var 17 ganger høyere enn de normalt observerte daglige spredningsendringene, noe som ble bekreftet av to eksterne partier, og dermed kan karakteriseres som en ekte «black swan»-hendelse, skriver Nasdaq i meldingen.

En såkalt «black swan»-hendelse beskriver noe som kom som en overraskelse, hadde enorme konsekvenser og som i ettertid rasjonaliseres som om man kunne ha forutsett det.

166 selskaper berørt

De opplyser at 166 medlemsselskaper i nå er berørt fordi misligholdsfondet må etterfylles på en pro-rata-basis, altså med delt ansvar.

Som et resultat av mandagens hendelse implementerte Nasdaq Clearing en midlertidig kapitalinnsprøyting på 200 millioner svenske kroner. Denne nye kapitalen er i tillegg til de 7 millioner euro som Nasdaq allerede har fylt etter i misligholdsfondet, skriver Nasdaq.

Les på E24+

Dette er kraftmarkedet som felte Einar Aas

Det er også norske aktører blant selskapene som må ta del i regningen etter Einar Aas' feilslåtte spekulering i kraftkontrakter.

Fortum-smell

«Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs», skriver krafthandleren Einar Aas i en pressemelding torsdag.

Det har kun skjedd totalt 13 ganger at oppgjørssentralen erklærer mislighold for et medlem.

– Kraftige prisendringer på kraftmarkedet i Norge og Tyskland gjorde at dette medlemmet ikke kunne nå sine marginkrav, forklarte Nasdaq-talsmann David Augustsson til E24.

Statkraft, Equinor, BKK i Bergen, Norsk Hydro, DNB og E-CO Energi er blant de norske selskapene som er medlem i oppgjørsfondet der det ble tap i forbindelse med veddemålet til Aas.

Blant utenlandske aktører er finske Fortum av dem som får en saftig regning.

I en børsmelding bekrefter selskapet at de må ut med 20 millioner euro, i overkant av 192 millioner norske kroner.

Les også

Disse norske selskapene må betale etter Einar Aas' milliardtap

Les også

Grimstad-ordføreren om Aas sitt milliardtap: – Vil utvilsomt få en innvirkning på kommuneinntektene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Energi

Flere artikler

  1. – Følger situasjonen svært tett

  2. Krafthandler gikk på milliardtap: Nasdaq tar milliardsmell

  3. Kraftbransjen støtter Nasdaq-gjennomgang: – Riktig og nødvendig

  4. DN: Nasdaq i gang med å fryse Aas' verdier

  5. DN: Nasdaq betalte 1,5 mrd. for Aas-overtagelse