CNBC: Ny Uber-sjef varsler børsnotering

Den nye toppsjefen Dara Khosrowshahi sier han vil ta Uber på børs innen tre år. 

SER MOT BØRS: Den nye Uber-sjefen Dara Khosrowshahi vil ta sjåførtjenesten på børs.

Foto: Drew Angerer AFP
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

Dara Khosrowshahi, den mye omtalte nye toppsjefen i Uber, har på et allmannamøte i selskapet sagt at han ser for seg en børsnotering, og at man snakker om en tidsperiode på mellom 18–36 måneder før selskapet går offentlig, skriver CNBC.

På det samme møtet sa Khosrowshahi at han vil begynne i jobben allerede neste tirsdag. Han sa også at Expedia vil annonsere sin nye toppsjef allerede onsdag.

Han sa også at hans plan for Uber prioriterer å betale regningene. Uber rapporterte at de i andre kvartal av 2017 tapte så mye som 645 millioner dollar.

I tidligere år har selskapet, som sier de har inntekter på 1,75 milliarder dollar i det kvartalet, tapt mer enn en milliard dollar i året.

En børsnotering av Uber, et av verdens høyest prissatte selskaper som ikke er noterte, vil være en av de største begivenhetene det året det skjer.

Tar over spakene

Tidligere i uken ble det kjent at iransk-amerikanske Khosrowshahi, som har ledet Expedia siden 2005, tar over spakene i kjøretjenesten.

Les også

WSJ: Uber etterforskes for korrupsjon

Flere andre toppnavn var inne i diskusjonen om å ta over sjefsstolen, inkludert Meg Whitman i Hewlett Packard og Jeff Immelt som er styreleder og tidligere konsernsjef i gigantselskapet General Electric.

Khosrowshahi har fått mye av æren for at reiseselskapet Expedia har blitt en ledende aktør på sitt område. I 2015 var han en av de best betalte toppsjefene, med en lønnspakke så mye som 94,6 millioner dollar, ifølge WSJ.

I fjor hadde Expedia en omsetning på 8,77 milliarder dollar, opp 31 prosent fra året før. Nettoresultatet falt imidlertid med 63 prosent til 281,8 millioner dollar.

Selskapet leverer blant annet bookingtjenester for flyreiser, hoteller og leiebiler. Expedia står også bak merkevarer som Hotels.com og trivago.

Etterforsker Uber

Men allerede er det klart at den nye Uber-sjefen kan få flere utfordringer å håndtere.

Ifølge Wall Street Journal har det amerikanske justisdepartementet innledet en etterforskning av Uber, for å finne ut om selskapet har brutt amerikanske korrupsjonslover.

Les også

Kinesisk Uber-rival investerer i Europa

Det skal være snakk om en innledende etterforskning, og avgjørelsen om det opprettes en kriminalsak er fortsatt ikke tatt, skrev Wall Street Journal tirsdag.

Etterforskningen dreier seg om hvorvidt Uber har bestukket utenlandske myndigheter for å få, eller beholde adgang til markeder. Avisen meldte at selskapets talsmann bekreftet dette, men hadde ingen navngitte kilder.

I tillegg har Googles morselskap Alphabet saksøkt Uber og beskyldt taxiapp-selskapet for å ha stjålet deres teknologi for selvkjørende biler.

Uber har hatt en krevende tid bak seg, med anklager om sextrakassering, flere søksmål og press fra investorer som førte til at konsernsjef Travis Kalanick i juni trakk seg fra jobben.

Les mer: Uber-sjefen trekker seg

Les også

Han skal lede Uber

Les også

Expedia-sjefen har takket ja til Uber

Les også

Uber-rival henter rekordsum

Her kan du lese mer om

  1. Uber
  2. Børsnotering
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Uber kan bli verdt nesten 1.000 milliarder

  2. WSJ: Uber etterforskes for korrupsjon

  3. Toppsjefens mulige Uber-overgang senket Expedia-aksjen

  4. Annonsørinnhold

  5. Han skal lede Uber

  6. Avis: Uber søkte om børsnotering denne uken