Rec halverer produksjonen i Glomfjord

I løpet av det siste året har 1.000 norske ansatte i Rec enten mistet jobben eller blitt permittert.

NYE PERMITTERINGER: Rec må stenge ned ytterligere produksjon i Norge, og 65 ansatte i Glomfjord blir permittert.
Publisert:

Onsdag melder Renewable Energy Corporation at selskapet vil halvere produksjonen på anlegget i Glomfjord.

Rec forklarer produksjonsstansen med fallende priser og etterspørsel, men sier det er håp om at produksjonen kan starte opp igjen i løpet av noen måneder.

Det tror ikke aksjeanalytiker Håkon Levy i DNB Markets.

Han mener all produksjon i Norge vil forsvinne i løpet av få måneder. Dagens permitteringer er bare et skritt i den retning.

- Dette anlegget har vært ulønnsomt i lang tid. Jeg tror resten av produksjonen i Norge vil bli lagt ned i løpet av første kvartal. Dette er kun et skritt mot dette, sier Levy til Dow Jones Newswires ifølge Six News.

I samtaler med ansatte

- Sportprisene har stabilisert seg sammenlignet med det vi så gjennom store deler av 2011, men de er fortsatt lave. I tillegg er det i første kvartal erfaringsmessig mindre etterspørsel. Derfor ønsker vi nå å redusere eksponeringen vår, og stenger derfor midlertidig ned halvparten av produksjonen i Glomfjord, sier konserndirektør John Andersen jr. til E24.

Anlegget i Glomfjord produserer wafere, som brukes til å produsere solcellepaneler.

Produksjonsstansen vil føre til at anslagsvis 65 av 160 ansatte blir permittert.

- Vi skal nå gå i formelle drøftelser med de ansatte, og tallet kan bli noe høyere eller noe mindre, sier Andersen.

For halv maskin

Dagens «stanse-melding» kommer bare en drøy måned etter at Rec varslet at 60 prosent av produksjonskapasiteten på Herøya også vil bli midlertidig stengt, i påvente av bedre markedspriser.

Les også: Rec permitterer 200 på Herøya

Andersen sier til E24 at de håper å komme i gang med full produksjon så fort som mulig, men at det ikke er sikkert det vil skje de første månedene.

- Det er mye usikkerhet i markedet, og vi må se en bedring i både pris og etterspørsel før vi starter produksjonen igjen, sier Andersen.

I slutten av oktober varslet selskapet også at rundt 700 ansatte må gå fra jobbene sine, fordi Rec har besluttet å nedlegge store deler av produksjonen i Narvik, Glomfjord og på Herøya.

Les også: 700 mister jobben i Rec

Bare wafer-produksjonen skulle bestå i Norge. Siden den gang har Rec redusert produksjonskapasiteten med over 50 prosent av den gjenværende virksomheten i Norge.

Etter den permanente stengingen av produksjonslinjene i Norge i sommer og høst, er det nå 400 ansatte på Herøya og 160 ansatte i Glomfjord. Av disse 660 ansatte er 200 ansatte permittert på Herøya og 65 i Glomfjord.

I løpet av det siste året har dermed nesten 1.000 av 1.260 produksjonsarbeidere ved Rec i Norge enten blitt sagt opp eller blitt permittert.

I meldingen fra Rec påpekes det at de store anleggene i Singepore og i Moses Lake i USA fortsatt går med full produksjon.

Publisert:

Her kan du lese mer om