Mener dette oppdrettsselskapet kan bli rammet av «brexit»

DNB Markets mener lakseaksjene kan være gode å ha i urolige tider. Men meglerhusets sektoranalytiker advarer mot risiko i ett bestemt selskap.

KURSUTSATT: I motsetning til de andre oppdrettsselskapene på Oslo Børs har Bakkafrost stor eksponering mot danske kroner. Selskapet kan derfor være ekstra utsatt dersom Storbritannia forlater EU.

Foto: Bakkafrost
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Selskapet som kan bli rammet dersom en britisk exit fra EU materialiserer seg, er Bakkafrost.

Årsaken til dette er at Bakkafrost, som er basert på Færøyene og notert i Oslo, har mesteparten av sine kostnader i danske kroner og inntekter i dollar og euro.

I en dagsfersk analyse skriver analytiker Alexander Aukner at en 10 til 20 prosent sterkere dansk krone i kjølvannet av en eventuell «brexit» kan gi en negativ effekt på Bakkafrosts estimerte driftsresultat (EBIT) i størrelsesorden 11 til 36 prosent i 2016 og 2017.

Effekten på aksjen kan dog delvis bli motveid av bevegelser i den danske kronen også mot den norske.

Bakgrunnen for de mulige kurssvingningene er ikke minst basert på at den danske kronen er koblet til euroen på samme måte som den sveitsiske francen var det tidligere.

Da denne koblingen ble løsnet på i fjor førte det til svært store bevegelser, før francen stabiliserte seg omtrent 10 prosent høyere enn tidligere.

Nå kan knytningen mellom danske kroner og euro komme under press.

– Dersom Storbritannia stemmer for å forlate EU, tror vi at markedets oppmerksomhet kan rettes mot robustheten i koblingen mellom danske kroner og euroen når investorene søker trygge havner, skriver Aukner.

Sentralbanken er klar

Den danske sentralbanken har imidlertid lovet å forsvare valutaen – i form av intervensjoner i valutamarkedet – med nebb og klør. E24 spurte tidligere i dag sentralbanksjef Lars Rohde om hvor høy beredskap de hadde.

– Den er meget høy. Vi er parat til å gå inn i valutamarkedet uansett om det blir inn eller utstrømning, svarte Rohde.

– Når man kjører fastkurspolitikk som vi gjør, så innebærer det at sentralbanken vil være kjøper eller selger av valuta. Vi har et velkjent reaksjonsmønster. Hvis det blir et unormalt press, ja så kjøper eller selger vi. Vedvarer det, vil vi overveie å endre renten. Og fortsetter de så går vi tilbake til verktøykassen. Det er ganske mange redskap i kassen som kan brukes, sier Rohde.

Rentevåpenet er ikke ukjent for danskene:

I perioder fra 2012 til i dag har danske styringsrenter vært negative, og da frislippet av sveitserfrancen skapte uro i markedet svarte Nationalbanken med å kutte innskuddsrenten til minus 0,75 prosent.

Anbefaler laks

Om det ovennevnte blir en reell problemstillinger gjenstår å se. De britiske velgerne er fortsatt delt omtrent på midten, dog med en liten overvekt som ønsker å forlate unionen.

«Brexit»-forkjemperne har hatt et lite oppsving den siste tiden, hvilket har gitt økt uro i finansmarkedene.

I den forbindelse ble lakseaksjene i går trukket frem som en mulig investering som kan holde seg bedre enn det bredere markedet av aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

PS! «Brexit»-valgkampen er midlertidig pauset etter det fatale angrepet på et britisk parlamentsmedlem tidligere torsdag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bakkafrost
  2. Valuta
  3. Euro
  4. Brexit

Flere artikler

  1. Hva om britene vil ut? Slik starter en «brexit»

  2. Dansk sentralbanksjef er forberedt på nye valutarystelser

  3. Dansk gjeldsauksjon vekker valutakrig-minner

  4. Sjefanalytiker: Brexit kan utløse negative renter i Norge

  5. Grafen som viser markedets enorme «brexit»-frykt