Tror Oljefondet kan utfordre Softbanks gigantfond

Det spås at 2018 blir året da land rike på naturressurser vil putte mer penger i teknologiselskaper. Oljefondet nevnes som en mulig kandidat.

OLJEINVESTERINGER: Det kan bli slutt på oljeinvesteringer for Oljefondet, og hundrevis av milliarder av kroner må investeres andre steder. I 2018 skal fondet se på muligheter for å investere i oppkjøpsfond.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Asia-redaktøren i The Information, Shai Oster, spår at vi vil se flere gigantfond i likhet med Softbanks Vision Fund på 100 milliarder dollar, som investerer i teknologiselskaper verden rundt.

Han mener at Qatar er en aktuell kandidat til å lede et nytt fond, og sier at Oljefondet er en mulig partner i et slikt fond.

Oster har dekket Asia for blant annet Bloomberg og Wall Street Journal i nesten to tiår. Han var også med i gruppen som vant Pulitzer Prisen for Wall Street Journals dekning for de negative innvirkningene av Kinas vekst før finanskrisen.

Han mener Qatar, Norge og andre land med store statlige fond vil se mot oppkjøpsfond fremover, for å fordele investeringene sine i møte med fallene råvarepriser.

Norges Bank har i høst rådet regjeringen til å redusere Oljefondets eksponering mot oljeprisen ved å selge alle olje- og gassaksjer. I et ferskt intervju med Oljefondets direktør Yngve Slyngstad sier han til E24 at en av de største oppgavene neste år er om man skal kjøpe seg inn i oppkjøpsfond.

Les også

Frykter neste finanskrise kan bli verre: Oljefondet kan falle 40 prosent

Oljefondet vurderer oppkjøpsfond

Både Saudi-Arabia og de Arabiske Emiratene har puttet milliarder av dollar inn i Softbanks fond som eier store andeler i selskaper som Uber, Wework, Slack, Nvidia og Flipkart.

I dag er regelverket slik at Oljefondet ikke kan investere i private selskaper, med mindre de snarlig skal børsnoteres.

Denne regelen mener makroøkonom og NTNU-professor Knut A. Mork man bør beholde.

– Mange private selskaper er vanskelige å verdsette, og det vil også gå utover gjennomsiktigheten til Oljefondet, sier Mork som tidligere har vært ute og advart mot fondets økte eksponering mot aksjer.

Mork nevner oljefondets investering i Formel 1-selskapet Delta Topco hvor det var planlagt en børsnotering som plutselig ble skrinlagt, og eieren fikk korrupsjonsanklager mot seg. I etterkant har Slyngstad sagt at investeringen i selskapet var uheldig.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: Makroøkonom og NTNU-professor Knut A. Mork mener Oljefondet ikke bør putte penger i private oppkjøpsfond ettersom det vil gjøre Oljefondet mindre gjennomsiktig.

Professoren mener det er viktig å huske på historien om oljefondet skulle investert i oppkjøpsfond som retter seg mot teknologiselskaper i likhet med Softbanks Vision Fund.

– Jeg er gammel nok til å se tilbake til 1999 og år 2000, det er både stor opp- og nedside ved å investere i unge teknologiselskaper, sier han og refererer til dotcom-boblen.

Om Oljefondet kvitter seg med olje- og gassaksjer, har man rundt 287 milliarder kroner eller rundt 5,5 prosent av fondets aksjeinvesteringer som trenger et nytt hjem. Til sammenligning utgjør denne summen alene over en tredjedel av Softbanks fond på 100 milliarder dollar.

Softbank lanserer teknologifond i gigantklassen

– Det er nok av andre aksjer å kjøpe i markedet, man trenger ikke å se mot det private markedet, mener Mork.

Eier «for lite» i Google og Apple

Slyngstad har allerede appetitt for teknologi ettersom Oljefondet eier store andeler i amerikanske teknologiselskaper.

Slik reglene er i dag må fondet begrense slike investeringer ettersom mandatet tilsier at man skal investere for dobbelt så mye i Europa, sammenlignet med USA.

– Den doble vekten i Europa og relativt lavere vekten i USA har kostet mye, fordi vi har hatt en mye mindre eierandel i FAANG-aksjer (Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google, journ.anm.) enn det vi ville hatt med en global portefølje, uttalte Oljefondets Slyngstad før jul.

Les også

Oljefondets oljekutt vekker internasjonal oppsikt: «Et skudd som høres verden rundt»

– Sett i ettertid er det en mye viktigere investeringsbeslutning enn nesten alle andre ting vi har bedrevet, sier han.

Apple er for øvrig Oljefondets største aksjepost med en verdi på 59 milliarder ved utgangen av tredje kvartal. Den posten alene er på linje hele fondets aksjebeholdning i betydelige land som Russland og Brasil.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Teknologi
 3. Yngve Slyngstad

Flere artikler

 1. Oljefondet om investeringer i aksjer utenfor børs: – Kan være godt egnet

 2. Skal Oljefondet selge oljeaksjene? I dag kommer regjeringens dom

 3. Softbank tjente over 370 milliarder kroner i fjor

 4. Betalt innhold

  Satser på Oda, Autostore og Kahoot: Dette er Softbank

 5. FT: Greensill Capital ber om å bli satt under administrasjon