- Kinas sentralbank skal lage gigantisk valutafond

Lynmelding om kinesisk fond sender euroen rett til værs.

STR
Publisert:,

Kinas sentralbank skal lage to fond for valutainvesteringer verdt 300 milliarder dollar: Ett fond for investeringer i Europa og ett for investeringer i USA.

Dette melder Reuters i en lynmelding.

Den øyeblikkelige markedsreaksjonen er en voldsom styrkelse av euroen mot dollaren. Kursen stiger fra 1,3370 til 1,3420 dollar per euro på få sekunder.

Det laveste nivået fredag for euro mot dollar har vært på 1,3285.

Ikke første gang

Det er et velkjent faktum at Kina har interesse av at Europa skal holdes samlet, med tanke på at Europa er en av Kinas største handelspartnere.

Tidligere i høst skrev Financial Times at Kina står rede til å sprøyte milliarder inn i eurolandenes krisefond, om bare europeiske ledere klarer å overbevise om at investeringen er trygg.

- Det er i Kinas langsiktige egeninteresse å hjelpe Europa, fordi det er vår største handelspartner. Men utfordringen er å forklare en slik støtte overfor vårt eget folk, sa professor Li Daokui, som er pengepolitisk rådgiver for den kinesiske sentralbanken, til FT.

LES OGSÅ: Nytt krisetiltak fra fem sentralbanker

IMF-penger?

Kina har tidligere uttalt seg negativt til å kjøpe europeisk gjeld i stort monn. Samtidig har de åpnet for å gi lån gjennom Det internasjonale pengefondet, IMF.

Som E24 skrev onsdag har IMF 290 milliarder euro - 2.200 milliarder kroner – i ubrukte midler.

I tillegg kommer 200 milliarder euro som EU-landene natt til fredag forpliktet seg til å tilføre IMF.

- Jeg setter pris på det lederskapet EU-møtet nå har utvist, og håper nå at andre vil vil følge opp, sier IMF-sjef Christine Lagarde.

Spørsmålet er hvorvidt det er nok til å være en aktiv bidragsyter for å temme gjeldsspiralen i Europa. Italia alene må i løpet av de neste månedene refinansiere rundt 500 milliarder euro i statsgjeld, og prisen de for øyeblikket må betale i det åpne markedet – 7 prosent – er alt for høy til at det er bærekraftig.

Skal IMF kunne spille den rollen mange nå håper at det skal gjøre, må det sannsynligvis tilføres mer kapital.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken var på onsdag skeptisk til at IMF kan spille noen vesentlig rolle i Europa med dagens finansielle slagkraft.

- IMF kan ikke spille noen stor rolle i løsningen av den europeiske gjeldskrisen. Til det er Europa for stort, og IMFs ressurser for begrensede, sa Mork til E24.

LES OGSÅ: Pengefondet har 2.200 milliarder i krigskassen