Brasil-ekspert om Hydro-skandalen: – Payback-time mot Norge

Torkjell Leira mener at Brasils president opplevde sommerens Norges-besøk som «en ydmykelse fra en europeisk lilleputt». Nå skal brasilianske politikere bruke statskontrollerte Hydro til å påpeke norsk dobbeltmoral i miljøspørsmål. 

- YDMYKET I NORGE: Brasil-ekspert Torkjell Leira sier til E24 at Brasils president, Michel Temer, tok seg nær av kritikken fra statsminister Erna Solberg under Norges-besøket i sommer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:,

I juni var Erna Solberg krystallklar i møte med Brasils president: Hvis Brasil øker avskogingen, slik tallene viser, kutter Norge i milliardstøtten til Amazonas-fondet.

– Temer, og deler av det brasilianske establishmentet, opplevde det hele som en ydmykelse fra en europeisk lilleputt, sier Brasil-ekspert og samfunnsgeograf Torkjell Leira til E24.

Anonyme kilder har sagt noe av det samme til NRK - nemlig at Hydro-skandalen nå brukes som en brikke i det politiske maktspillet i landet.

Leira er av samme oppfatning.

– For noen i Brasils regjering er dette payback-time mot Norge.

BRASIL-EKSPERT: Torkjell Leira er samfunnsgeograf ved Universitetet i Oslo og eier av bloggen Brasileira. For øyeblikket skriver han bok om Norges dobbeltrolle i Amazonas. Leira jobber også som koordinator for The Biodiversity Research Consortium Norway Brasil (BRC), et samarbeid mellom UiO, Norsk Hydro og tre brasilianske universiteter om forskning på biologisk mangfold, restaurering av ødelagt regnskog og kunnskap om klimagassutslipp i forbindelse med gruvedrift.

Foto: Universitetet i Oslo

– Sendte et knallhardt brev

Før Norges-besøket sendte daværende miljøvernminister Vidar Helgesen (H) et brev til sin brasilianske motpart Sarney Filho, hvor han skrev at motsetningen mellom økt jordbruksproduksjon og verning av skog i Brasil «virker falsk, sett fra utsiden».

– Helgesen sendte et knallhardt brev om økende avskoging, som ble oppfattet som på grensen til udiplomatisk, til sin motpart Sarney Filho. Deretter kritiserte Solberg Temer for åpent kamera under den felles pressekonferansen i Norge, sier Leira.

Statssekretær Atle Hamar (V) i miljøverndepartementet sier at klima- og skogsamarbeidet er en bauta i et godt forhold mellom Norge og Brasil.

– Vi legger til grunn at brasilianske myndigheter håndterer Hydro-saken på det dypeste alvor – i henhold til de lover og reguleringer Hydro opererer innenfor, sier Hamar til E24.

Statssekretær Rune Alstadsæter sier til E24 at statsminister Solberg ikke kan kommentere saken tirsdag fordi hun sitter opptatt i budsjettforhandlinger.

Hydros assisterende kommunikasjonssjef, Erik Brynhildsbakken, sier at Hydro har en dialog med alle relevante myndigheter for å finne en løsning.

Les også

Hydro bekrefter: – Har ikke full oversikt over situasjonen

– Hydro hadde nok sluppet lettere av kroken

Leira mener at Temer-episoden er én av de viktigste årsakene – hvis du ser bort ifra selve utslippet – til at saken i Barcarena har blitt så stor såpass fort.

– Hadde det ikke vært for det Norges-besøket, hadde nok Hydro sluppet lettere av kroken nå, sier han.

Den brasilianske miljøvernministerens kritikk av Hydro kom på et usedvanlig tidlig tidspunkt, mener eksperten.

– Filho kritiserte Hydro for åpent kamera veldig tidlig basert på den første rapporten fra Instituto Evandro Chagas.

Han ba om strenge bøter og forskutterte på mange måter konklusjonen som det statlige miljødirektoratet Ibama kom med noen dager senere, sier Leira.

Hydro er pålagt å kutte produksjonen på Alunorte med 50 prosent, har fått bøter på rundt 50 millioner kroner for manglende lisenser, og forventer flere bøter for å ha sluppet ut regnvann med vilje uten lisens.

Les også

Hydro-fall på børs etter utslippsinnrømmelse

Lokale politikere skal, ifølge avisen Estado de São Paulo, ha overhørt at Filho omtalte straffen til Hydro som en form for hevn.

– Mange i Brasil bruker statskontrollerte Hydro til å peke på dobbeltmoralen til Norge, der vi støtter Amazonasfondet og bevarer skogen med den ene hånden, men investerer i næringer som ødelegger den samme skogen med den andre, sier Leira, som skriver bok om Norges dobbeltrolle i Amazonas.

Regnskogfondet: – Hydro må holdes ansvarlig

Daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold, mener at Hydro har utvist en holdning som ikke passer seg for et norsk industrielt flaggskip.

Daglig leder Lars Løvold i Regnskogfondet.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Brukes for fullt i valgkampen

Brasil-ekspert Leira forteller at Hydro-saken nå brukes for fullt i valgkampen inn mot høstens guvernørvalg i delstaten Pará.

– Én av kandidatene, Helder Barbalho, som aldri før har vært interessert i miljø, er plutselig veldig opptatt av miljø- og menneskerettigheter lokalt, sier Leira.

I dag er Barbalho minister for Departementet for Nasjonal Integrasjon (MNI).

Les også

Brasilianske politikere vil fjerne Hydros skattefordeler

– Barbalho dukket blant annet opp på Hydros eiendom og la ut bilder på sin Instagram-konto, hvor han la skylden for utslippene på Hydro.

E24 har tidligere skrevet om at brasilianske delstatspolitikere vil suspendere Hydros skattefordeler, fjerne topplederne og sende forurensningssaken i Barcarena til både FN og Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– Flere politikere som nå hyller Ibama for rask og resolutt inngripen, har tidligere vært knallharde kritikere og ment at direktoratet er alt for strengt og ødelegger businessen til landbruk og næringsliv, sier Leira.

Hydro innrømmer lekkasjer av lut

Les også

Vil ikke kommentere når Hydros toppledelse ble varslet om Brasil-utslipp

PROBLEMANLEGGET: Bildet viser Hydros Alunorte-anlegg og aluminiumfabrikken Albras. I midten og nede til høyre sees de to rødslamdeponiene. Vannrenseanlegget øverst til venstre, med Canal Velho like under (oransje pil). Lokalbefolkningens bebyggelse sees øverst i høyre billedkant.

Foto: NORSK HYDRO

For ordens skyld: Torkjell Leira jobber som koordinator for The Biodiversity Research Consortium Norway Brasil (BRC), et samarbeid mellom UiO, Norsk Hydro og tre brasilianske universiteter om forskning på biologisk mangfold, restaurering av ødelagt regnskog og kunnskap om klimagassutslipp i forbindelse med gruvedrift.

Les også

Hydro bekrefter: Har lekket lut i kanalen utenfor Alunorte-anlegget

Les også

KLP vil møte Hydro og vurdere eierskap etter Brasil-utslipp

Les også

Vil ikke kommentere når Hydros toppledelse ble varslet om Brasil-utslipp

Her kan du lese mer om