2015 blir tidenes beste sjømatår: Sprellende fiskefest på Børsen

Svak krone gir høye eksportpriser på norsk fisk. Sjømatnæringen er mer lukrativ enn noensinne. 2015 ble et hyggelig år for fiskeinvestorene på Oslo Børs.

FEST: 2015 ligger an til å bli et rekordår for norsk sjømatnæring.
Publisert:

Aldri før har det blitt eksportert sjømat for så mange milliarder kroner som i 2015.

Ved inngangen til desember var det eksportert sjømat for 67,3 milliarder kroner for 2015.

Eksportverdien av norsk sjømat for hele 2014 var på rekordhøye 69 milliarder kroner.

I årets siste måned ble etter alt å dømme fjorårets eksportrekord passert.

– Ja, sier Jan Ståle Lauritzen.

Han er ansvarlig for statistikksystemet i Norsk sjømatråd og forteller at til E24 at pris og volum for sjømat i desember ventes å komme inn over hva som har vært normalt de siste årene.

EKSPERT: Jan Ståle Lauritzen er ansvarlig for statistikksystemet i Norsk sjømatråd, og forteller at til E24 at 2015 ligger an til å bli et rekordår for sjømatnæringen.

– Prisen på laks er høyere enn de var i desember 2014 og volumet er på omtrent samme nivå, opplyser Lauritzen – peker SSBs ferske tall som viste at eksportprisen for fersk laks var hele 53,26 kroner per kilo i uke 51.

Laksen står for over 60 prosent av sjømaten som Norge eksporterer i 2015. Prisen for en hel fersk laks har aldri vært så høy i norske kroner, ifølge SSB.

– Hva driver veksten i sjømateksporten?

– Veksten er prisdrevet, sier Lauritzen – som sier at det totale eksportvolumet (antall kilo sjømat solgt til utlandet) er omtrent det samme som i fjor.

Les også

Dette lille øysamfunnet i Nord-Norge drar inn milliarder i året

– Helt styrt av oljeprisen

Omtrent to tredjedeler av sjømaten som eksporteres ut av Norge selges i euro og dollar, ifølge Lauritzen.

I løpet av 2015 har den norske kronen svekket seg med nesten 20 prosent mot dollaren, mens den har svekket seg nesten 15 prosent mot euroen siden forsommeren.

– Hvem er det som først og fremst kjøper norsk sjømat?

– Polen, Frankrike og Danmark er landene som handler mest fisk, opplyser Lauritzen.

Sammen med Sverige og Nederland står fire landene står for over 40 prosent av sjømateksporten til Norge.

Lakseprisene er et eksempel på at en svak krone er bra for eksporten. Laksen fremstår som et godt kjøp for innkjøpere og forbrukere som skal betale i euro eller dollar.

– Er det realistisk å forvente en like svak eller svakere krone i 2016?

Statistikk-eksperten hos Sjømatrådet mener det er stor usikkerhet i hvordan kronen vil utvikle seg, og at fiskesuksessen til norske eksportører langt på vei er oljesmurt.

– Utviklingen er helt styrt av oljeprisen, sier Lauritzen – som heller anbefaler E24 å kontakte en oljeanalytiker for å få et mer kvalifisert svar på spørsmålet om hvordan kronen vil utvikle seg i 2016.

Les også

Norsk sjømat trosser Putin

(Saken fortsetter under bildet.)

FISK VAR BEST: Bildet viser Oslo Seafood Index (blå graf) rebasert til Hovedindeksen (grønn graf) med startpunkt for ett år siden.

Snøre i bånn på Oslo Børs

På Oslo Børs har de fiskerelaterte aksjene skutt fart, og knust Hovedindeksen. Sjømat-indeksen har i 2015 steget om lag 27,75 prosent.

Sammenlignet med oljeservice-indeksen har sjømat-indeksen på Oslo Børs en avkastning som er omtrent 90 prosent høyere.

Les også

Rekorddyr julelaks

Men den høye prisen kommer ikke bare av svakere krone. Problemer med lakselus har ført til at mange har slaktet fisken tidligere enn planlagt.

– Det er tatt ut veldig mye fisk for tidlig på grunn av lusesituasjonen. Det har ført til manko på fisk, og det ser stramt for hele første halvår i 2016, sa lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets forrige uke.

(Saken fortsetter under bildet.)

LAKSELUS: Oppdrettsnærningen sliter med å bli kvitt lakselus. Men sjømatnæringen leverer likevel rekordverdier i 2015.

Lusproblemer

Lakselus vil trolig koste norske oppdrettere nærmere fem milliarder kroner i 2015, en økning på 50 prosent fra i fjor, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.

Odd Strøm, administrerende direktør i lakseoppdrettsselskapet Nova Sea, fortalte til E24 før jul at lakselus-problematikken har skapt en situasjon hvor det er nullvekst innen lakseoppdrett i Norge.

Strøm forteller samtidig at det ikke finnes noen land i verden som har så strenge regler som Norge, og mener reguleringene kan utgjøre en ond sirkel.

– Jo strengere regelverket er, jo mer må man behandle. Og jo mer man må behandle, jo mer resistent blir lakselusen, sier Nova Sea-sjefen.

Men enn så lenge ser det ut til at fiskefesten ikke er over med det første.

– Vi antar at prisene vil holde seg høye. Holder kronen seg svak forventer vi et veldig godt år. Det er heller ikke noen økninger i kvotene neste år, som også taler for at prisene holder seg, sier Lauritzen til E24.

Les også

– Timingen er gunstig

Les også

Mener Sjømatrådet har for høy partyfaktor

Les også

Laksegigant knuste ukegammel profeti

Publisert:

Her kan du lese mer om