Tungvektere løfter Oslo Børs etter resultatrush

Flere prominente selskaper på Oslo Børs har lagt frem kvartalstall torsdag morgen. Investorene reagerer med å lage børsfest i blant annet DNB og Norwegian.

LEVERTE: Konsernsjef Rune Bjerke i DNB la frem sterkere tall enn ventet for første kvartal.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Hovedindeksen er opp 0,97 prosent til 848,85 poeng etter noen minutters handel, drevet av oppgang i DNB og gjeninnhenting i Statoils aksjekurs.

Åpningen finner sted etter svakt positiv utvikling på Wall Street i går, men blandet handel i Asia i natt.

«Etableringen av renten på 10-årige statsobligasjoner over tre prosent ble oppveid av forsiktig positive konklusjoner fra selskapsrapporteringene i det amerikanske aksjemarkedet i går», oppsummerer DNB Markets i sin morgenrapport.

Det har også kommet en rekke selskapsresultater i det norske markedet før åpningen, blant annet fra DNB og Norwegian.

Bedre enn ventet fra DNB

DNB tjente 1,1 milliarder kroner mer i årets første kvartal enn i samme periode i fjor. Banken kan juble over ny optimisme i oljebransjen og lavere tap.

Resultatet etter skatt ble hele 5,65 milliarder kroner i årets første kvartal. I samme kvartal i fjor fikk banken et resultat etter skatt på 4,54 milliarder kroner.

På forhånd var det ventet et resultat etter skatt på 4,87 milliarder kroner, ifølge anslag samlet inn av SME Direkt.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet og særlig at vi nærmer oss målet vårt for avkastning, sier DNB-sjef Rune Bjerke i en melding.

DNB-aksjen stiger 4,64 prosent til 145,15 kroner per aksje

Milliardunderskudd

For Norwegian sin del endte kvartalet med et nytt milliardunderskudd. Selskapet varsler nå at drivstoffregningen blir høyere enn ventet, men de har fått flere «henvendelser» i kjølvannet av British Airways-eier IAGs frieri.

Flyselskapet varslet allerede den 20. mars at man regnet med et resultat før skatt på minus 2,6 milliarder kroner i første kvartal, blant annet på grunn av dyrere drivstoff og ugunstige valutakurser.

Fasiten viser at resultat før skatt endte på minus 515,1 millioner, men det inkluderer en aksjegevinst fra i fjor på to milliarder. Det underliggende resultatet før skatt er dermed negativt med 2,52 milliarder kroner – omtrent som varslet.

Norwegian-aksjen er opp 11,24 prosent til 293,1 kroner per aksje.

Store utslag

Av kursreaksjoner etter kvartalsrapporteringen er det ellers verdt å merke seg en oppgang på 9,95 prosent til 1,514 kroner per aksje for Rec Silicon, som kunne slå i bordet med inntektsvekst og høyere priser.

Opptur ble det også for industrikonsernet Borregaard, som stiger 7,90 prosent til 79,2 kroner.

I motsatt ende av skalaen finner man blant annet Biotec Pharmacon, som faller 12,62 prosent til 5,68 kroner, og Fred. Olsen Energy. Sistnevntes aksjekurs er ned 3,78 prosent til 12,22 kroner.

Det er et tosifret antall Oslo-noterte selskaper som har lagt frem kvartalstall før åpningen. Les om alle resultatene i vår aksjelive!

Lavere ledighet

Ellers har det kommet ferske tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at den norske arbeidsledigheten falt videre til det laveste nivået siden 2014.

Totalt var det 108.000 arbeidsledige i februar viser tallene fra undersøkelsen. Dermed falt arbeidsløsheten med 4.000 personer i perioden november til februar. Tallene er et tremåneders glidende gjennomsnitt fra januar til mars.

For første gang siden desember 2014 er den sesongjusterte arbeidsledigheten under fire prosent.

Les også

Sterkere tall fra DNB

Les også

Aksjesalg reduserer varslet milliardunderskudd

Les også

Helge Lund blir styreleder i BP

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Olje, bank og fly sendte Oslo Børs til ny rekordnotering

  2. Betalt innhold

    Aksjemarkedet kan ha mistet troen på Norwegian-Kjos

  3. Analytiker venter krisetall fra SAS: Tror selskapet må på pengejakt

  4. Oslo Børs endte med oppgang etter vingling

  5. Aksjesalg reduserer varslet milliardunderskudd