Selvaag Bolig med rekordkvartal: Aldri solgt flere boliger

Samlet salg i kroner og øre har aldri vært større for Selvaag Bolig enn i andre kvartal 2016. Det samme gjelder antall boliger, som har økt med mer enn 50 prosent.

REKORD: Selvaag Bolig og administrerende direktør Baard Schumann har aldri solgt flere boliger i løpet av et kvartal noensinne.
Publisert:

– Det er fordi boligmarkedet er som det er. Det er ekstremt lavt tilbud av boliger, spesielt i Oslo, sier Baard Schuman, administrerende direktør i Selvaag Bolig.

For en drøy måned siden kunne Selvaag bolig melde om salgsrekord i første kvartal. Da hadde Selvaag det beste salgskvartalet i selskapets historie, med et salg på 1.056 millioner kroner.

I andre kvartal følger boliggiganten opp med enda sterkere tall:

Ikke bare banker Selvaag rekorden fra første kvartal med flere klirrende mynt i pengekassen, tilsvarende en økning til et salg på 1,37 milliarder kroner.

Også målt i antall solgte boliger knuser Selvaag alle tidligere kvartaler i selskapets historie, med et salg på 326 boliger.

– Det har vært et fantastisk kvartal for oss, sier Schumann.

– Gode tomtekjøp og god timing har gitt oss høy markedsandel i områdene med mest press. Vi lykkes med å få store prosjekter i salg raskt for å møte den store etterspørselen i markedet. I tillegg har gjennomsnittsprisen per bolig økt betydelig. Urbanisering og lite boligbygging legger til rette for at prisveksten vil fortsette, sier han.

– Kunne fort ha solgt det dobbelte

Gjennomsnittsprisen per bolig var 4,2 millioner kroner, mot 3,3 millioner kroner i tilsvarende kvartal i fjor.

Les også

Eiendom Norge reagerer: Folk tar opp forbrukslån for å kjøpe bolig: – En uting

– Utfordringen fremover består av å skaffe flere tomter, og rett og slett få flere enheter ut til salg, sier Schumann.

Så langt i 2016 har Selvaag Bolig solgt 606 boliger. På spørsmål om hvor mange boliger han kunne solgt dersom han hadde fått lov av myndighetene svarer Schumann følgende:

– Vi kunne fort ha solgt det dobbelte.

– Det som er utfordringen nå er at boligprisveksten kommer på toroms og mindre treromsleiligheter. Den hadde nok blitt dempet hvis vi hadde fått lov til å bygge flere av den type boliger, sier han.

– Når kommer neste rekordkvartal?

Oljebremsen knapt en vindpust

– Det er vanskelig å si. Dette er et veldig bra kvartal. Kan ikke forvente alle kvartalene blir sånn fremover. Det vil overraske meg dersom ikke året under ett blir rekordår, men du skal aldri, si aldri, mener Schumann.

Les også

SSB tror Norges befolkning øker med én million rekordfort

Han sier det som eventuelt kan stoppe den eventyrlige boligprisveksten er makroøkonomiske forhold, som for eksempel endringer i arbeidsledigheten, valutakurser og oljepris. Men det siste årets erfaringer tilsier videre oppgang.

– Det kan dukke opp noe makroforhold, som demper boligetterspørselen. Men nå har vi hatt oljekrisen ett års tid, det har ikke akkurat dempet boligprisveksten. Nylig statistikk om befolkningsveksten taler også for videre boligprisoppgang, mener Schumann.

Øker salget med nesten 100 prosent

Selvaag Bolig har mellom 70 og 80 prosent av sine prosjekter i Oslo-området, der prisveksten de siste 12 månedene ligger på godt over ti prosent.

Hittil i år har Selvaag Bolig solgt 606 boliger med en samlet verdi på 2,42 milliarder kroner. For boligbutikken Selvaag under ett er økningen fra kvartal til kvartal nær formidabel:

Les også

Spekulerer i ekstrem prisvekst: Opplever stadig mer «boligflipping» i Oslo

I andre kvartal 2015 solgte Selvaag Bolig 210 boliger med en samlet verdi på 693 millioner kroner. Tallene som nå foreligger for andre kvartal 2016 tilsier dermed en økning på henholdsvis 55 og 97 prosent.

Og for de investorene som måtte være bekymret for kostnadsbildet i den brennhete boligbutikken, kan toppsjefen berolige med at excel-arkene er fylt ut med sikre estimater i tre år fremover:

– Det som er fordelen for oss er at vi er såpass store, at når vi kontraherer store boligprosjekter gjør vi det med faste priser. Vi vet kostnadsbildet vårt ut 2019. Inntektssiden gjør det til en hyggelig reise for oss sammen med resten av aksjonærene, sier Schumann.

Les også

- Norske boliglånskunder er dønn solide

Les også

Selvaag-sjefen spår sterkt boligår

Les også

Selvaag Bolig: - Markedet er i ferdmed å normaliseres

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om