Røkke junior snur minus til pluss

Aker Philadelphia Shipyard har betalt tilbake kriselånene de fikk fra Aker.

Publisert:

Aker Philadelphia Shipyard har snudd underskudd til overskudd.

I 2012 fikk selskapet et overskudd på 15,7 millioner dollar etter skatt, mot et tilsvarende underskudd på 9,5 millioner dollar i 2011.

Det skjer etter at verftet, under Kristian Monsen Røkkes ledelse, har gått fra krise til full aktivitet og velfylte ordrebøker.

Det så ikke slik ut da Røkke junior ble ansatt som konsernsjef i selskapet i 2011.

Var i krise

Ordrebøkene var tomme og markedet dødt. Byen forberedte seg på stengning.

Delstaten Pennsylvania gikk høsten 2010 inn med uvanlig løsning sammen med hovedeier Aker.

Staten kjøpte eiendeler av verftet for 250 millioner kroner. Samtidig ga Aker en garanti for levering på tid og et lån på 30 millioner dollar. Det var nok for å holde hjulene i gang - og to skip kunne bygges for egen risiko og regning.

I august i fjor kunne Røkke junior endelig melde til aksjemarkedet at de to skipene er solgt.

Les også: Kristian Røkke: - Har ingen jobbgaranti i Aker

Betaler lån

Salget er en avgjørende forklaring på kursoppgangen for Aker Philadelphia Shipyard i fjor, og en viktig forklaring på overskuddet i fjor.

Salget førte også til at Aker Philadelphia har betalt tilbake kriselånene de fikk fra Aker.

Det skjedde 28. januar i år, ifølge en note i 2012-regnskapet. Lånet kostet Aker Philadelphia 1,3 millioner dollar i renteutgifter i 2012.

Nye kontrakter

Mandag kunne Røkke melde at nok en milliardjobb kan være på vei inn. Her dreier det seg om produksjon av inntil fire produkttankskip.

Den ikke-bindende avtalen har en verdi på opptil 2,2 milliarder kroner.

Aker Philadelphia Shipyard har de siste seks månedene hatt en kursoppgang på 300 prosent, og selskapet er verdsatt til 180 millioner kroner.

Da Røkke jr. ble sjef ved verftet, var selskapet priset til 35 millioner kroner.

Kjell Inge Røkkes Aker kontrollerer 71,2 prosent av aksjene i verftet gjennom Converto Capital Fund.

«If you can make it there, I'm sure you can make it anywhere,» var budskapet fra Kjell Inge Røkke til sønnen Kristian da han som 27-åring ble ansatt som konsernsjef i Aker Philadelphia Shipyard i 2011.

Les også: - Jeg er en stolt far

At pappa Røkke brukte en omskrivning av den berømte strofen fra sangen «New York, New York», som ble udødeliggjort av smørsangeren Frank Sinatra, er ikke uten grunn.

Økonomisk smertehistorie

For verftet har stort sett vært en økonomisk smertehistorie siden det kom i norsk eie i 1996.

Det var gamle Kværner som overtok det nedlagte marineverftet på midten av 90-tallet. Avtalen var at amerikanske myndigheter stilte opp med milliarder i subsidier og investeringsstøtte, mot at Kværner skulle benytte sin kompetanse på skipsbygging på å bygge opp et nytt og moderne verft.

Men ikke før var verftet overtok, så fikk Kværner ny sjef. En viktig del av nysjefen Kjell Almskogs strategi var å selge verftene, inkludert det i Philadelphia.

De kom aldri skikkelig i gang i Philadelphia, og etterhvert begynte det å belaste regnskapene til Kværner til tross for milliardstøtten fra myndighetene. Amerikanske myndigheter hadde nemlig sikret seg at Kværner var forpliktet til å levere skip som motytelse for subsidiene.

Feiret med Clinton

Da Røkkes Aker overtok det skadeskutte Kværner sent på høsten 2001, var noe av det første Røkke gjorde, å fly til Philadelphia for å berolige de lokale myndighetene.

Men selv om verftet etterhvert klarte å levere skipene de var forpliktet til å bygge, tapte det fortsatt store penger.

Først i 2005 kom verftet på fast grunn. Da feiret Røkke verftets første storkontrakt med eks-president Bill Clinton som æresgjest.

Men utover i 2010 og 2011 begynte verftet å vakle stygt igjen. Denne gang var det altså sønnen Kristian som fikk jobben med å lede snuoperasjonen.

Les også

Røkke junior «made it there»Aker om «Sandy»: Har full kontrollRøkke junior knuser pappa på BørsenKristian Røkke: - Har ingen jobbgaranti i Aker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om