– Markedet trenger en pause

Etter en lang oppgangsperiode peker pilene nedover i det globale aksjemarkedet. Ekspertene tror imidlertid ikke at vi er vitne til noe dramatisk omslag.

PAUSE: Oppgangen i de globale aksjemarkedene har stanset opp – i hvert fall for nå.

Foto: Michael Nagle AFP
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Jeg vil nok si at markedet trenger å få tatt seg en pause. Vi har lagt bak oss en unaturlig lang periode der markedet bare har gått og gått. Skal vi få den avslutningen på året som jeg håper på, med nye rekorder, er det helt avgjørende at man henter krefter, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til E24.

Oslo Børs er onsdag inne i den femte dagen med nedgang, og pilene i resten av Europa peker også nedover.

Nedgangen finner sted etter en rød handelsdag i Asia, der Nikkei-indeksen falt drøyt halvannet prosent. Etter en flat start på uken seg Dow Jones-indeksen i New York tilbake i gårsdagens handel.

Til tross for den ferske tilbakegangen er imidlertid aksjemarkedene solid i pluss for året. Oslo Børs, den tyske DAX-indeksen, Nikkei og Dow Jones er opp henholdsvis 16,7 prosent, 12,7 prosent, 15,2 prosent og 18,5 prosent så langt i 2017.

Med høyere aksjekurser har også verdsettelsen på verdens børser økt, og stadig flere spør seg om en større korreksjon er like om hjørnet. Ingen av ekspertene E24 har snakket med anser imidlertid dette som overveiende sannsynlig.

– Jeg synes ikke dette ser ut som noe omslag. Jeg tror bare markedet tar en naturlig pause, sier Hauglund.

Vi følger markedet i ny app! Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

– Går bra i verdensøkonomien

Han får støtte fra blant andre sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

– Det er alltid vanskelig å si sikkert, men jeg tror dette er mer en dipp enn et direkte omslag. Det er ingen dramatikk i fallet, sier Rein.

Saken fortsetter under bildet ...

AKSJEOPPGANG: Grafen viser utviklingen på Dow Jones-indeksen så langt i år. De siste dagenes nedgang kan såvidt skimtes helt til høyre på grafen.

Foto: Infront

Nordea jekket opp overvekten av aksjer i sine porteføljer til ti prosent ved starten av høsten, men tok den ned til fem prosent ved inngangen til denne måneden. Dette skyldes omfanget og hurtigheten av oppgangen tidligere i år.

Les også

Investtech: Topp tre aksjer akkurat nå

Rein trekker imidlertid frem et av hovedargumentene for at markedene kan komme til å stige ytterligere: Den makroøkonomiske utviklingen i store deler av verden er meget solid.

– Det grunnleggende bildet er likt – det går bra i verdensøkonomien i stort sett alle regioner. Selv i Kina, der hvor man forventer at veksten skal trende nedover. Vi er fortsatt overvektet aksjer, sier Rein.

Resultatoverraskelse

Ekspertene trekker også frem at selskapsrapporteringen for tredje kvartal har vært solid på en global skala, og at inntjeningsestimatene har blitt revidert opp gjennom sesongen.

– Så den informasjonen vi har fått gjennom rapporteringene har ikke ført til at man tror på lavere inntjening for året som helhet. Ergo er det en bekreftelse på at ting går bra, sier Leif-Rune Rein.

Analysesjef og porteføljeforvalter Roger Berntsen i Netfonds viser også til en sterk rapporteringssesong.

– Om man ser på resultatene, som til syvende og sist er det som forklarer den langsiktige prisingen, var de ekstremt sterke i tredje kvartal. Så det overrasket på oppsiden, sier Berntsen.

Han viser ellers til at oljeprisen har stabilisert seg høyere, og at dollaren har svekket seg. Oljeprisen har så langt i november handlet i et intervall på mellom 60 og 65 dollar, mens dollaren eksempelvis har svekket seg rundt ti prosent mot euroen det siste året.

– Vi tror på en langvarig dollarsvekkelse. Det mener vi kanskje er de viktigste faktoren for at globale aksjemarkeder har gjort det bra, sammen med at oljeprisen virker stabil og at Opec gjør det de kan for at den skal gå enda høyere, sier Berntsen.

Saken fortsetter under grafen ...

OLJEOPPGANG: Grafen viser spotprisen på olje det siste året.

Foto: Infront

Høye verdsettelser

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning trekker frem at både den globale økonomiske veksten og selskapsresultatene er sterke. I tillegg poengterer han at verdens sentralbanker holder fortsatt holder foten på gasspedalen, da inflasjonen er nær eller under målområdet i alle de viktigste landene i verden.

Les også

Ny milepæl for Oslo Børs – markedsverdien over 2.500 milliarder

Han tror dermed at «festen kan fortsette en stund til».

– Motargumentet er at aksjemarkedene er høyt vurdert, men det å «time» på verdsettelse alene hadde ikke jeg turt. At aksjemarkedene er på høye nivåer kunne man brukt som argument for både ett og to år siden, sier Myrseth.

Øvrige forklaringsvariabler som flere trekker frem er gevinstsikring og mangel på gode investeringsalternativer.

– Det vil komme korreksjoner, men jeg vil tippe at investorene er nokså raske på labben med å plukke opp aksjer så lenge økonomien er bra. Et sted må folk ha pengene sine, sier Myrseth.

– Alternativet er til aksjer er ikke stort. Det eneste er om uro eller usikkerhet i det korte bildet kan gjøre at aktørene blir nervøse og selger ting som det kanskje er fornuftig å eie i et langsiktig perspektiv, sier Roger Berntsen.

Netfonds-forvalteren advarer imidlertid mot å få panikk.

– Hvis man til stadighet blir grepet av panikk i aksjemarkedet, så skal det mye til for å holde ut, rett og slett, sier han.

Les også

Funcom leverer sterke tall:  – Det er slutt på berg-og-dalbanen

Les også

Saudi Aramco varsler investeringer på 2.400 mrd.

Les også

Børsnoterte boligbyggere melder om roligere markeder

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked
  2. Oslo Børs
  3. Wall Street
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Investeringsøkonom om aksjefall: – Har ingen tanker om å kjøpe nå

  2. Japan-børsen rister av seg tapsrekke

  3. Analysesjef spår Oslo Børs ned mer enn to prosent fra start

  4. Annonsørinnhold

  5. – Frykt vil være en markedsdriver

  6. Storbank advarer: Ny korreksjon står for tur