NED RUNDT 1 PROSENT: Sterkere yen gir nedtur i Japan

Nikkei faller med en sterkere yen.

Publisert:

Investorene sender den japanske børsen ned i tirsdagshandelen, i takt med at en sterkere yen svekker utsiktene for landets viktige eksportsektor.

Etter fire dager med opptur, ønsker mange investorer også å sikre deler av gevinsten.

I det børsdagen er over, har Nikkei-indeksen falt 0,8 prosent.

Yenen har styrket seg til 107,7 mot euro, fra mandagens nivåer på 108,9, etter at en Wall Street Journal-artikkel opplyste at flere av de europeiske bankene underrapporterte mengden statsgjeld under stresstestene av regionens banker som ble gjort i juli.

Japans sentralbank, Bank of Japan, valgte like fullt å ikke foreta seg noe overfor den sterke valutaen på dagens rentemøte. Her ble styringsrenten ikke overraskende holdt fast på 0,1 prosent, samtidig som banken lovet "passende tiltak til rett tid", dersom det blir nødvendig.

Nissan Motor, en japansk bilprodusent som henter godt over 70 prosent av inntektene i utlandet, faller rundt 1 prosent. Samtidig er Mitsubishi Corp. falt 0,7 prosent, i takt med at oljeprisen har falt noe, da selskapet er Japans største råvarehandler.

- Vi har ennå ikke sett overbevisende tegn som tyder på at yenen vil svekke seg betydelig. Det er dårlige nyheter for den japanske økonomien, og for aksjemarkedet, sier Nader Naeimi, strateg i AMP Capital Investors, til Bloomberg.

Obama-plan

Ved ukestart kom nyheten om at USAs president Barack Obama skal lansere en ny økonomisk investeringsplan som over seks år skal utbedre den amerikanske infrastrukturen.

Planen innebærer en førstegangsinvestering på 300 milliarder kroner, ifølge en tjenestemann i Det hvite hus. President Obama jobber ifølge tjenestemannen med Kongressen for å få på plass den fulle finansieringen av planen.

Nyheten sender stålprisene opp, og JFE Holdings, som er Japans nest største stålprodusent, klatrer over 4 prosent. Posco, verdens tredje største produsent av stål, stiger rundt 5 prosent i Seoul.

Les også: Obama lanserer infrastrukturplan til 300 milliarder

Avtakende pessimisme

Det er imidlertid ikke nok til å skape enorm entusiasme blant investorene i Japan, der stemningen domineres av den sterke valutaen.

- Bekymringene om Europa vedvarer, så vi må vente mellom seks måneder og et år før vi blir mer optimistiske på vegne av børsen, sier Hideo Arimura, forvalter i Mizuho Asset management i Tokyo.

- Japanske aksjer har tidligere falt på bekymringen om at USAs økonomi vil gå tregere, men investorenes pessimisme har avtatt noe etter at Obama la frem en ny stimulanseplan, legger Arimura til.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om