Oljefest på Oslo Børs - Seadrill til værs
Oslo Børs stiger 1,6 prosent og Fredriksens riggkjempe tar teten etter Opec-avtalen om å fryse oljeproduksjonen. Investeringsøkonom Tom Hauglund mener vi ser et taktskifte for oljerelaterte aksjer.
Kort tid etter børsåpning stiger Hovedindeksen på Oslo Børs 1,9 prosent torsdag morgen.
De største vinnerne er alle innen olje, eller relatert til oljevirksomhet:
- Seadrill stiger hele 18,2 prosent etter å ha steget 20 prosent på New York-børsen onsdag.
- Børsens største selskap Statoil stiger hele 5,27 prosent, en uvanlig stor oppgang for oljeselskapet.
Andre oljeselskaper som gjør det godt er Det norske, som stiger 3,4 prosent og DNO som er oppe 5,56 prosent. Lundin stiger 4,34 prosent på stockholmsbørsen.
Ellers er oppgangen enda større for oljerelaterte selskaper.
En rekke riggaksjer som Transocean og Rowan steg også sammen med Seadrill på New York-børsen onsdag kveld etter at Opec-avtalen ble kjent.
Ingen var imidlertid i nærheten av å stige like mye som John Fredriksens riggkjempe. Aksjen endte opp 19,7 prosent på New York-børsen og torsdag morgen startet aksjen opp drøye 20 prosent på det meste i Oslo.
Andre vinnere er PGS (+10,6%), Archer (+10,4%), Atlantic Petroleum (+7,3%) og Sevan Drilling (+7,1%).
Opec-effekt
Oljefesten kommer etter at OPEC onsdag kveld overrasket markedet med å varsle at de vil kutte sin samlede oljeproduksjon fra 33,24 millioner fat per dag, til om lag 32,5 millioner fat.
Oljeprisen steg bratt på denne nyheten onsdag, men har likevel ikke vært i nærheten av 50 dollar fatet. Siden natt til torsdag har spotprisene faktisk falt.
I øyeblikket omsettes et fat Nordsjøolje (brent spot) for 48,33 dollar – noe som er cirka 2 dollar høyere enn før Opec-avtalen ble kjent.
Produksjonskuttene er imidlertid ikke iverksatt, og ifølge OPEC vil de først på møtet 30. november vedta fordelingen av hvem som skal kutte hvor mye, et spørsmål som et svært relevant.
– Fundamentalt
John Olaisen, analyseansvarlig for oljeservice i ABG Sundal Collier sier til E24 at det som nå har skjedd er «ganske fundamentalt».
– Det gjenstår å se hvor mye OPEC faktisk kutter, men dette er et klart budskap. De mener at en oljepris midt på 40-tallet ikke er godt nok, og det dette gjør er at det reduserer nedsiden, sier Olaisen og referer til faren for at oljeprisen kan falle ned til lavere nivåer, slik vi så i januar da den var helt nede på 27 dollar.
– Tar ut nedsiden
Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet er enig i nedside-poenget til Olaisen. Han trekker parallellen til det vi nå ser som det vi så da britene overraskende stemte for å forlate EU, eller om den amerikanske sentralbanken under møtet denne måneden plutselig skulle valgt å øke renten likevel.
– Det er egentlig ganske enkelt: Ingen hadde ventet at det skulle skje noe, og OPEC har ikke gjort annet enn å prate siden 2014, sier Hauglund og viser at overraskelsen også ligger i at Iran og Saudi-Arabia så langt har hatt et svært spent forhold, men nå ser ut til å ha kommet frem til en slags enighet.
– Er dette et taktskifte for oljeeksponerte aksjer, altså at det er noe mer enn en kortsiktig effekt?
– Jeg tenker det. Jeg har snakket om at oljeserviceaksjer nå er interessante, både fordi vi har hatt to dårlige år og fordi de nå begynner å slå seg sammen og jobbe annerledes. Opec-nyheten tar ut nedsiden og man har ikke lenger i tankene at oljen kan gå ned på 30-tallet igjen, sier Hauglund.
– Shortere dekker seg
Det at Seadrill torsdag stiger nesten 20 prosent og seismikkaksjen PGS stiger 10 prosent, en langt kraftigere oppgang enn de fleste andre oljerelaterte aksjene, forklarer Hauglund med et høyt nivå av shorting.
Han sier at rundt 20 prosent av aksjene i disse og et knippe andre aksjer på Oslo Børs som Rec, TGS og Norwegian er lånt ut til folk som shorter aksjer, altså satser på kursfall.
– Når Seadrill og disse stiger så mye handler det garantert om at det er «shortere» som skal dekke seg, sier Hauglund.