Ledelsen i PGS hamstrer aksjer: – Jeg er ute etter en god investering

Etter to dager med kraftig kursfall i kjølvannet av nye kvartalstall, nye sparetiltak og en knusende analyse fra ABG, slår ledelsen i PGS tilbake. Styrelederen, finansdirektøren og konsernsjefen har nå kjøpt aksjer på billigsalg.

Ramform Atlas
 • Marius Lorentzen
 • Anders Park Framstad
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Dette er fra min side ganske enkelt: Jeg er ute etter en god investering.

Det sier styreleder i seismikkselskapet PGS, Walter Qvam, til E24 etter at han tirsdag gikk fra å eie 0 til å eie 25.000 aksjer i selskapet. Ifølge en børsmelding kjøpte han aksjene til 12,17 kroner stykket.

Samtidig Med Qvams kjøpt har finansdirektør Gottfred Langseth også kjøpt aksjer. Han kjøpte 40.000 aksjer for 12,20 kroner per stykk, mens den ferske konsernsjefen Rune Olav Pedersen har kjøpt 33.000 aksjer for 11,90 kroner per stykk.

De tre kjøper seg inn etter at aksjen den siste uken samlet sett har falt så mye som 26 prosent.

Kursfallet startet torsdag forrige uke da selskapet konsernsjef Rune Olav Pedersen la frem sin første kvartalsrapport som ny sjef. Aksjen falt 11,9 prosent og fortsatte ned 10,3 prosent mandag denne uken. Det siste fallet kom etter at meglerhuset ABG kom med en knusende analyse og en reduksjon i kursmålet fra 15 til 1 krone per aksje, ifølge Dagens Næringsliv.

- Jeg tror selskapet bryter lånevilkårene i tredje kvartal neste år, sa analysesjef for olje og oljeservice, John Olaisen i ABG, til Finansavisen tirsdag.

Aksjen var ned ytterligere 6,5 prosent tirsdag før aksjekjøpene ble kjent. I etterkant har aksjen skutt opp og like etter klokken 10:30 ligger den inne med en samlet oppgang for dagen på 4,2 prosent.

Oppdatering: PGS-aksjen endte opp 5,7 prosent tirsdag.

Finansdirektør Gottfred Langseth sier til E24 at han ikke har noen kommentar til aksjekjøpet.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

Avviser behov for mer kapital

Kjernen i spekulasjonene rundt PGS er om seismikkselskapet vil klare å komme seg gjennom den tøffe markedssituasjonen som nå preger store deler av oljenæringen, inkludert seismikk, uten å hente mer penger.

PGS hadde per tredje kvartal en netto rentebærende gjeld på 1,1 milliarder dollar, og med et brutto driftsresultat (EBITDA) siste 12 måneder på 304,4 millioner var gjeldsfaktoren 3,65 gangeren. Ser man på resultat før renteutgifter og skatt (EBIT) har selskapet de siste 12 månedene gått 316,9 millioner dollar i minus, takket være store nedskrivninger.

Siden nyttår har selskapet tæret på kontantbeholdningen slik at den er redusert fra 61,7 til 24,2 millioner dollar, blant annet fordi inntektene fra driften på 197,8 millioner dollar ikke har dekket investeringskostnadene i selskapet på 284,3 millioner dollar. På toppen kommer renteutgiftene på 39 millioner dollar i årets ni første måneder.

Med tirsdagens aksjekurs på 12,8 kroner prises de bokførte verdiene i PGS til en faktor på 0,49, noe som indikerer at markedet mener PGS' verdier er kraftig overpriset. Legger man ABGs kursmål på én krone til grunn, er pris/bokførte verdier på så lite som 0,04.

Walter Qvam, styreleder i PGS.

– Er det behov for mer kapital i PGS for at selskapet skal klare seg videre?

– Det er det etter vår vurdering ikke behov for, sier Walter Qvam og viser til uttalelsene som konsernsjefen kom med under kvartalspresentasjonen i forrige uke:

– Han gjorde det klart at han ikke vil vedde selskapets fremtid noen emisjon. Planen han la frem er basert på et konservativt markedsestimat om at markedet vil være flatt en stund før det snur opp igjen, sier Qvam.

– Forbedringsplanen er basert på omfattende forbedringer internt og de konservative markedsforventningene, fortsetter han.

– Planen er grundig diskutert

Forbedringsplanen har som mål å gi PGS en positivt kontantstrøm etter gjeldsbetjening i løpet av 2018, gjennom å redusere kapasiteten og øke fleksibiliteten i seismikkflåten, slik at selskapet har penger til overs fra driften etter at renter og avdrag er betalt.

– Jeg har tro på forbedringsplanen som Rune Olav (konsernsjefen, journ.anm.) la frem i forrige uke. Den er grundig diskutert i ledelsen og i styret og jeg er trygg på at den vil gi de resultatene vi forventer, sier Walter Qvam.

PGS planlegger å ha seks 3D-seismikkskip i opplag fremover, som skal være klare for en opptur i markedet. Av de siste åtte skipene skal to driftes selektivt og driftskostnadene skal holdes på et nivå tilsvarende seks skip i drift. Dette skal man blant annet få til ved å kombinere fast ansatte med innleid mannskap.

Les også

Tillitsvalgt: PGS vil nedbemanne inntil 30 ansatte

Les også

Fra seismikk til olje: PGS-sjefen foreslått som ny styreleder i Statoil

Les også

Spetalen posisjonert for mulig rigg-skvis

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Petroleum Geo-Services

Flere artikler

 1. - Aksjen bør falle frem til refinansiering er på plass

 2. PGS-styreleder avfeier konkurrentens bud: – Vi bruker ikke noe mer tid på dette nå

 3. Betalt innhold

  Må Ruzicka grave dypere i lommen for å klare å løfte Orkla-aksjen?

 4. Betalt innhold

  Seabird-aksjen stuper etter resultatvarsel, men det er noe som skurrer

 5. Varsler krisepakke på 7,1 milliarder kroner