Hennes & Mauritz leverer salgsvekst: – Risikoen er fortsatt høy for 2019

Den svenske klesgiganten H&M stuper seks prosent på børs mandag - men det er ingenting mot britiske Asos som faller hele 41 prosent.

Illustrasjonsbilde fra kjøpesenteret Oslo City.
  • Marius Lorentzen
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

Den svenske klesgiganten Hennes & Mauritz har mandag sluppet salgstallene for sitt fjerde kvartal, som løper fra 1. september til og med 30. november.

Salget er opp seks prosent, mot ventede 6,5 prosent - altså litt svakere enn ventet.

Salgstallene fra H&M fikk store konsekvenser for ett år siden.

Da kollapset kursen og nå er spenningen stor i nabolandet. De siste tre månedene har vært en opptur for selskapet, og aksjekursen har steget 30 prosent.

Etter tallslippet mandag er imidlertid aksjen ned nær seks prosent.

Netthandel-kræsj på børs

Det er imidlertid ingenting mot en av de store ledestjernene for motehandel på nett, britiske Asos. De leverte et knusende resultatvarsel mandag. Aksjekursen stuper som en følge av varselet, og er nå ned mer nærmere 41 prosent.

Asos har blitt tvunget til å ha stadig større reduksjoner på pris for å holde på kundene, og sjefen i selskapet, Nick Beighton, sier han er sjokkert over hvor lave priser som må til for å holde på kundene.
– I mote så ser vi prisreduksjoner som vi har aldri har sett før, og det gjelder alle aktører.
Selskapet kutter forventningene til 2019 fra en vekst på 20–25 prosent, ned til 15 prosent.
Asos er en bjellesau for andre moteaktører, og analytiker Neil Wilson i Markets.com sier dette betyr store problemer for hele bransjen.

– Hvis Asos sier at det er tøft, så har nesten alle detaljhandelsaktører et stort problem. Vi visste at butikkene slet, men når Asos sier de sliter til tross for at vi er midt i julesesongen, så ser vi at dette går utover butikkmarkedet, sier Wilson.

Zalando, den tyske store netthandelen, faller også betydelig - og er ned 14 prosent så langt.

En annen britisk nettaktør, Boohoo, faller nærmere 10 prosent mandag.

H&M hjulpet av krona

Når det gjelder H&M økte salget fra 58,5 til 65,5 milliarder svenske kroner, og justert for merverdiavgift er den en økning på 12 prosent mot samme kvartal i fjor.

Salgstallene får imidlertid drahjelp av en svekkelse i den svenske kronen, for salget målt i lokal valuta i alle landene der H & M selger klærne sine viser en vekst på 6,0 prosent.

Ser man på utviklingen for hele regnskapsåret 2018 er salget opp fra 231,8 til 244,4 milliarder svenske kroner, eller 5,0 prosent.

I lokal valuta er salget opp 3,0 prosent mot året før.

Analytikerne hadde i forkant ventet en salgsvekst i kvartalet på 6,5 prosent, ifølge konsensustall fra SME/TDN, mens man altså endte på 6,0. Det var imidlertid store sprik i de forskjellige analytikernes forventninger, og det høyeste estimatet for salgsveksten var på 9,0 prosent.

I fjor falt salget med 2 prosent da desembertallene ble lagt frem, mens markedet hadde forventet en vekst på 5 prosent.

– Dette var nødvendig

Analytiker i Dagens Industri, Anders Hägerstrand påpeker i avisen at salgstallene som ble sluppet mandag viser at kleskjeden vokser mer enn markedet og at det er «en positiv indikasjon på at H&M er tilbake på banen».

– Frykten har vært der for at man skulle bomme på forventningene. Ettersom verdivurderingen av aksjen har kommet opp, var dette nødvendig for at aksjen skal forbli på disse nivåene, sier Danske Bank-analytiker Maria Landeborn, til avisen.

Meglerhuset DNB Markets har en salgsanbefaling og et kursmål på 120 kroner.

– Når vi nærmer oss resultatrapporten for fjerde kvartal 31. januar bør fokuset rette seg mot kostnadsdriverne, som implementeringen av en nytt logistikksystem og tegn til generelle priskutt fremfor økte salgskampanjer, men med et omtrent lignende resultat. Vi argumenterer for at risikoen fortsatt er høy for 2019, og vi forventer ingen nevneverdige positive prognoseendringer fra salgstallene, skriver analytiker Martin Arnell i DNB Markets.

Les også

H&M legger ned merkevaren Cheap Monday

Les også

– Undrer på hva markedet ser

Les også

Svakere enn ventet fra H&M

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. H&M

Flere artikler

  1. Klesgiganter faller på børsen: Rammes av usikkerhet

  2. H&M slår forventningene etter tilbudsgrep

  3. Varehandel-verdier for 255 milliarder forduftet på Wall Street

  4. Zalando vokser videre

  5. McDonald’s slo forventningene - igjen