Mener meglerhusets kunder var «dødsdømte»: – Systematisk bedrag

I fjor kom Forbrukerrådet med en spådom: Finanstilsynets dom er så knusende, at Nordic Securities må forvente rettslig etterspill. Nå er selskapet siktet av Økokrim.

– SYSTEMATISK BEDRAG: Fagdirektør for finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener inntil 3.000 kunder kan ha blitt lurt av Nordic Securities. Han er ikke overrasket over mandagens nyhet om Økokrims pågripelser.
  • Karl Wig
  • David Bach
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Nyheten om at Nordic Securities-tilknyttede personer er pågrepet utløser ingen overraskelse hos Forbrukerrådets fagdirektør for finans, Jorge Jensen.

– De har ikke bare slurvet litte grann med reglene, de har drevet et systematisk bedrag. Og når du driver systematisk bedrag er jeg ikke overrasket over at politiet slår til, sier Jensen til E24.

Selv betegner han Nordic Securities' fremgangsmåte overfor norske småsparere som «trolig den groveste saken vi har sett dette tiåret».

Det var TV 2 som først meldte at Økokrim før helgen gjennomført razzia mot Nordic Securities, og gjorde flere beslag på steder i Oslo og Bergen.

Dette i etterkant av en anmeldelse fra Finanstilsynet. Et ikke-offentliggjort antall personer er pågrepet og siktet for økonomisk kriminalitet i saken.

ADVOKAT: Tony A. Vangen

Advokat: Avfeier svindel

E24 har ved flere anledninger forsøkt å nå meglerhusets gründere Erik Egenæs og Endre Tangenes for en kommentar.

Advokat Tony A. Vangen i Advokatfirmaet Elden representerer Nordic Securities.

Han har fått lese gjennom Jensens uttalelser, og reagerer på Forbrukerrådets utspill.

– Jensens uttalelser får stå for hans egen regning, og vi vil heller fokusere på sakens realiteter og den situasjon Nordic Securities har havnet i, sier han.

– Det er for øvrig grunn til å påpeke at siktelsen lyder på brudd på god forretningsskikk, og ikke bedrageri slik Jensen har fått det for seg.

Advokaten uttalte til E24 tidligere mandag at selskapet stiller seg uforstående til siktelsen.

– Uttalelsene fra Jensen slår meg som særdeles spekulative, sier advokaten videre.

– Jensen synes å basere sine uttalelser utelukkende på Finanstilsynets rapport, samt sin egen personlige oppfatning, og bør leses som sådan.

Knusende tilsynsrapport

Bakgrunnen for Jorge Jensens kraftige utspill er nemlig Finanstilsynets knusende fellelse over meglerhuset i januar i fjor.

I en omfattende rapport konkluderte tilsynet at forholdene de fant var så alvorlige, at de fratok Nordic Securities lisensen som kreves for å bedrive investeringstjenester her i Norge – samt at de gikk til politianmeldelse.

Selskapet ble beksyldt for systematisk å ha brutt bestemmelser i verdipapirloven.

Økokrim har i dag bekreftet at det er en anmeldelse fra Finanstilsynet, samt informasjon de samlet i sitt tilsynsarbeid, som er bakteppet for pågripelsene.

BERGEN-BASERT: The Nordic Group er morselskapet til Nordic Securities. Selskapet har adresse på Aker Brygge i Oslo, samt en oppgitt kontoradresse i det røde mursteinsbygget til høyre på bildet, beliggende ved Bryggen i Bergen

Når E24 spør Finanstilsynets kommunikasjonsdirektør Kjetil Karsrud om anmeldelsen skyldes nye forhold, eller saken fra i fjor, svarer han slik:

– Anmeldelsen vi har levert til Økokrim har basis i vårt tilbakekall av tillatelser i fjor, men jeg har ingen informasjon å tilføre ut over det.

Økokrim har bekreftet at avhør er gjennomført – og at saken skal etterforskes videre.

– Vi ser alvorlig på forholdene, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

– Basert på grundig rapport

Da den knusende tilsynsrapporten kom i fjor avviste Nordic Securities konklusjonene til Finanstilsynet. De klagde konsesjonsinndragningen inn til Finansdepartementet, men fikk avslag.

– Tatt i betraktning måten Nordic Securities har operert på, så forstår jeg godt at Økokrim mener å ha funnet straffbare forhold, sier Jensen i Forbrukerrådet.

– Det hadde vært mer overraskende om de ikke hadde funnet noe, sier Jensen.

Han mener Økokrim nå har kunnet basere seg på en svært grundig rapport fra Finanstilsynet, som Jensen mener tegner et bilde av norske småsparere som var «dødsdømte» i det øyeblikket de overførte sparepengene sine til Nordic Securities:

** Jensen viser til beregninger fra Finanstilsynet om at Nordic Securities' kunder i snitt tapte 68 prosent av sine sparepenger årlig – til tross for at børsene steg i måleperioden. Årsaken var ekstremt høye gebyrer som utgjorde 69 prosent av innskutt kapital, ifølge opplysningene.

** Meglerhuset dumpet ifølge tilsynet også aksjer i morselskapet på sine egne kunder, basert på en «kraftig oppblåst» verdifastsettelse.

ALVORLIG SAK: Det sier Trude Stangehelle i Økokrim.

– Fra tilsynssaken startet til alle ankemuligheter ble brukt opp, går det et halvt år. I det vinduet, når gründerne skjønner at skuten synker, så begynner de å selge unna sine egne aksjer til kundene, som om selskapet har en verdi på en halv milliard kroner, sier Jensen.

Finanstilsynet: Opp mot 3.000 skadelidende

Selv anslår Forbrukerrådet at Nordic Securities totalt har hatt mellom 1.800 og 3.000 kunder som kan ha vært skadelidende.

Jensen reagerer sterkt på meglerhusets fremgangsmåte overfor småsparere.

– De fant en sårbar gruppe. De kontaktet folk som i sin tid ble lurt av Acta. Og de var svært aggressive, med flere telefonsamtaler om dagen, sier Jensen.

Nordic Securities' advokat Tony A. Vangen sier Forbrukerrådet er på tynn is med sine kraftige utspill i en sak som er i tidlig fase.

– Det oppleves samtidig noe urovekkende at en fagdirektør fra Forbrukerrådet har slik lemfeldig holdning til faktum i en sak som er svært tidlig i etterforskningsfasen. Det er flere konkrete forhold ved Jensens uttalelser som er direkte feil, men vi ønsker ikke å prosedere disse spørsmålene i media.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Forbrukerrådet kontaktet Økokrim etter Nordic-tiltale: – De lurte kundene

  2. Nordic Securities fikk tilsynsslakt allerede i 2011

  3. Razzia hos Nordic Securities – flere pågrepet

  4. – Selskapet opererte i egne aksjer, og lovet gull og grønne skoger

  5. To personer tiltalt for grovt bedrageri i Nordic Securities-saken