Aksjonærforeningen: Kritisk til Funcoms bakgrunnssjekk

Aksjonærforeningen stiller seg kritisk til at Funcom ikke gjorde en grundigere bakgrunnssjekk før de linket til analysebyrået Prestigo på sine hjemmesider. E24 har siden avslørt Prestigo i omfattende bløff.

KRITISK: Bernt Bangstad i aksjonærforeningen mener selskaper må gjøre grundige bakgrunnssjekker når de viser til analysebyråer og andre tredjepartselskaper med informasjon som investorer bruker.

Foto: Skjermdump funcom.com / Aksjonærforeningen
 • Eirik Amb Nysveen
 • Anders Park Framstad
Publisert:

− Det sier seg selv at når Funcom gjør en avtale med et analyseselskap, så må de gjøre veldig grundige undersøkelser med tanke på selskapets seriøsitet, sier styreleder Bernt Bangstad i Aksjonærforeningen – en organisasjon som jobber for å bistå private aksjeinvestorer.

Funcoms toppsjef Ole Schreiner sier Funcom gjorde en tilstrekkelig bakgrunnssjekk, men sier han ikke kan gå inn på konkret hva som ble gjort.

− Vi har gjort en normal bakgrunnssjekk som vi mener er som man kan forvente når det er snakk om et helt uavhengig tredjeparts selskap, sier han til E24.

Selskapet bak Funcom-analysen, skotske Prestigo, har kommet med usannheter om ansatte, egen størrelse, egen sertifisering og skrytt på seg storkontrakter som ikke finnes.

Funcom betalte selv for distribusjon av analysene Prestigo laget. Inntil E24s avsløring var Prestigo også oppgitt som analytikere på Funcoms egne investor-sider.

Les også

Selskap bak Funcom-analyser knyttes til «norsk» studentbedrift

Mange småsparere

Aksjehandelen i Funcom har i stor grad vært dominert av mindre investorer, og flere av disse kan ha støttet seg til informasjonen fra Prestigo.

E24 har registrert at den omtalte analysen fra Prestigo er delt på nettforum og sosiale medier.

Ifølge Bangstad i Aksjonærforeningen er det lite småaksjonærer kan gjøre for å sikre seg mot useriøse aktører i bransjen.

(saken fortsetter under bildet.)

GJORDE BAKGRUNNSSJEKK: Funcoms administrerende direktør Ole Schreiner.

Foto: E24

− Det er nesten umulig for en vanlig aksjonær og aksjesparer å sikre seg mot slike aktører, det er derfor det er veldig viktig at selskapene er veldig årvåkne med hvilke avtaler de gjør med analyseselskapene, sier Bangstad.

− Det er lite den enkelte sparer kan gjøre, utover at man alltid skal være skeptisk til informasjon som ikke kommer fra selskapet direkte, sier han.

Les også

Bløffet om ansatte: – Det der er ikke meg eller navnet mitt. Men det er mitt bilde

Funcom tar avstand

Etter at E24 først skrev om saken har Funcom slettet alle spor etter Prestigo Research på sine investorsider.

– Om det dere har funnet ut er korrekt, tar vi all mulig avstand fra dem, sa Schreiner til E24 torsdag.

I samme intervju sa Schreiner at de har hatt problemer med å få det skotske analysebyrået i tale for å få forklaringer om hva som har skjedd,

Les også

Funcom kutter henvisning til bløffe-selskapet Prestigo

Han understreket også at Funcom ikke har betalt for analysen, men distribusjon av den. Funcom har ikke noen kontrakt med Prestigo nå.

Samtidig som det skotske selskapet ble fjernet fra investorsidene, meddelte også Funcom en melding fra Prestigo om at Owen Spencer ikke lenger er analytiker i Prestigo Research.

Spencer var mannen som sto oppført som Funcom-analytiker i analysene fra det britiske selskapet.

E24 har funnet at Spencer har operert med en falsk CV, hvor han blant annet har oppført et studie i regnskap og finans ved Westerdals School of Communication i Oslo – en utdanning den norske skolen aldri noensinne har tilbudt.

Selskapet oppførte også en rekke ansatte på sine hjemmesider som synes fiktive.

Bilder brukte til å presentere disse på Pretsigos ansattside var stjålet fra andre velkjente, etablerte selskapers hjemmesider. Personer som beskrives som selskapets toppanalytikere finnes det få, og i flere tilfeller ingen, spor av på nettet.

Til tross for at Pretsigo hevdet å være blant de fem største i sin bransje, har en rekke store bransjeaktører aldri hørt om dem.

Les også

Funcom betaler for å spre analyser fra bløffe-selskap

– Ingen kommentar

E24 har også vært i kontakt med Finanstilsynet og Økokrim.

− Økokrim har ingen kommentar til dette, skriver kommunikasjonsrådgiver Mads Kvernen Kleppe i en sms til E24.

E24 rettet også flere spørsmål til Finanstilsynet og spurte om tilsynet har foretatt seg noe i lys av informasjonen som her kommet frem, og hvorvidt de har vært i kontakt med finanstilsynet i Storbritannia.

− Finanstilsynet har ingen kommentar her, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad til E24 i en epost.

Underveis i arbeidet med denne saken har stadig flere deler av Prestigo Researchs nettsider blitt fjernet.

Selskapet har forklart de falske analytikerbildene og deler av den feilaktige informasjonen med at dette befant seg på en «testside» som ikke var ment for allmennheten, og som ikke var lenket fra forsiden.

De har etter at E24 tok kontakt også lagt ut en melding om at de har blitt utsatt for datainnbrudd og hacking.

Spørsmål fra E24 om dokumentasjon på selskapets størrelse og referanser på Funcom-analytiker Spencer og andre ledende ansatte, er aldri blitt besvart tross gjentatte purringer.

Les også

Bløffeselskap tar ikke telefonen når Funcom ringer

Les også

Selskap bak Funcom-analyse tatt i bløff

Les også

Funcom solgte over 480.000 eksemplarer av Conan Exiles på 28 dager

Her kan du lese mer om

 1. Funcom
 2. Regnskap og resultater
 3. Finanstilsynet
 4. Aksjehandel

Flere artikler

 1. Bløffeselskap tar ikke telefonen når Funcom ringer

 2. Selskap bak Funcom-analyse tatt i bløff

 3. Knyttes til bløffeselskap – har levert analyser på fire norske børsnoterte selskaper

 4. Annonsørinnhold

 5. – Det der er ikke meg eller navnet mitt. Men det er mitt bilde

 6. Selskap bak Funcom-analyser knyttes til «norsk» studentbedrift