Storaksjonær om Funcom: – Kan definitivt bli blant de største spillutviklerne i Europa

Storaksjonær mener Funcoms nyeste spill ser ut til å bli en «smash hit», og tror det norske selskapet kan bli en av vinnerne i industrien de kommende årene.

  • Anders Park Framstad
Publisert:

– De nordiske selskapene er flinke til å lage konsumentprodukter, og Funcom har lang historikk – det er ikke noe oppstartsselskap. Om de fortsetter med denne strategien, kan de definitivt bli blant de største spillutviklerne i Europa, sier forvalter Carl Armfelt i Swedbank Robur til E24.

Torsdag ble det kjent at Funcom har solgt rundt 400.000 eksemplarer av sin nyeste spilltittel, «Conan Exiles», siden den fulle lanseringen 8. mai. Ved lansering ble det meldt om salg på rundt én million, hvilket betyr at Conan-spillet snart vil være selskapets mest solgte noensinne.

– Det jeg var mest urolig for før lanseringen, er at andre selskaper som har hatt en lang beta-periode har hatt vanskelig med å få inn spillere og skape økt interesse ved lansering. Men her lykkes man med å skape et oppsving, sier Armfelt.

Les også

Svenske aksjonærer renner inn i Funcom – vurderer notering i Stockholm

Dette er oppløftende nyheter for Swedbank Robur-fondene, som kom inn på eiersiden gjennom en rettet emisjon i desember i fjor. De har i dag en eierandel på rundt ni prosent i Funcom.

– Conan Exiles virker å være en populær tittel, og det virker som om grunntanken – å gjøre et litt mindre basisspill, kommunisere med spillerne og så bruke det som utgangspunkt for hva de vil ha av ekspansjoner og utvidelser – har slått vel ut.

Les på E24+

Børskommentar: Det evige håpet om Funcoms store spill-gullfugl

«Smash hit»

Under kvartalspresentasjonen i går ettermiddag brukte Funcoms ledelse mye tid på å forklare hvordan de har kortet ned utviklingstiden fra fire-fem år per spill, til ett eller to år.

Målet med omleggingen var å skape en mer stabil inntektsutvikling og -vekst, etter at flere store og tunge spillsatsinger ikke lykkes så bra som ventet – med jojo-bevegelser i børskursen som resultat.

– Vi har fulgt selskapet veldig lenge, og har store innehav i svenske og europeiske spillutviklere. Refleksjonen var den at Funcom er et selskap med lang historikk, der det finnes mange dyktige personer som kan lage bra spill, men at de kanskje ikke har hatt helt rett strategi, sier Armfelt.

SPILLINVESTOR: Forvalter Carl Armfelt i Swedbank Robur.

Foto: Privat

Han kjenner spillbransjen, som er større i Sverige enn i Norge, godt. Og han forteller at det var da strategien ble lagt i om fjor, at Funcom for første gang begynte å se ut som en interessant investering for dem.

Så langt har det også betalt seg i kroner og øre:

Swedbank-fondene kom inn i Funcom til rundt 13 kroner per aksje, mens kursen i dag er over 23. Armfelt mener at det er for tidlig å konkludere med om investeringen har vært vellykket, og påpeker at de er en langsiktig eier.

Les også

Her er de første smakebitene fra Funcoms neste spill

– Men det man kan si, er at det virker som om Conan Exiles har blitt bedre enn forventet. Det er veldig takknemlig å komme inn etter en ny strategi, og så blir den første tittelen en «smash hit» – hvilket det virker å bli.

Nettokasse

Armfelt mener at det viktigste for Funcom de neste tre til fem årene, er at de fortsetter å utvikle nye, mindre titler, slik at forholdet mellom risiko og avkastning blir bra.

Han påpeker at en katalog med mange titler vil skape større finansiell stabilitet i selskapet, og understreker viktigheten av en solid kontantbeholdning, slik at selskapet kan fokusere på å lage bra spill uten for mye «støy».

– Det er noe av det viktigste etter Conan Exiles, å se til å ha en stor nettokasse. Spillutviklere bør ha en stor nettokasse for å skaffe seg finansiell fleksibilitet, sier han.

Ifølge Armfelt er det ellers i kontakten med spillerne at Funcom har mest å gå på i dag.

– Funcom kan fortsatt bli bedre på å bygge «community», med egne «community managers». Der kan de lære fra for eksempel Paradox, sier Armfelt.

Les også

Slik blir Funcoms nye Conan-spill mottatt

Paradox Interactive er et svensk spillselskap.

Transformasjon i USA

Hvor mye kan så Funcom bli verdt?

– Verdsettelsen av denne typen selskaper avhenger av salg og hvor mange sterke, egne «IP-er» man har. Hvis man ser på et selskap som har fem sterke «IP-er» som gir kontantstrøm, og dermed kan levere stabil vekst, da kan man få veldig sterke multipler, sier Armfelt (se detaljer i faktaboks).

IP er en forkortelse for Intellectual Property. I spillverden er Conan én «IP», mens eksempelvis Super Mario er en annen.

– I de store selskapene i USA har man sett en transformasjon, der aktører som Activision og EA tidligere ble priset som medieselskaper, men nå prises som virkelige vekstselskaper, sier forvalteren.

I tilfellet Funcom liker han spesielt godt at de både er spillutvikler og -forlegger, og sier at det finnes mye synergier mellom dette.

– Det finnes alle muligheter for at Funcom kan være en vinner i industrien de neste fem til ti årene. Vi tror på dem som har digitale varemerker, det er disse som kommer til å bli vinnerne over tid. Det er et kult og spennende selskap.

Intervjuet med Armfelt ble gjort tidlig torsdag ettermiddag, før rapporten for første kvartal ble lagt frem.

Les også

Norske spillveteraner med Funcom-bakgrunn lager kryptospill

Les også

Økokrim anker ikke i Funcom-saken

Les også

Tre av de fire tiltalte dømt i Funcom-saken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Funcom

Flere artikler

  1. Tidenes mest lønnsomme kvartal for Funcom

  2. Funcom dobler på bunnlinjen etter Conan Exiles-suksess

  3. Funcom har solgt én million Conan-spill

  4. Kina skal regulere dataspill: – Skader små og mellomstore spillselskaper

  5. Betalt innhold

    Den lange reisen til Funcoms rekordkvartal – blir den notoriske jojo-aksjen endelig stabil?