Hydro faller etter Rusal-nyhet

USA kan lette på sanksjonene mot aluminiumsgiganten Rusal hvis oligarken Oleg Deripaska gir fra seg kontroll, skriver Bloomberg. Hydro-aksjen faller.

VURDERER SANKSJONSLETTE: USA kan gi lettelser i sanksjonene mot aluminiumsprodusenten Rusal hvis oligarken og storeieren Oleg Deripaska selger seg ned, skriver Bloomberg. Dette er Rusals logo utenfor hovedkvarteret i Moskva.

Foto: Vasily Maximov AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Hvis oligarken Oleg Deripaska gir fra seg kontrollen i Rusal, vil USA kunne lette på sanksjonene mot selskapet.

USA vil også gi andre selskaper mer tid på å avslutte sine kontrakter med Rusal, og forlenger fristen med rundt fem måneder.

Det skriver Bloomberg.

Dersom sanksjonene mot selskapet lettes, vil det øke tilbudet av aluminium i markedet og presse prisene nedover etter et prisrally den siste tiden.

Norsk Hydro faller kraftig på børs mandag ettermiddag. Like før klokken 14 handlet aksjen til 53,40 kroner, men så falt den drøye seks prosent til 50 kroner.

Rundt klokken 14.40 handler aksjen ned 4,85 prosent til 50,68 kroner.

– Rusal har følt effekten av USAs sanksjoner fordi det er knyttet til Oleg Deripaska, men USAs regjering går ikke etter de hardtarbeidende menneskene som er avhengige av Rusal og datterselskapene, sier USAs finansminister Steven Mnuchin.

Aluminiumsprisen falt

Aluminiumsprisen falt med 8,3 prosent etter nyheten mandag, skriver Bloomberg. Dette er det største fallet i løpet av én handelsdag siden 2005, ifølge byrået.

Det skjer etter en periode hvor prisen på aluminium har steget kraftig, i kjølvannet av at USA innførte sanksjoner mot blant andre Rusal og Deripaska.

Rusal produserer rundt syv prosent av verdens aluminium.

Før nyheten mandag handlet aluminium til rundt 2.500 dollar per tonn, som er det høyeste nivået siden høsten 2011.

Samtidig med aluminiumsprisen falt også oljeprisen mandag ettermiddag. Nordsjøoljen Brent falt fra 74,05 dollar per fat til 73,13 dollar per fat, før den tok seg noe opp igjen.

– Fikk et klart svar

Bloomberg skriver at USAs finansdepartement mandag publiserte informasjon hvor det sa at «veien frem til at USA vil tilby lettelser i sanksjonene er gjennom at Oleg Deripaska selger seg ned og gir fra seg kontrollen over Rusal».

– Tidligere var det ikke klart om Rusal fremdeles ville være utsatt for sanksjoner hvis Deripaska selger seg ned, men nå har vi et klart svar, sier Oleg Petropavloskij, analytiker i BCS Global Markets, til nyhetsbyrået.

Les mer: Bloomberg: Oligark tapte 8,6 milliarder på ett døgn

Les også

Venter alumina-smell for Hydro etter Brasil-trøbbel

Innførte sanksjoner

Det var tidligere denne måneden at USA innførte sanksjoner mot en rekke russiske selskaper og oligarker, inkludert Rusal og Deripaska.

Til sammen la USA sanksjoner på syv russiske oligarker, 12 selskaper de eier eller kontrollerer og 17 russiske regjeringsrepresentanter.

Finansdepartementet i USA sa blant annet at Oleg Deripaska har vært etterforsket for hvitvasking av penger, har blitt anklaget for å true forretningsrivaler på livet, for ulovlig å ha avlyttet representanter for en regjering, og for å ta del i pengeutpressing.

«Det er også fremsatt beskyldninger om at Deripaska bestakk en regjeringsrepresentant, beordret drapet på en forretningsmann, og hadde tilknytning til en russisk organisert kriminell gruppe, skrev USAs finansdepartement.

TRE KRONER: Hydro-aksjen falt med drøye tre kroner eller rundt seks prosent mandag formiddag. En medvirkende årsak kan være nyheten om at USA vurderer lettelser i sanksjonene mot en av verdens dominerende aluminiumsprodusenter, russiske Rusal, og utsetter fristen for selskapets forretningsforbindelser til å gjøre opp sine kontrakter.

Foto: Infront

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Aksjer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bloomberg: Oligark tapte 8,6 milliarder på ett døgn

  2. Hydro om sanksjonslette for Rusal: – Usikkerheten er nå tatt vekk

  3. Bratteste prisoppgang siden 1987

  4. Annonsørinnhold

  5. USA løfter sanksjoner mot aluminiumsgiganten Rusal

  6. Sanksjonene mot Russland: Rubelen mot verste uke siden 1999