Fredriksen og Trøim: Kriger i et fortsatt svakt riggmarked

– Fredriksen og Trøim har vist evne til å kunne kjøpe rigger til priser som ikke er tilgjengelige for andre.

KONKURRENTER: De tidligere forretningspartnerne John Fredriksen og investor Tor Olav Trøim har på hver sin kant startet opp nye konkurrerende riggselskaper.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

I det kriserammede riggmarkedet har de ferske riggsatsingene til John Fredriksen og Tor Olav Trøim fått en varm velkomst blant investorene i det såkalte gråmarkedet (OTC-listen).

Der har de to tidligere parhestene – nå rivaler, notert hvert sitt riggselskap som allerede er i gang med å snappe opp billige rigger.

– Det som gjør disse spennende er ikke at riggmarkedet er godt. Det er heller det motsatte, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning til E24.

– Begge har vist evne til å kunne kjøpe rigger til priser som ikke er tilgjengelige for andre. Litt av grunnen til å kjøpe aksjen er at du tar et veddemål på at disse klarer å kjøpe stål til lavere priser enn normal markedspris gjennom sitt gode nettverk, fortsetter han.

– Har lik strategi

Det veddemålet ser det ut til at flere har tro på. Mens Fredriksens Northern Drilling har sett aksjen stige til 63 kroner fra åpningskursen på 50 kroner mandag denne uken, har aksjen i Trøims Borr Drilling gått fra en åpningskurs på 26 kroner i desember til 35 kroner.

Les også

Tidligere Fredriksen-favoritter gjør det sylskarpt på «billigsalg»

Det gir selskapene noenlunde samme markedsverdi – 2,7 milliarder kroner for Borr og 2,9 milliarder for Northern Drilling.

Borr Drilling ble startet med formål om å kjøpe opp moderne rigger i et marked der prisene har stupt i kjølvannet av oljenedturen.

Trøim har en ledende rolle i nysatsingen, som allerede har gjort flere avtaler – den siste og største er kjøpet av Transoceans flåte av 15 oppjekkbare rigger for anslagsvis 1,35 milliarder dollar. Beløpet er inkludert eksisterende ordrer og nedbetalinger til Keppel-verftet som bygger de siste fem riggene.

Selskapet har også annonsert etter 21 nye ansatte, skrev DN fredag.

Samtidig har Fredriksen nylig opprettet selskapet Northern Drilling, et selskap som også er på riggjakt.

– Begge har en lik strategi – gå inn på konkurssalg og overta ting ekstremt billig. Det er ikke unaturlig at man ikke nødvendigvis er bestevenner, sier Myrseth.

Plassert veddemål på Borr

Etter å ha vært forretningspartnere i en årrekke, og blant annet bygget opp Seadrill til et av verdens største riggselskap skilte Fredriksen og Trøim lag i 2014.

Siden den gang har riggmarkedet gått inn i en dyp nedtur og i forbindelse med den pågående restruktureringen av Seadrill gikk Fredriksen ut mot Trøim og flere av de tidligere ansatte i Seadrill.

Les også

Seadrill inngår storforlik

Nå har begge satt opp nye riggselskaper på hver sin kant, men også andre fra samme sfære har rettet blikket mot sektoren.

Via Bloomberg ble det kjent at to av John Fredriksens tidligere medarbeidere, Espen Westeren og Fredrik Halvorsen, har satt opp et spesialfond for å kjøpe billige oljerelaterte eiendeler. De har plassert det største veddemålet på Trøims Borr Drilling.

I Borr sitter for øvrig Seadrills tidligere finansdirektør Rune Magnus Lundetræ som administrerende direktør, mens Halvorsen er styremedlem.

Venter kjøpsbølge i skadeskutt marked

Den nye aktiviteten i det skadeskutte riggmarkedet, der selskaper tynget av høy gjeld har blitt tvunget til restrukturering og mange rigger er blitt sendt i opplagsbøyene, vil ifølge Nordea Markets smitte over til andre aktører.

– Vi mener den nylige utviklingen vil utløse interesse for å agere på muligheter blant konkurrenter og andre aktører etter hvert, inkludert aktivatransaksjoner og sammenslåinger og oppkjøp, skrev meglerhusets analytiker Janne Kvernland i et kundenotat tidligere denne måneden.

Hvem som vil danse med hvem, og hvem som vil ende opp med å kjøpe eiendeler på brannsalg gjenstår imidlertid å se, ifølge analytikeren, som likevel har tro på at flere til slutt vil komme på banen.

I tillegg Northern Drilling og Borr Drilling mener Kverneland riggselskapene Transocean, Ensco, Rowan, Diamond Offshore, Noble og Fred. Olsen Energy er kandidater på listen over hvem som vil jakte billige eiendeler, mens hun ser selskapene Atwood Oceanics, Pacific Drilling, Ocean Rig, Odfjell Drilling og Songa Offshore som potensielle mål for sammenslåinger og oppkjøp.

Les også

Hagen kjøper i Arcus – blir største aksjonær

Les også

Fredriksen-rederi laster opp med skip for milliarder

Les også

Nye rigg-grep fra Fredriksen: Archer henter 840 millioner kroner

Her kan du lese mer om

  1. John Fredriksen
  2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Trøim: – Sammenlignet med Seadrill er Borr en liten spiller

  2. Borr Drillings rigghandel med Transocean i boks

  3. TradeWinds: Fredriksen vil børsnotere riggsatsing

  4. Annonsørinnhold

  5. Rigger seg for opptur

  6. Analysesjef: Får Schlumberger-hjelp i kontraktjakt