Høyere priser hjelper Hydro

Høyere priser og dyr strøm motvirket Norsk Hydros Brasil-krise i tredje kvartal. Justert resultat steg til 2,68 milliarder kroner, fra 2,45 milliarder i fjor.

HYDROS SJEF: Norsk Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg legger frem ferske kvartalstall onsdag, etter at selskapet har vært i en krevende periode helt siden mars. Produksjonen av råvaren alumina i Brasil går fortsatt på halv fart etter pålegg fra myndighetene.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Problemene i Brasil fortsatte for Norsk Hydro i tredje kvartal, og det la som ventet en demper på resultatet.

Hydro setter av 519 millioner kroner til å betale for tekniske og sosiale avtaler selskapet har inngått i Brasil som del av en avtale med myndighetene, som etter planen skal sikre at selskapet får trappe opp produksjonen som går for halv maskin i landet.

Brasil-krisen ble likevel motvirket av høyere aluminiums- og aluminapriser og positive effekter av valutaendringer, samt solide inntekter fra selskapets strømproduksjon etter at en tørr sommer løftet strømprisene.

Selskapet leverer et justert driftsresultat på 2,68 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fra 2,45 milliarder kroner i fjor.

På forhånd hadde analytikerne ventet dette tallet på 1,82 milliarder kroner, ifølge et ferskt anslag fra SME/TDN.

Ifølge tall Hydro selv har hentet inn venter analytikerne et justert driftsresultat på 2,1 milliarder kroner.

Det justerte resultatet blir brukt som et mål på Hydros underliggende drift, ved at kortsiktig støy og engangseffekter renskes bort fra tallene.

Bunnlinjen falt kraftig

Hydros resultat etter skatt – også kalt bunnlinjen – falt derimot til 925 millioner kroner i tredje kvartal, fra 2,18 milliarder kroner i samme periode i fjor.

På forhånd var resultat etter skatt ventet å falle til 942 millioner kroner, ifølge SME/TDN.

Omsetningen steg til 39,8 milliarder, fra 22,8 milliarder i fjor. Det var på forhånd ventet en omsetning på 40,9 milliarder kroner.

Den viktigste delen av økningen i omsetning skyldes at industrikonsernet Sapa ble innlemmet i Hydro i slutten av 2017, noe som gir ekstra penger inn i kassen.

Les også: Hydro-sjefen varsler gjennomgang etter sjokkrapport

I hardt vær

Norsk Hydro har vært i hardt vær etter et regnskyll i Barcarena i Brasil i februar som førte til utslipp av regnvann fra verdens største aluminaraffineri Alunorte.

Verdens største aluminaraffineri Alunorte har gått på 50 prosent kapasitet siden mars etter utslippene. Nå går også bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras på halv maskin.

Miljømyndighetene har bekreftet at det ikke har lekket fra anleggets rødslamdeponier, men likevel lar en normalisering av produksjonen vente på seg.

Flere analytikere tror at Brasil vil vente til etter neste regntid med å la Hydro starte opp igjen anleggene for fullt.

Les også: Hydro-oppstart kan halvere Brasil-regningen

Både Pareto Securities og DNB Markets legger til grunn at Alunorte først er i full produksjon igjen i andre kvartal 2019.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Venter resultatfall for Hydro

  2. Hydros justerte resultat ned 49 prosent

  3. Kraftig svekkelse for Hydro

  4. Annonsørinnhold

  5. Svakere tall fra Hydro

  6. Krevende 2018 for Hydro: Så høy er Brasil-regningen