Meglerhus kutter Model 3-forventningene kraftig

KayBanc Capital tror Tesla kommer til å ha levert 10.000 færre biler enn de skulle i fjerde kvartal. Onsdag faller aksjen 1,78 prosent på Wall Street. 

SKUFFER: Et meglerhus på Wall Street tror ikke Tesla vil klare å produsere så mange Model 3-biler i fjerde kvartal som de har spådd. Onsdag faller Tesla-aksjen på uttalelsene.

Foto: Handout Reuters
Publisert:

Teslas leveringer av Model 3 kommer til å skuffe igjen, mener KayBanc Capital Markets.

I et notat til sine klienter justerer Wall Street-selskapet ned anslagene for antall leverte Model 3-biler i fjerde kvartal fra 15.000 til 5.000 biler, skriver CNBC.

– Vi venter at Tesla vil annonsere levering av omtrent 5.000 Model 3-biler i rapporten for fjerde kvartal tidlig neste uke, under estimatene på salgssiden men antakelig akseptabelt på kjøpersiden, skriver analytiker Brad Erickson.

Nedjusteringen er gjort etter at meglerhuset har pratet med 18 forhandlere av bilen.

Ikke reflektert i aksjene

Teslas aksje har falt gjennom handelsdagene andre og tredje juledag. Onsdag er den ned 1,78 prosent ved stengetid på Wall Street som et resultat av meglerhusets dystre spådommer. Totalt har Teslas markedsverdi tapt seg med 13,69 prosent de siste seks månedene. En kraftig opptur i våres gjør likevel at aksjen er opp over 46 prosent for året totalt. I tredje kvartal leverte Tesla totalt 26.150 biler, men bare 220 av disse var Model 3-bilen. Analytikere hadde på forhånd ventet at produksjonen av Model 3 kom inn på 1.260 biler. Erickson skriver at det antakelig vil gå noen flere kvartaler før det blir dommedag for selskapets sanne bruttomargin for Model 3.– Vi tror Model 3's marginer vil skuffe, og investorer vil måtte anerkjenne at det på et tidspunkt ikke vil være noe vekst i Model S/X, noe som ikke reflekteres i aksjene nå, skriver han. – Gitt at brutto marginene for Model 3 ikke vil ta seg ordentlig opp før antakelig midten av 2018 grunnet vanskelighetene med produksjonen, tror vi at det kan ta noen flere kvartaler før selskapet blir straffet strengere dersom de fortsetter å skuffe.

Produksjonstrøbbel

De første Model 3-bilene ble levert til noen få personer under et arrangement på Tesla-fabrikken i California i juli. Siden det har det gått trådt for selskapet.Produksjonsmål for tredje kvartal var på 1.500 biler. Fasiten ble som nevnt langt mindre, og selskapet har lagt skylden på flaskehalser i produksjonen. I september uttalte Tesla-sjef Elon Musk at de skulle klare å produsere 700.000 biler hvert år. Model 3, også kalt «Folke-Teslaen» er elbilprodusentens rimeligste modell og den første som masseproduseres. Standardmodellen koster i overkant av 290.000 kroner. Først mot sommeren 2018 er det ventet at de første norske kundene vil få levert sine bestilte Model 3-biler.