SAS overlater småruter til irske CityJet: – Jo bredere vi blir jo mer kostnader drar vi på oss
Bare to år etter oppkjøpet av danske Cimber, selger SAS regionflyselskapet til irske CityJet. Både selskapet og en analytiker mener salget er nødvendig for å sikre lønnsomheten fremover.
– Vi er nødt til å fokusere på det som er kjernen vår og den kompetansen vi skal ha i SAS. Denne avtalen gir oss i tillegg en sterk fleksibilitet, sier kommersiell direktør i SAS, Eivind Roald, til E24.
Tirsdag ble det kjent at flyselskapet selger datterselskapet Cimber, bare to år etter at SAS kjøpte selskapet. Kjøper er irske CityJet, som for øvrig kjøpte finske Blue 1 av SAS i slutten av 2015.
CityJet har allerede operert en rekke ruter for SAS med Bombardier CRJ900-fly i et drøyt år ut fra Stockholm og Helsinki, og kommer altså inn i København i tillegg.
SAS skal også selge 11 av 12 CRJ900-flyene de eier selv, mens CityJet skal bestille opptil 10 nye som skal settes inn i trafikk for SAS.
Eivind Roald mener avtalen SAS nå har gjort blir veldig bra for kundene.
– Vi styrker jo nå den regionale flåten, sier han og peker på ordren CityJet nå legger inn på opptil ti nye CRJ900-fly.
CRJ900-flyene vil få oppgraderte kabiner av tilsvarende format som de andre kortdistanseflyene til SAS. I fjor varslet selskapet en ny satsing for å overhale kortdistanseflåten, etter at de gjennom de siste årene har gjennomført en stor oppgradering av langdistanseflåten.
– Cimber-organisasjonen er også godt drillet i måten vi driver på i SAS-systemet, så kundeopplevelsen blir like god fremover, legger Roald til.
SAS er medlem av Star Alliance og de mange flyselskapene der. Lokalt i Norden og Nord-Europa har SAS spesielle avtaler med samarbeid med Flybe og Widerøe.
SAS-aksjen endte opp 1,1 prosent på Børsen i Stockholm tirsdag.
CityJet forblir i København
I en pressemelding tirsdag skriver CityJet at de vil overta driften av Cimber og nettverket med base i København fra 31. januar.
Da vil de styre en flåte på 22 CRJ900-fly, malt i SAS-farger, men med CityJet-ansatte. Totalt har selskapet 30 fly i sin flåte. Før Cimber-kjøpet hadde Cityjet snaue 200 av 870 ansatte i Norden, ifølge selskapet selv.
E24 får opplyst av en kilde i CityJet at selskapet ikke har noen planer om å gjøre noen større endringer i strukturen i Cimber, og at man vil fortsette å drive flåten med regionalfly fra København, slik Cimber gjør i dag.
– Vil rutene forbli omtrent som i dag?
– Flyene vil trafikkere ruter i Skandinavia, til Baltikum og Nord-Tyskland. Vi kommer til å fortsette å sette dem inn på destinasjoner der det er et tynnere rutegrunnlag, men vi ser også på muligheten for å øke frekvensene til byer der det er for lite trafikk for å kjøre de større 737-maskinene, sier Roald i SAS med referanse til SAS sin hovedflåte med Boeing-fly som brukes på Europa-rutene.
Regionalflyet CRJ900 har 88 seter, mot 123 til 181 på Boeing 737-flyene SAS bruker. De relativt få setene gjør at SAS også vurderer nye ruter som går utenom de store skandinaviske hovedstedene. En rute mellom Bergen og Göteborg kan være et eksempel på en slik rute der CRJ-flyene
SAS har helt siden krisehøsten 2012 jobbet aktivt med å strømlinjeforme organisasjonen, oppgradere kundetilbudet og kutte kostnader. Blant grepene er å sette ut driften av mindre ruter og konsentrere seg om å drive kun noen få flytyper selv.
– I 2012 satt vi med et stort antall flytyper som måtte vedlikeholdes og som krevde sitt kompetansemiljø internt. Siden har vi strømlinjeformet organisasjonen betydelig, sier SAS-direktøren.
– Vi har kommet til at vi skal ha kontrollen med de store flyene og heller samarbeide med gode partnere, sier Roald videre.
Selskapet har de siste årene levert på de økonomiske lovnadene de har kommet med, og også i fjor avsluttet de regnskapsåret i pluss. Den tøffe konkurransen gjør likevel at man er nødt til å holde kostnadene under kontroll. Det å drive en flåte internt med regionalfly på siden av de større flyene, blir dermed for kostbart.
– Jo bredere vi blir, jo mer kostnader drar vi på oss, som igjen gjør at vi får en svakere bunnlinje, sier Roald og legger til at SAS så langt har vært veldig fornøyd med leveransen CityJet har gjort på rutene de har driftet siden i fjor.
SAS er langt ifra det eneste selskapet som har en slik strategi. Både i USA og i Europa benytter en rekke store og kjente nettverksselskaper denne strategien.
CityJet ble etablert i 1992 og var tidligere eid av Air France, men ble etter hvert solgt til tyske Intro Aviation. I tillegg til de mange SAS-rutene i Norden, opererer CityJet en rekke mindre ruter til blant annet London City, Antwerpen, Firenze, Dublin, Amsterdam, Paris Orly, Dublin og Rotterdam.
– Et lite paradoks
Analysesjef for aksjer i danske Sydbank, Jacob Pedersen, har fulgt SAS i en årrekke. Han peker på at det SAS gjorde det eneste riktige når de kjøpte Cimber og overførte store deler av regionalvirksomheten dit for et par år siden.
– Det at de flyttet over ansatte og skapte en fleksibel og mye rimeligere produksjonsplattform ble sett på som veldig positivt den gangen, sier Pedersen til E24 og fortsetter:
– Det er selvfølgelig et lite paradoks at man nå mener det er best å spinne ut virksomheten igjen, sier analytikeren som tror det er en lur beslutning som nå er fattet.
Han mener det er logisk for SAS å ta dette steget nå, og mener selskapet har gjort noen viktige erfaringer I tiden som har gått:
– Jeg vil tro CityJet kan drive enda rimeligere enn man har gjort i Cimber, men selv om de ikke klarer det, så vil dette salget forenkle SAS-organisasjonen ytterligere. SAS har også sett at det er logisk for dem å ikke selv stå for de mindre regionaloperasjonene og heller fokusere på de større flyene og rutene, sier Pedersen.
Pedersen peker på at det ble spekulert mye rundt hvor store kostnadsreduksjoner SAS kunne få til da de kjøpte Cimber. Han mener det ikke har blitt de store besparelsene, men at endringen likevel har vært viktig for SAS-organisasjonen og effektiviteten.
– Underleverandørene gir SAS en helt annen fleksibilitet. Disse selskapene er heller ikke begrenset til å fly i Norden. De kan operere mange andre steder hvis det er behov, og de kan også fly billigere enn SAS ville klart selv, sier Pedersen.
Han vil ikke spekulere i salgssummen, men peker på at SAS betalte 20 millioner kroner for Cimber den gangen de kjøpte det, og at CRJ900-flyene er skrevet ned med rundt 160 millioner siden den gang.
– Er det vekstmuligheter innenfor regionalnettet I Norden, eller er det et mettet marked?
– Det er vanskelig å si nøyaktig, men potensialet er der. I Norge avhenger mye av aktiviteten i oljenæringen, men i Danmark ser vi at trafikken fortsatt er godt under det den var for få år siden da Cimber/Sterling eksisterte, sier Pedersen.