Nedtur for PGS på sterk børs

Seismikkjempen måtte innse at målsettingen ble for tøff.

TITAN: PGS' seismikkskip Ramform Titan, målt ved akterenden er dette verdens bredeste skip.
Publisert: Publisert:

Etter at forrige uke ble preget av markert nedgang på Oslo Børs, hovedindeksen endte ned 3,2 prosent uken sett under ett, hanket hovedindeksen inn en del av det tapte mandag.

Med unntak av PGS, som kom med et resultatvarsel på morgenkvisten, var oppgangen bredt basert og hovedindeksen kunne til slutt notere seg en oppgang på 1,29 prosent til 616,19 poeng.

Oljeprisen tikket noe oppover, kort tid før børsslutt ble Brentoljen handlet for 106,99 dollar fatet – opp 74 cent. Statoil løftet seg 1,1 prosent.

Det var hovedsaklig Telenor, Hydro og Yara som ledet an blant de store da disse avanserte henholdsvis 2,2, 1,8 og 1,3 prosent.

Også ellers i Europa ble det slått an en positiv tone, slik ser det ut på de viktigste europeiske børsene ved stengetid for Oslo Børs:

  • Frankfurt-børsen er opp 1,0 prosent
  • London-børsen er opp 1,0 prosent
  • Paris-børsen er opp 0,7 prosent

Resultatsesongen starter for alvor

Det har ikke vært noen selskapsresultat på plakaten i dag, men utover i uken begynner rapportene å tikke inn.

I morgen rapporterer Gjensidige, mens senere i uken er det blant annet Orkla, Yara, Aker Solutions og Norwegian sin tur til å fortelle aksjonærene hvordan det gikk i andre kvartal.

Når ikke målet

På selskapsfronten kom dagens viktigste nyhet fra seismikkselskapet Petroleum Geo-Services som melder at resultatene for andre kvartal vil være svakere enn hva forventningene i markedet ligger på.

Selskapet venter seg nå inntekter i kvartalet på 335 millioner dollar, mens brutto driftsresultat (EBITDA) ventes å lande på 170 millioner dollar.

Samtidig tar selskapet ned sitt anslag for EBITDA for året til 850 millioner dollar, og varsler større usikkerhet rundt dette nøkkeltallet enn normalt.

Selskapets tidligere anslag, fra første kvartal, lå på 900-950 millioner dollar.

Også i første kvartal skuffet PGS med resultatene, de valgte imidlertid å holde fast på målsettingen om en EBITDA på 900-950 millioner dollar i 2014.

Trodde de skulle klare det

Flere analytikere mente den gang at dette kanskje var i tøffeste laget, men konsernsjef Jon Erik Reinhardsen mente det var innen rekkevidde:

- Vi tror vi skal klare å nå målet vårt, det er hva våre prognoser tyder på, sa PGS-sjefen til E24.

Om selskapet «bare» skulle klare å oppnå 850 millioner dollar i EBITDA i år vil det likevel være ny rekord da EBITDA i 2013 endte på 829 millioner dollar.

Selskapet opplyser i dagens varsel at de svake resultatene skyldes manglende forhåndsfinansiering av selskapets Triton-multiklientundersøkelsen i Mexicogolfen

Aksjen endte i dag ned 1,2 prosent til 60,25 kroner. Også i forrige uken fikk PGS gjennomgå da det nederlandske seismikkselskapet Fugro la frem et resultatvarsel.

Bekymringer rundt strammere pengebruk hos oljeselskapene har vært et gjennomgangstema i nær ett år nå og har bidratt til å sende seismikkaksjer markert ned. Så langt i år er PGS 15,7 prosent, og siste tolv måneder har aksjen tapt seg 24,5 prosent. Dagens sluttkurs er for øvrig den laveste siden desember 2011.

PGS legger frem sitt resultat for andre kvartal 24. juli.

Publisert:

Her kan du lese mer om